Asus Eee til Norge

I følge VG kommer Asus Eee, den bittelille, billige surfemaskinen, til Norge i juni. Den har litt for liten skjerm til at jeg tar av, jeg sikler mer på en HP Mini, men i og med at det produseres to Eee i sekundet og det fremdeles ikke møter etterspørselen er det åpenbart at dette er noe mange venter på.

En av grunnene til at Asus Eee har vært så billig, er at de har brukt det frie og i dette tilfellet gratis operativsystemet Linux. Maskinen har imidlertid hele tiden også kunnet kjøre Windows XP, men som de fleste vet, koster Microsofts operativsystem penger. Derfor var dette avsnittet fra VGs omtale av saken interessant:

Maskinen kommer med operativsystemet Linux, men man kan legge inn Windows hvis man heller ønsker det. I USA selges nå maskinen med Windows for samme pris som med Linux.

Maskinen selges for samme pris uansett om operativsystemet er gratis eller ikke? Interessant. Dersom det samme blir tilfellet her til lands, vil jeg følge litt ekstra godt med. Dersom Linux’ suksess har ført til at Microsoft har begynt å gi bort operativsystemet sitt, er vi egentlig på vei mot noe spennende, her. Men jeg tviler. Det jeg er redd for, er at Linux-maskinene subsidierer Windows-utgavene, slik at man egentlig betaler for Windows samme hvilket operativsystem man velger.

Da har vi virkelig innført Microsoftskatt.

12 tanker om “Asus Eee til Norge

 1. Vi får se hvor man ender opp med prisen på Asus — jeg er ikke overbevist om at alle forhandlere i praksis kommer til å ha samme pris på XP- og Linux-variantene. Et annet spørsmål er hva Microsoft har tenkt her. XP er offisielt på vei ut, samtidig er Vista altfor krevende til at det kjører komfortabelt på subnotebooks mens Windows Mobile/CE tydeligvis ikke er aktuelt. Det kan se ut til at det å gi bort et døende operativsystem Microsofts er beste kort i kampen om den raskest voksende nisjen i datamarkedet. Jeg er underveldet, for å si det mildt…

 2. Eirik skriver: «Det kan se ut til at det å gi bort et døende operativsystem Microsofts er beste kort i kampen om den raskest voksende nisjen i datamarkedet.»

  Oppsummert på den måten, ser det unektelig merkelig ut, ja. Man skulle jo tro at Microsoft har lært av alle de gangene de har vært for seint ut tidligere?

  men jeg håper jo at de ikke har gjort det — som jeg har skrevet tidligere¹, har vi godt av at Microsoft mister markedsandeler, alle vi som ikke har plassert det meste av pengene våre hos dem.

  ¹ http://www.lassedahl.com/b/windows_taper_til_mac_-_hurra

 3. Eirik: Det er min erfaring, også. Jeg har aldri installert Windows uten å trenge tredjepartsdrivere, mens jeg sjelden trenger slikt når jeg installerer Linux. Men det er morsomt å se det dokumentert.

 4. Jeg synes både Asus Eee og HP Mini er veldig interessante maskiner og er glad for at det endelig dukker opp maskiner i et økonomi- og ytelsessegment som tidligere aldri har vært tilfredsstilt. Jeg håper vi får se tonnevis av slike maskiner på det norske markedet snart og gjerne til under 2.000 kr.

  Det er først når folk faktisk kan gjøre impulskjøp av datamaskiner på Coop OBS! eller Elkjøp uten å ruinere seg at salget her til lands vil ta fullstendig av. Og vi får håpe det blir en så markant prisforskjell mellom Linux- og Windows-variantene av disse PC-ene at det blir solgt langt flere med Linux enn Windows.

  Dette er en spennende utvikling som ikke kommer ett sekund for tidlig. Jeg har egentlig ventet på dette i 10 år, men det er vel først nå prosessorhastighetene og minnemengdene er kommet opp i et anstendig nok nivå i det øvre skiktet til at de rimeligere modellene kan selges såpass billig. Kanskje. Jeg tror også det har noe med fokus å gjøre og mener at hvis HP virkelig hadde villet selge bærbare for under 3.000 kr for 10 år siden, så hadde de fått det til.

 5. Takk for kommentar, Asbjørn. Med fare for å høres ut som en festbremse, er jeg ikke så opptatt av prisen, jeg. Snarere tvert i mot, en del av disse begynner å bli så billige at det blir en vesentlig fare for mye mer bruk og kast, samt at prispresset produksjon i seg selv gjerne er miljøfientlig.

  Så jeg ønsker riktige priser på slike maskiner, og jeg ønsker meg produsenter som fokuserer like mye på bærekraftig produksjon som å kutte kostnader. Men når det er sagt, er det klart at en maskin med de beskjedne dataene som mini-PC-ene har, bør ligge i det laveste prissjiktet.

  Det jeg applauderer maskinene for, er segmentet. Jeg har alltid ment at mobiltelefonlignende dingser ikke er gode nok til seriøs nettbruk (og ja, det inkluderer iPhone og alle andre mobiltelefoner, og min egen PSP), og at en moderne PC er overkill til 98% av det den brukes til. Disse maskinene møter kommunikasjons- og informasjonsbehovet til en skoleelev, turist eller «handelsreisende», og de er så små at begrepet «PC-veske» snart kan settes i samme gruppe som «telefonledning».

  HP Mini er i tillegg laget slik at den skal tåle litt juling, noe jeg tror er et sjakktrekk i slike maskiner, og i likhet med deg ønsker jeg meg en rekke alternativer både hva hardware og OS angår. Jeg tror at en effekt av framveksten av dette maskinsegmentet kan være det som vil føre til at åpne standarder og reelle brukervalg faktisk slår igjennom, og det er ikke det verste å få med seg!

 6. Asus kommer også med en oppgradert versjon med 9″ skjerm (eller 8,9 for å være helt nøyaktig). Den vil også ha mulighet for SSD på helt opp til 12 GB.

  Det er nok en stund til den kommer til Norge, så jeg er veldig fristet til å bestille den nye (Asus Eee 900) fra USA.

 7. Noe som er litt bøtte ettersom XP bruker mer plass…
  Jaja, vi har bestillt en Acer one og en Asus Eee 900 på jobben som reisePCer.
  Blir spennende

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.