Piratkopiering av programvare koster produsentene over en milliard kroner i året, bare i Norge, sier Business Software Alliance ifølge VG. Er dette helt sant?
Bakgrunnen for påstanden er så vidt jeg kan se at 31 prosent av all installert programvare på norske arbeidsplasser er piratkopierte, og det piratkopieres altså for en milliard i året. Spørsmålet er imidlertid om dette beløpet er et reellt tap for programvareprodusentene.
Mange piratkopierer, det er jeg enig med BSA om. Det er galt å piratkopiere, der er jeg også enig med BSA. Men at programvareprodusentene taper så mye på det, det er jeg ikke like sikker på.
La oss si at alle hadde bestemt seg for å være ærlige, og ikke lenger ville piratkopiert noe som helst. Jeg vet for eksempel av noen ikke-lisenserte Microsoft Officeinstallasjoner. Ville de som bruker disse da kjøpt office? De jeg kjenner, ville nok ikke det. De ville nok installert OpenOffice.org.
Kampen mot piratkopiering dreier seg først og fremst om informasjon. Hvis brukerne visste hvordan de skulle gå frem for å opptre lovlig, ville det avhjulpet mye. Når en person får låne Office-CDen fra en venn, er det ikke alltid han vet at det er et lisensbrudd.
Men viktigere er det med informasjon om frie alternativer. En kontorstøttepakke som Microsoft Office og dens konkurrenter er et godt eksempel: Hvis de som selger datamaskiner med et operativsystem preinstallert hadde installert nettopp OpenOffice.org på disse fra butikkens side, tror jeg at antallet piratkopierte Officepakker ville gått betraktelig ned.
Men dette hører jeg aldri BSA kjempe for. Hmm – merkelig 🙂
Først: BSA er en organisasjon jeg har absolutt null respekt for, all den tid det er en organisasjon som tydeligvis liker å bedrive tallmagi for å krisemaksimere:
http://www.theregister.co.uk/2005/05/18/bsa_software_piracy_survey/ skulle fungere som et eksempel
Et annet fint eksempel er en tidligere undersøkelse, omtalt her: http://antibiomatika.net/arkiv/2004/10/piratprat hvor BSA også drar dette «tapsspøkelset» frem.
Jeg tror ikke det reelle omsetningstapet til programvare leverandørene er i nærheten av en summen BSA foreslår. Slik jeg opplever det er det primært bedrifter som kjøper programvarepakker, og ansatte som låner de med seg hjem. Jeg tror de fleste kunne klart seg fint
uten f.eks. Office hjemme, uten å installere alternative produkter. Wordpad og Outlook express er mer en nok for de flestes behov, men likevel så låner ansatte med seg proramvare hjem og det er en fordel for både bedriften og programvareleverandøren da den anstatte får mer trening i bruk av programvaren.
Når det er sagt så er jeg veldig glad i åpen kildekode programvare, og jeg håper flere blir det etterhvert.
Jeg her helt enig i det du skriver, og irriterer meg noe vanvittig over at firmaene ikke klarer å se realiteten, istedet for å bare sitte å finne opp sin egen verden. Nå som jeg har gått over til såkalt open-source både på OS-siden, og på diverse programmer ser jeg tilbake å er 100% sikker på at jeg aldri hadde hverken ville, eller hatt råd til å kjøpe alle programmene jeg brukte i Windows.
Det er et meget godt og viktig poeng du tar opp, Lasse. I stedet for å forebygge elektronisk kriminalitet i form av piratkopiering ved å informere om hva piratkopiering er og hvordan man unngår å gjøre det, er mitt inntrykk at BSA (og tilsvarende) representerer programvarebransjens interesser langt fremfor sluttbrukerne (som kanskje ikke vet bedre, som du sier).
Så enig så enig se foresten innlegget i min blog om samme tema og samme utalelse fra BSA
http://www.erbest.com/weblog/index.php?id=91