Nynorsk nettleksikon

Under programdebatten på SVs 16. Landsmøte i Kristiansand ble det fremmet et krav om et norsk nettleksikon på nynorsk, for å sikre skolene læremidler på begge mål. Dette er et godt forslag, men det kan spisses litt.

Norge bør ha et åpent, fritt tilgjengelig leksikon på begge mål og på samisk. Dette skal bygges opp og vedlikeholdes ved hjelp av offentlige midler, men frivillig arbeid ønskes også velkomment.

Begynner dette å høres kjent ut?

Det stemmer i så fall godt: Bruk Wikipedia! SV bør gå inn for offentlig kvalitetssikring på begge mål og på samisk av Wikipedia, og i tillegg støtte prosjektet med nødvendige midler. Det er god skolepolitikk, god fordelingspolitikk og god sosialisme.

5 tanker om “Nynorsk nettleksikon

 1. Når det er snakk om et nettleksikon finansiert av offentlige midler som skal benyttes i skoleverket så mener jeg kvalitetssikring er en nødvendighet.

  Jeg står for at den norske delen av wikipedia ikke holder den kvaliteten som burde forventes av et leksikon. Jeg synes likevel at ideen er svært god, men det bør være redaktører og fagfolk er ansvarlige for innholdet i leksikonet.

  Jeg er enig i at «det er folket som skal eie informasjonen og at folket skal kunne påvirke hva som skrives og hvordan», men det er fagfolk som bør stå ansvarlig.

  Det er ikke meg i mot at et gratis offentlig leksikon erstatter kommersielle aktører slik som Kunnskapsforlaget.

  Prosjekter som wikipedia vil nok fortsette å leve side ved siden av et offentlig nettleksikon.

 2. Jeg liker godt nok til å donere penger til prosjektet, men Wikipedia vil etter min mening aldri kunne erstatte et virkelig kvalitetssikret leksikon i tradisjonell forstand.

  En god mellomting kunne vært et åpent leksikon hvor publikum kan
  komme med forlag til endringer og nytt materiale, men med profesjoelle reaktører til å stå for kvalitetssikringen. Det er en del mindre heldige artikler i den norske delen av wikipedia som aldri ville blitt tatt med i et virkelig leksikon.

 3. Det er også en del artikler i virkelige leksikon som ikke burde vært med i virkelige leksikon, men jeg mener det er en overkommelig ulempe.

  Det viktigste er at det er folket som skal eie informasjonen og at folket skal kunne påvirke hva som skrives og hvordan.

  Og dessuten finnes jo allerede Wikipedia på norsk og nynorsk uten at Kunnskapsforlaget har lagt inn årene av den grunn, så tradisjonelle leksikon vil nok finnes i framtiden, også.

 4. Genialt forslag!

  Alle vinner hvis man bruker de pengene på å betale noen ‘proffe’ folk til å skrive Wikipedia artikler noen måneder.

  Hvis man prøver å finansiere et eget leksikon vil det bli svindyrt, og det vil neppe bli brukt nok heller.

  Kvaliteten på den nynorske Wikipedian vil bli veldig god hvis disse ansatte får lagt inn noen tusen innlegg.

 5. Det er ingenting i vegen for å laga ei eiga kvalitetssikra utgåve av Wikipedia. Programvare for dette er allereie på trappene (som del av programvaren som driv Wikipedia – MediaWiki), og dersom ein lønnar «kvalitetssikra» personar til å gjera det kan det gå veldig fort og bra.

  Den frie lisensen på innhaldet (GFDL) gjer det dessutan mogleg for kven som heldt å gjera dette utan tilknyting til Wikipedia og på privat initiativ (dersom det skulle vera meir ynskjeleg).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.