Søkemotorspam fra uventet hold

Noen har spurt meg hvorfor jeg skriver mitt eget CMS, fremfor å bruke en av de mange tilgjengelige ferdigssystemene som WordPress, Moveable Type og en rekke andre. Jeg vet ikke – kanskje fordi jeg er en kontrollfreak. Men av og til er det ikke så dumt, fordi hvis du ikke har kontrollen, kan du ende opp med å støtte mye du egentlig ikke tenkte å støtte.

Publiseringssystemet WordPress er et meget godt og populært CMS. Av den grunn, og siden standardinstallasjoner av WordPress linker til hjemmesiden deres, har de fått høy Google-rank. Dette er gull verdt, og noen har funnet ut at de derfor vil betale WordPress for å linke til sine sider. Og at WordPress kan dekke sine kostnader ved hjelp av betalt annonsering, er selvfølgelig en helt grei sak. Det som ikke er like greit, er måten dette blir gjort på i dette tilfellet.

WordPress’ førsteside inneholder nemlig denne koden:

<div style=»text-indent: -9000px; overflow: hidden;»>
<p>Sponsored <a href=»/articles/articles.xml»>Articles</a> on <a href=»/articles/credit.htm»>Credit</a>, <a href=»/articles/health-care.htm»>Health</a>, <a href=»/articles/insurance.htm»>Insurance</a>, <a href=»/articles/home-business.htm»>Home Business</a>, <a href=»/articles/home-buying.htm»>Home Buying</a> and <a href=»/articles/web-hosting.htm»>Web Hosting</a></p>
</div>

For den som ikke snakker flytende CSS, betyr det over at WordPress linker til en rekke reklamesider uten at vi ser det. Merkelig? Ikke egentlig. Vi ser det kanskje ikke, men Google ser det. Og det er altså hele poenget. Artiklene det linkes til, som ser ut til å være fjernet nå, er altså linkesider som gir sidene det linkes til mye høyere pagerank slik at de lettere blir funnet i Google. Dette er et forsøk på å lure Google, og i og med at linkene skjules fra mennesker som leser sidene, er det også et forsøk på å lure oss. Jeg skjønner ikke helt hva de tenkte på.

Slike overraskelser slipper jeg å få når jeg lager publiseringssystemet mitt selv. Det er litt trygt.

Les mer:

Oppdatering: Matt svarer folket

7 tanker om “Søkemotorspam fra uventet hold

 1. Jeg er overrasket over at de i hele tatt forsøker å gjøre noe slikt. WordPress har mange besøk daglig så de burde ha vist at dette kom til å bli oppdaget og få negative konsekvenser ikke mist i form av tap av goodwill.

 2. «old news», og strengt tatt ikke så relevant i bruks-sammenheng synes jeg.

  Slike «overraskelser» er det vel ikke så mange (ingen) som har fått.

  Ser «man» på kildekoden til WordPress.org så er det jo lett å finne.

  Ser «man» på kildekoden til de som bruker WordPress så finner man det ikke. I alle fall ikke dersom brukeren selv har lagt det inn.

  Joda. Jeg synes det er idiotisk å gjøre slikt. Cloaking er dumt. Overrasket er jeg dog ikke.

  Jeg har også vanskelig for å se hvordan dette skal gjøre «systemet» dårligere.

 3. Neida, dette gjør selvfølgelig ikke systemet dårligere. Men de som ikke har fjernet linkene til wordpress.org i WordPressinstallasjonen sin, har blitt lurt til å støtte spammere – og det synes jeg er rimelig dårlig av WordPress.

  Det ville vært enkelt å få inn noen annonsekroner på WordPress-siden uten å lure noen – og uten å bli svartelistet av Google.

 4. Joda. Akkurat det synes jeg er rimelig frekt selv. Å lure noen på den måten er ikke bra i det hele tatt.

  Personlig er jeg akkurat nå i den halvårige «skal-jeg-ta-ned-bloggen» krisen min 😉 og det gjør det ikke akkurat enklere å la tingene ligge oppe når slike ting skjer.

 5. Jeg synes også det er ytterst overraskende at noen med så mye peiling i utgangspunktet, gjør noe så utrolig dumt som garantert vil bli oppdaget. Det gjør selvsagt ikke produktet noe dårligere, men det gjør at bl.a. jeg får mindre lyst å bruke det. Og morsomt nok har jeg nettopp satt opp et nytt websted ved hjelp av WP denne uka, og har planer om å bruke det ganske mye fremover 🙂

  Når det er sagt har jeg all tro på at han som er ansvarlig vil beklage og fjerne dette når han kommer tilbake fra ferie, og da skal jeg tilgi det. Det bør være lov å drite seg ut en gang i blant.

 6. Det er nesten en selvfølgelighet at det ikke bare er på forsiden disse linkene har forekommet.

  Uansett grunnen til at det er gjort ville det overrasket meg mye mer om det kun var på forsiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.