Ifølge UNICEF dør mer enn 3 500 spebarn hver dag eller 1 million i året fordi de ikke blir ammet. Nestlè bryter WHO-koden når det gjelder markedsføring av barnematprodukter og spesielt morsmelkerstatning i den tredje verden.
De gir bl.a. gratis morsmelkerstatning på sykehuset. Foreldrene vil gjerne at babyen deres skal se like blid og rund ut som barnet på reklamen og tar vel i mot gaven. Når de kommer hjem må de selv betale for den dyre erstatningen og kompenserer den høye prisen med å spe ut pulveret med mer vann enn tilrådelig. Bruksanvisningen er ofte på engelsk som mange ikke behersker, noe som fører til feildosering.
Mangel på brensel og rent vann fører til lite vasking av flasker og at vannet ikke blir kokt. Mødre mangler også den naturlige prevensjonen ammingen gir, og blir raskt gravid igjen. Barna blir underernært og infeksjonsfaren er stor. Dette fører til diarè og uttørking, den største barnedødligheten.
Nestlè har mange produkter, ikke bare barnemat. Noen av dem finner du her. Gjør et bevisst valg og kjøp alternativt!
Dette er avskrift fra Ellen Dahls blogg. Hvis du er enig så blogg om det, du også. I et stadig mer markedsliberalistisk verdenssamfunn, plikter vi å bruke vår forbrukermakt.
Jeg er helt enig i boikotten, det er grusmt at et multinasjonalt selskap går over lik kun for profitt. Dessverre er det en lang liste over selskap som gjør det samme. Klesfabrikanter, fast-food kjeder, oljeselskap og så videre.
Første gang jeg hørte om denne boikotten må ha vært for minst ti år siden, og jeg tror ikke Nestle har blitt påvirket til å endre sin praksis og ikke tror jeg de kommer til å bli det. Men det er fint med en boikott, jeg kjøper heller ikke varer fra Israel eller benkeplater i tropisktømmer , men dette vil verken redde palestinerene eller regnskogen. Det tok mange år med internasjonal boikott for å fjerne det tidlige regimet i Sør-Afrika. Endringen kom da flertallet av den hvite befolkningen kom frem til at det var i deres økonomiske interesse å oppheve raseskillet. Jeg tror ikke spedbarn i Afrika, palestinerene eller regnskogen vil bli reddet før noen med makt til å gjennomføre endringer oppdager at det er i deres økonomiske interesse.
Jeg vet ikke om en eneste forbruker boikott som har ført frem.
Likevel, det er fint en en boikott. Det er fint å gå i tog og rope slag ord. Det er fint å blogge i vei om problemene i verden.
En av de tingene som gjør det stadig viktigere med forbrukerboikott, er at ingen regjeringer tør å ta upopulære avgjørelser lenger. De store firmaene får stadig større makt på bekostning av folkevalgte organ, og når vi forbrukere ikke kan styre gjennom demokratiske prinsipper, synes jeg det er bedre å styre med lommeboka, enn ikke i det hele tatt.
Så selv om forbrukeraksjoner ikke har ført fram tidligere, ser jeg ingen grunn til at de ikke skulle kunne gjøre det i fremtiden.
Vi redder kanskje ikke verken palestinerne eller regnskogen. Men kanskje jeg redder sjela mi?
Enig…
Det beste hadde vært hvis butikker, kiosker og bensinstasjoner sluttet å selge uetiske produkter. Det mangler i de fleste tilfeller ikke alternative produkter. Hadde Rema 1000 sluttet å selge Nestle produkter så hadde det i det minste vakt oppmerksomhet. Innkjøperene i Walmart har kanskje nok makt til å endre praksisen til firma de kjøper varer av, men på den annen side så er Walmart også et konsern med heller tvilsom etisk praksis.
Trond: Jepp, fullstendig. Og jeg leter for tiden etter alternativer til de få «Maggi»-produktene jeg har i skapet, da det har dukket opp en Nestlè-logo på disse, også. De i butikken, da – ikke de i skapet.
Når det gjelder Nescafeen, er glasset ennå ikke tomt, og jeg bruker opp det jeg har kjøpt. Men når det er tomt, blir det nok Kjeldsberg frysetørret, ja!
Nå som det har gått over et kvart år kan det passe seg og spørre hvordan det går med Nestlè boykotten. Er det helt slutt på Lions, Hapå og Nescafè?
Dette er jo bare for drøyt.
hvorfor boikotte nestle i 1980 og fram til nå når de ikke har gjort noe galt, de har bare fulgt samfunnets regler,
i afrika har de ikke nok mat, så barn vil dø der hvis de ikke får mme, mødre vil dø hvis de ammer barna, fordi de lider av underernæring.
dette er ett erverdig selskap som har drevet i 150 år, man må vise litt respekt for alt de har bidratt til i samfunnet.
Morsmelkerstattning er bra for samfunnet uansett hva dere mener, ingen menneskelagde produkter har noen gang vært bra for samtlige mennesker på jorden.
når man snakker om bestikkelser og andre ulumskheter så er dette ett problem stort sett alle internasjonale selskaper har, og er ikke noe “nestleproblem”,men heller ett menneskeproblem i eliten i verdenssamfunnet(politikere,toppledere o.a).
Og selvsagt viljen til å gjøre noe…………….
Morten: Les artikkelen. Der står det hva Nestlé gjør galt. Ingen av argumentene dine motsier mine.
Ellers har ikke boycotten vart fra 1980, det var én fra midten av syttitallet til 1984, og så en ny en fra 1989. Se Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Nestl%C3%A9_boycott
«Foreldrene vil gjerne at babyen deres skal se like blid og rund ut som barnet på reklamen og tar vel i mot gaven. Når de kommer hjem må de selv betale for den dyre erstatningen og kompenserer den høye prisen med å spe ut pulveret med mer vann enn tilrådelig. Bruksanvisningen er ofte på engelsk som mange ikke behersker, noe som fører til feildosering.»
vell, så vidt jeg vet så er det ikke noe bildet av noe baby på nan pakken! så..
og om nestle slutter å gi mme til disse landene, hva skal de som absolutt ikke kan amme eller har nok melk gjøre?..
Takk for kommentar, Silje, men les det du siterer. Det står «barnet på reklamen», ikke «barnet på pakken». Det er nok heller ikke NAN som er varemerket i den tredje verden, kanskje er det heller dette Neslté-produktet: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTfBpw0lP1RlzlT-8lIdLf580ENbQHkAo-01HjSqWXtlMNqgn_6Q&t=1
Videre leser du at Nestlés praksis faktisk ikke førte til at barna overlevde, men tvert i mot at flere av dem døde. Du må gjerne prøve å forsvare at store firma indirekte dreper barn for å tjene penger, men du vil nok ikke overbevise meg.
Med til historien hører jo også det faktum at Nestlé har sluttet med denne praksisen og beklaget den (merk at artikkelen er fra 2005). Så du forsvarer faktisk en praksis som Nestlé selv tar avstand fra …