Hemmelig Internettvalg

Jeg hører stadig om mange som mener at hvis vi bare får stemming via Internett, da er det slutt på likegyldigheten, da – og da får vi stor oppslutning. Det stemmer kanskje. Men hva gir vi samtidig slipp på?

Jeg husker første gang konemor og meg skulle dra å stemme sammen. Vi hadde bestemt oss for parti, og vi skulle gå sammen i stemmeavlukket og finne stemmeseddelen vi skulle putte i konvolutten. Men dengang ei! En funksjonær nektet oss det. «Det er hemmelig valg», sa han, «og dere må putte stemmeseddelen i konvolutten hver for dere». Litt flau gjorde vi som han sa, men i min nyforelskede dårskap, skjønte jeg ikke helt hvorfor. Heldigvis blir vi alle eldre.

Ved kommunevalget for to år siden, var valgloven midlertidig myket opp. Den var visst i mellom to bestemmelser. I alle fall var det lov til å være full når man avga stemme, noe jeg ikke bryr meg så mye om, men i tillegg var det slik at en kunne ha med hvem som helst som medhjelper i stemmeavlukket. I den forbindelse gikk det en morsom historie her:

Et ektepar ankom valglokalet, raske og litt hissige. Mannen dro med seg kona inn i et avlukke, tok et par stemmesedler og puttet en i hver av deres to konvolutter. Så dro han kona med seg til urna, og passet på at hun puttet seddelen i, før de dro. En morsom historie fra Nord-Norge hvis de på rorbua forteller den riktig. Men det er også en historie om et menneske som faktisk har blitt fratatt sin stemmerett midt i det ellers så demokratiske Norge. Det synes jeg er litt alvorlig.

Og dette problemet vil vi oppleve i stadig sterkere grad ved Internettstemming. Mange vil være overvåket av helt andre enn valgfunksjonærer, og mange vil måtte stemme på et parti de ville valgt bort i et hemmelig valg. Det er ille.

Jeg tror ikke det er noe demokratisk problem sånn rent praktisk. De som blir tvunget til å stemme på noe annet enn de egentlig vil er nok ikke så mange fler enn kona i ekteparet jeg nevnte i forrige avsnitt. Nei, problemet er prinsippet, som faktisk fratar enkelte borgere sin demokratiske rettighet, å kunne stemme på hvem de vil!

Derfor vil jeg ha funksjonærkontrollerte stemmelokaler – og ingen Internettstemmegiving!

15 tanker om “Hemmelig Internettvalg

 1. Jeg syntes ikke det er merkelig å være enig. Lasse har et meget godt poeng som er et viktig motargument for innføring av internettbasert stemmegiving, til tross for at jeg ofte har tenkt at det kunne være smart.

 2. For ikke å snakke om stemmefusk. Tenk på alle som ikke vil eller ikke har tenkt å stemme. De kan gi bort sin pinkode til en god venn, kjæresten sin eller til høystbydende …

 3. Jeg tror nok at internettbasert stemmegiving har noe for seg. Dette bør foregå som i dag, men stemmene registreres og sendes inn digitalt. Mye tid og penger å spare dersom man får til en sikker og fungerende løsning.

 4. Martin: Om stemmingen foregår via papirlapper som puttes i en urne, eller valg på en touch-screen, er mindre interessant for meg. En løsning med internettstemming i kontrollerte stemmeavlukker, ville være helt tilfredsstillende slik jeg ser det. Problemet oppstår hvis folk skal kunne sitte hjemme og stemme.

 5. Jeg er i prinsippet enig med deg; utfordringene med uovervåket stemmegivning er for mange til at dette er et godt alternativ. På den annen side så er det mange nordmenn i utlandet som bor langt i fra nærmeste utenriksstasjon, de ville ha hatt nytte av et slikt alternativ.

 6. At det ikke er mulig å stemme på nettet gjør at jeg i år ikke stemmer i det hele tatt. Jeg gidder rett og slett ikke sitte to timer i bilen én vei for å si fra hvem jeg ønsker skal «styre landet».

 7. Ja. Men retten til å ikke stemme har man uansett om det er internett- eller personlig-fremmøte- valg. Dog. Det norske konsultatet i Uddevalla (én mann ansatt men likevel ett konsulat) lar oss stemme der nede. Så nå kommer jeg nok til å stemme likevel. KRF og FRP! Vokt dere. Her kommer Kyrre og gir noen andre sin stemme!

 8. sånn ståa er nå er det ikke stor vits i å tenke på å begynne å stemme på internett engang. som tidligere nevnt her, utfordringene er for mange og risikoen for at stemmene blir tukla med er altfor stor (bare husk stemmene i Florida).

 9. En annen ting jeg faktisk ikke tenkte over før i dag, er at vi mister sikkerheten de fysiske setmmesedlene gir oss. Valegt kan etterprøves og kontrolleres når som helst, og telles for hånd om så skal være – hvis noen for eksempel mistenker at uvedkommende har kommet seg inn på datasystemene.

 10. Datamaskiner er svært flinke til å telle, men jeg er enig
  i det med etterprøving. Det er derimot et tankekors at enkelte ikke får gitt uttrykk for det de mener fordi de gjør feil i endring av stemmeseddelen eller fordi de ikke
  har anledning til å komme seg til et fysiskvalglokale. Det burde være en ordning med fjernstemming (e.g. via post) for nordmenn i utlandet.

 11. Mener det er mulig å få stemt hjemmefra om begrunnelsen er god nok. Usikkert hvordan det foregår rent praktiskt, men valgstyrene i kommunene vet sikkert.
  Om man oppholder seg i utlandet er det mulig å stemme på ambassader eller konsulat.

  De fleste vil med andre ord kunne avlegge sin stemme – bare man vet hvordan.

 12. Det stemmer, Tommy. Da kommer det to valgfunksjonærer hjem til deg, og påser at du får stemme helt uten at noen legger seg opp i ditt valg.

  Dette er det en del pleietrengende og syke som får, men det er naturligvis en veldig kostbar løsning, slik at vi nok må begrense bruken av denne …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.