Bjelken i eget øye

Carl I. Hagen klager i VGs blogg over stillheten fra venstresiden etter katastrofen i USA. At det er rimelig patetisk å klage over andres manglende innsats når din egen politikk handler om å karre til seg så mye som mulig, skal jeg bare la ligge. Men et annet tragikomisk poeng her jeg bare nevne:

Frp.no bruker førstesida si på å syte over bensinprisene, mens SV.no skriver:

Støtt Katarina-ofrene i USA. SV oppfordrer alle til å støtte arbeidet for å hjelpe orkanofrene.

12 tanker om “Bjelken i eget øye

 1. Og du er enda mer patetisk. Hvorfor kan ikke staten hjelpe da? SV oppfordrer bare vanlige folk til å hjelpe, og det blir ikke mange kronene ut av det. Viss vi skal gi en betydningsfull støtte må staten trå til!

  Stem Frp

 2. Kjære Espen: Hvis du mener folk skal stemme FrP fordi staten driver for lite med nødhjelp, har du virkelig ikke noe begrep om det du snakker om. Statlig, norsk u-hjelp til USA strider mot programmet til det partiet du anbefaler folk å stemme på:

  Fremskrittspartiet mener at ordningen med tvungne bidrag til statlig u-hjelp gjennom beskatningen bidrar til å svekke den enkeltes personlige ansvarsfølelse og giverglede. Videre er statlig u-hjelp stort sett lite effektiv og kostbar å administrere. Mange av landene som mottar norsk u-hjelp, kjøper våpen og luksusartikler i stedet for å sørge for mat og skolegang til sine innbyggere.

  http://www.frp.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=13467

  Les FrPs program først, og forsvar politikken etterpå, er du snill.

 3. Jeg setter pris på at mange vil hjelpe offerene i USA (tiltross for at dette kommer til å overskygge de som trenger hjelp i f.eks Niger og Sudan), men jeg synes det er forkastelig at noen prøver å slå mynt på dette politisk, spesielt i slutten av en valgkamp.

  Etter en en rask titt ser jeg at RV, Venstre, KRF og Senterpartiet ikke har noe om dette på forsiden av sine nettsteder. Jeg vet ikke om årsaken til dette er at de ikke går over lik for noen ekstra stemmer, eller om det er for de kanskje ikke har så aktive nettredaktører. Jeg velger å tro at det er det første alternativet.

 4. Jeg kan vel neppe beskyldes for å være partisk her. Som bloggens overhode vet er jeg ikke noen tilhenger av SV, men her syns jeg likevel hans svar var eminente. FrP støtter statlig u-hjelp? Vel, synd komiprisen allerede er utdelt i år, men definitivt en kandidat for neste prisutdeling.

 5. Dette er egentlig en kynisk kommentar av meg, men… USA er et av verdens rikeste land, og de ber nå FN om hjelp til ressurser for håndtering av katastrofen i New Orleans. USA som ikke akkurat er den mest omgjengelige gutten i FN-klassen, både hva gjelder politikk og økonomiske bidrag. Er det galt å si at de burde ha ressurser til å klare seg selv?

  (PS: Jeg har absolutt ingen betenkeligheter med å bidra til en eventuell innsamling til støtte for ofrene. Jeg bare syntes det virker litt bakvendt at landet som har penger til årevis av krigføring i Irak ikke klarer å håndtere interne katastrofer.)

 6. Trond: Jeg sliter litt med å finne budskapet ditt her – men hvis du mener at SV går over lik for å skaffe seg noen ekstra stemmer, tar du feil. SV har, sammen med resten av venstrasida, tradisjon for å gjøre en innsats for de som trenger det, og det at SV på sine sider forteller hvor vi kan sende pengene vi ønsker å gi som støtte, er akkurat som det pleier å være.

  Hvis du mener at vi i SV burde latt være å stå sammen med de fattige i New Orleans bare fordi det er valgkamp i Norge, synes jeg du bør heve blikket litt. Akkurat som Carl I. Hagen bør gjøre det hvis han tror solidaritet med nødlidende handler om de nødlidendes politiske overbevisning.

 7. Martin: Som Egeland sa på nyhetene i dag: USA har alle de ressursene FN har – og langt flere av de.

  Der hvor FN best kan hjelpe USA i den tragiske situasjonen de er oppe i nå, er vel med lederskap og kompetanse. FN behandler slike katastrofer både titt og ofte, og vil nok kunne yte svært verdifull bistand.

 8. 1 Det er fint at mange vil hjelpe ofrene i USA, men denne katastrofen trekker oppmerksomheten bort fra behovet i f.eks. Sudan og Niger.

  2 Jeg forkastelig at katastrofen er trukket inn i norsk politikk i siste del av valgkampen.

  3 Jeg registrer at RV, Venstre, KRF og Senterpartiet ikke har noe om denne saken på forsiden, og jeg velger å tro at det er fordi de ikke ønsker å profitere politisk på orkanofrene.

  Merk: at det er urimelig av deg å komme med tolkninger av hva jeg mener om partier som ikke er nevnt i kommentaren min.

 9. Trond: Når det gjelder din siste melding, så er det jeg som er sjef her, og tolker som jeg vil 😉

  Ellers er jeg enig i ditt punkt to. Når det gjelder punkt 1, kan vi ikke vente at medias fokus står i forhold til menneskers lidelser, så der må vi uansett ta ansvar for å skaffe oss informasjon, eller velge hvem vi vil stole på.

  Selv velger jeg for eksempel å støtte UNICEF: http://www.lassedahl.com/b/20050104_1, og regner med at de prioriterer riktigere enn hva jeg er i stand til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.