Egenbetalingsterrorisme

«Det er fare for at norske studenter bruker studielån som arbeidsløshetstrygd, mener økonomer i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD)», melder NRK i dag.

Videre heter det: «OECD-økonomene mener at norske studenter selv investerer lite i utdanningen, og at det derfor er fare for at studiene varer for lenge og blir en erstatning for arbeidsledighet. Studielån blir da en erstatning for arbeidsløshetstrygd, ifølge økonomene». Selv sliter jeg med å se problemet ved at de unge går på universitet, tar vektall og låner penger som de senere betaler tilbake, mot at de blir arbeidsledige, mottar dagpenger (eller «arbeidsløshetstrygd» som det kalles her) og passiviseres. But I digress.

Ikke før har vi fått startet privatiseringen av grunnskolen, skal man nå skyve finansieringen av høyere utdanning tilbake på studentene (les foreldrene) igjen. Om det er USA eller Norge anno 1900 som er idealet, greier jeg ikke helt å se – og jeg er ikke sikker på hva jeg finner mest skremmende, heller.

Uansett, nå er det på tide for alle foreldre å begynne å spare til et godt «college» for «kidsen» – eller å slå ring rundt den norske velferdsstaten. Fritt valg!

6 tanker om “Egenbetalingsterrorisme

  1. Må innrømme at jeg ikke helt ser poenget ditt her. Det eneste som påpekes i denne saken, er at mange ukritisk velger en utdannelse de hverken ønsker seg eller har noen formening om hvordan de skal benytte seg av siden.
    Jeg kjenner fryktelig mange som har gjort akkurat dette. Gymnas (som det het i gamle dager), forberedende på universitetet, og så viser det seg etter dette at det fremdeles ikke foreligger noen plan i det hele tatt om hva de vil. Mange fortsetter da og tar litt her og litt der, fordi de er interesserte i litt kunsthistorie, og litt i samfunnsgeografi eller whatnot.
    Det er forsåvidt ikke noe galt i det. Men idéen med et universitet, er jo at man skaffer seg et yrke som fortsetter å drive samfunnet vårt fremover. Og ikke minst betaler pensjonene våre når vi er gamle og bitre.
    Jeg betaler min skatt med glede! Jeg betaler for at vi skal ha et fungerende helsevesen (om det funker eller ikke, kan være tema senere), og et fungerende utdanningssystem for å nevne noe. At disse pengene i stedet brukes til at folk skaffer seg en hobby, eller ”noe å gjøre” synes jeg faktisk ikke noe særlig om.
    Av alle de jeg kjenner som har gått på universitetet i Oslo er det et stort flertall av dem som bare ønsker å være student, fremfor å faktisk studere noe. Det er nok fordi det er blitt mote å være student.
    At man er nyskjerrig, og ønsker å vite litt om kunsthistorie eller noe som helst annet, er det ikke verre enn at man kan lære seg litt av dette på egenhånd også.
    Man må faktisk ikke gå et semester eller to på universitetet for å gjøre det!

  2. Her var problemet for det første at de brukte studielånet som dagpenger. Jeg synes det er fornuftigere å utdanne seg enn å gå å vente på at en jobb som passer for en nyutklekket rødruss skal melde seg. Det er det ene.

    Det andre, er at det er mange måter å stimulere til raskere og mer effektivt utdanningsløp på. Differensierte stipendordninger blir vel såvidt brukt, dette kan bygges ut. Bedre veiledning er også noe mange studenter etterspør.

    Modellen OECD legger opp til, er med på å forsterke forskjellene i samfunnet. Det er et ønske om at folk selv skal betale enda mer for utdanningen sin (studielån må faktisk betales tilbake), og at de må ha disse pengene klare før de begynner å studere.

    (Nå kan det virke som om jeg forutsetter litt mye her, men det må faktisk bli slik hvis OECD’s «økte investeringer» skal bety noe som helst).

    Derfor har jeg vanskelig å se dette utspillet som noe annet enn et angrep på Lånekassa. Og den er allerede nedbygd nok.

    Offentlig styrt studielånsrente NÅ!

  3. Jeg er helt enig i at det er mest fornuftig å utdanne seg mens man venter på muligheten for en jobb. Men problemet som det til dels pekes på er jo nettopp at folk ikke utdanner seg, men bare går på universitet/høyskole. Fordi de vil være studenter, ikke nødvendigvis fordi de vil bli noe.

    Og la det være sagt, det er ikke nødvendig å utdanne seg til noe som helst for å bli noe! De menneskene i min omgangskrets jeg setter mest pris på har ikke nødvendigvis all verden av utdannelse.

    Løsningen til OECD er nok sikkert ikke den beste, men det skader oss neppe å være klar over problemet. Så kan vi som bor i Norge og forstår Norge løse problemene på en måte som fungerer her.

    PS! Saker&snus om du gjør feltet for å skrive inn kommentarer litt større i høyden, slik at det er lettere å få oversikt over hva man skriver.

  4. Vel, per i dag, er det kanskje et større problem at de som *vil* ha jobb ikke får det, enn at de som kunne gjort jobben heller surfer på universitetet? Og da er det bedre å utdanne seg, mener jeg – I alle fall hvis man har lyst.

    Og jeg er helt enig med deg i at man ikke trenger å utdanne seg for å bli til noe. Det holder med å være født.

    Og så er boksen dobbelt så stor. Holder ikke det, så skriver du for mye 😉

  5. Men de må utdanne seg, ikke våse!

    Tro meg, det er fryktelig mange som benytter universitetet på Blindern som en unnskyldning til å sitte på café på Majorstua i noen år, mens de legitimerer det med 5 vekttall i kunsthistorie, 4 i geografi, og 3 i moderne bambusdyrking.

    Og det er det i utgangspunktet heller ikke det minste galt i all den tid det finnes den minste plan for hva de skal bruke dette til, eller i det minste hvorfor de går på det.

    Og pøhsåh, jeg skriver aldri langt! 500 sider er langt. Alt under det er kort 🙂

  6. Er faktisk ganske enig i dere begge her. Det er helt riktig at mange studenter går på universitetet bare for å være student. På en måte gjør jeg det selv, og jeg kjenner mange andre som gjør likedan. Kanskje det er «egoistisk» av oss, men hva skal man gjøre dersom man ikke vet hva man skal ta seg til. Valget er vel i de fleste situasjoner enten å jobbe, eller å studere.

    Det er jo tross alt ikke penger ut vinduet for staten heller, for som Lasse sier så blir jo faktisk studielånet tilbakebetalt, og rentene dekker vel alt, eller mesteparten av stipendet.

    Men det finnes jo mulige tiltak som gjør at folk ikke holder på slik. F.eks. så er det jo nå slik at hvis man stryker eksamen blir en del av stipendet omgjort til lån. Og hvis man stryker mer enn 20 vektall får man ikke mer støtte.

    Hvis ordningen skulle bli fjernet vil det nok bli et klasseskille, tror jeg. Og antallet som tar høyere utdanning vil nok minke.

    Det er jo litt dumt, med tanke på at jo høyere utdanning blandt folket jo færre stemmer får Frp 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.