Opera more productive than Firefox?

Via et av Arve Bersvendsens bokmerker kom jeg over en artikkel med denne overskriften – riktignok uten spørsmålstegn. Jeg må innrømme at denne diskusjonen morer meg litt. Browserkrig har vi jo hatt siden Netscape 1.0 utfordret Mosaic i ’94, så det er ikke noe nytt. Det nye er at jeg ikke lenger greier å se motivene for krigen.

Jeg mener, den gangen, i 1994 og årene etter, gikk krigen på funksjonalitet. Den browseren som hadde flest morsomme blinkende lys, støtte for morsomme teknologier og så videre, var «vinneren». Jeg husker selv at jeg etter lang overveielse gikk over til Internet Explorer framfor Netscape for å få JavaScriptstøtte på Windows 3.11. Those were the days.

Men det er lenge siden funksjonalitet var beveggrunnen for å velge nettleser. Med unntak av Active X, som jeg skyr som pesten, støtter jo alle de moderne grafiske nettleserne de samme teknologiene. Det som har vært «stridstemaet» de siste årene, har vært sikkerhet og hvor godt de forskjellige standardene har vært støttet. Og jeg har inntrykk av at også denne krigen er over, Internet Explorer har tapt, de andre moderne nettleserne har vunnet. Så de som er bevisst sitt valg av nettleser, og har et valg, velger stort sett bort Internet Explorer.

Men fremdeles er det noen som finner noen å krige over – slik som artikkelen jeg viser til øverst. Firefox er visst ikke så bra som jeg tror, jeg burde velge noe annet. Det har jeg foreløpig ikke tenkt å gjøre.

Alle argumentene i artikkelen er kjente fra før, og for meg er de enten uvesentlige (slik som nedlastingsstørrelse) eller grunner som gjør at jeg lander på motsatt konklusjon av artikkelforfatteren (slik som forholdet til utvidelser). Jeg vil ikke ha Opera akkurat nå. Jeg vil heller ikke ha Mozilla Suite, og jeg vil definitivt ikke ha den nye Netscape (les hvorfor hos for eksempel Kyrre). Jeg vurderer kontinuerlig alternativene, og jeg forbeholder meg retten til å skifte mening når som helst – men ikke fordi noen driver med det som jeg mener er tendensiøs browserbashing.

Det var en som kommenterte t-skjorta mi med Firefox-logo med følgende kommentar: «Jasså, du boikotter Internet Explorer du, også?». Jeg svarte som sant var, at det handler om hva du velger, ikke hva du velger bort. Alle som promoterer nettlesere, også min egen favoritt, kan godt prøve å huske det.

2 tanker om “Opera more productive than Firefox?

  1. For å ta artikkelen litt i forsvar: Jeg tror ikke det egentlig dreier seg om å disse Firefox – det handler mer om å gjøre folk oppmerksom på at det finnes flere alternativer til MSIE enn Firefox.

    For å si noe om dette: Et monopol i browsermarkedet er overhodet ikke sunt, enten det er Microsoft, Apple, Mozilla eller Opera som er monopolister. Monopol innbyr til å gi blaffen i standarder. Å gi blaffen i standarder koster, etterhvert som markedet og konkurrentene utvikler seg, utrolig mye penger.

  2. Monopol er aldri bra – bortsett fra for monopolistene. For oss brukere, er diversitet absolutt av det gode. Det er derfor jeg reagerer på den måten jeg gjør. Nå mister den praktiske monopolisten Microsoft markedsandeler til i første rekke Firefox, mye på grunn av IEs sikkerhetsfeil og dels grunnet en vellykket mediestrategi fra The Mozilla Organization. Dette synes jeg er bra.

    Videre sier jeg jo at diversitet er bra. Det blir ikke mye av det med kun to nettlesere på markedet. Opera må derfor veldig gjerne øke sin markedsandel betraktelig for min del – men jeg synes det blir litt dumt hvis de skal gjøre det på bekostning av Firefox, Mozilla Suite og de andre alternativene. Da vil vi jo fremdeles ha kun to nettlesere.

    Og å selge Opera med det argumentet at den er bedre enn Firefox blir for meg helt feil. Den er jo ikke det – for meg. Men jeg ser helt klart at den har mange fordeler, og hvis man fokuserer mer på hva man selv er gode på framfor hvor man mener konkurrentene er svake og mulige å slå, tror jeg man gir flere brukere et bedre grunnlag å ta en beslutning om hvilken nettleser en skal velge.

    Nå synes jeg egentlig at det ser ut som om Opera eller dens brukere har bestemt seg for å ta Firefox. Det mener jeg i så fall er et kortsiktig mål, og egentlig et som bare tjener Microsoft. Det er nesten så man begynner å lure på hva det Microsoft og Operas hemmelige avtale tidligere i år, som sikret Opera flere ti-talls millioner kroner, egentlig gikk ut på 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.