Dell har blitt mer eller mindre geniforklart i dag for at de kommer med den nye Linuxbaserte net-booken, Dell Inspiron Mini 9. Dersom dette faktisk hadde stemt, hadde det vært grunn til å juble, men sannheten er nok en litt annen enn hva presseoppslagene tyder på.
Maskinen det snakkes om, er altså enda en mini-notebook med omtrent de samme spesifikasjonene som konkurrentene. Det store med denne er i følge dagens buzz at den blir levert med Ubuntu 8.04. Det er forsåvidt riktig i teorien, men stemmer det i praksis?
Dell presenterer tre konfigurasjoner på førstesiden. Mange vil kanskje nikke bekreftende til at Linux-utgaven er billigere enn de to (!) Windowsversjonene. Men det er også kjekt å se hva som ligger bak «tilbudet» her. La oss sammenligne de to billigste:
Linuxutgaven kommer med 4GB SSD «harddisk» og 512MB RAM til 349 dollar. Men hvis man vil ha den like bra utstyrt som den billigste Windowsmodellen, må man kjøpe til større «harddisk» og webcam som også er inkludert på Windowsmodellen. Da ender man opp med en pris på $399.
Den billigste Windowsutgaven koster i utgangspunktet 439 dollar. Altså en forskjell på førti dollar når man sammenligner med en like godt utrustet Linuxutgave. Men hva gjør Dell da? Joda, de gir de som velger å kjøpe Windowsutgaven 40 dollar i rabatt! Slik blir utsalgsprisen på windowsmaskinen også $399. Så, hos Dell er Linux i praksis like dyrt som Windows!
Og det er jo selvfølgelig ille. Men gjett hva? Det blir verre!
Når du kjøper Windowsutgaven, får du gode tilbud på skrivere. Det får du ikke hvis du kjøper Linuxutgaven. Og i Windowsutgaven er det poengtert at du får med «Microsoft Works» kontorstøttepakke, mens det ikke nevnes med et ord hvilket fantastisk programutvalg du har hvis du velger Ubuntu. Og på toppen av kransekaka greier Dell å beregne ser tre ukers lengre leveringstid på maskinen med Linux i forhold til den med Windows.
Dell har det siste året framstått som Ubuntus venn og beskytter — i alle fall i media. Linux-«tilbudet» på Inspiron Mini 9 viser at dette i beste fall var et pressmiddel mot Microsoft, i verste fall en gigantisk bløff. Dell sier i klartekst at du nok må være litt tett i nøtta for å velge det framfor Windows, og dersom man ikke kjenner Linux fra før og vet hva det er godt for, er det lett å tro på noe sånt.
Dette er for dårlig, Dell. Hvis dere ikke vil ha Linuxbrukerne som kunder, så er det helt greit — bare si i fra, vi er vant til å greie oss selv. Men ikke prøv å lure oss. Venner gjør ikke slikt.
Du har helt rett, dette er ikke bra saker, men ei ingen hemmelighet. Jeg vet ikke helt hva som er grunnen, men kan komme på to sannsynlige:
1. De frykter at Ubuntu ikke vil gi brukerne det de vil ha, og frykter kanskje en klagestorm når en «duppeditt» ikke vil fungere fordi det kun finnes drivere til M$.
2. De er redde for Microsofts verde. Jo, seriøst, Dell’s kunder får vel billige Windows-lisenser fordi Microsoft vil selge operativsystemet sitt, og Dell fremstår som gode alternativer. Hvis Dell velger å likestille Ubuntu med Vista faller dette kanskje ikke i smak hos Microsoft..
Men det er ikke godt å si. Jeg er vant med at tilbud er bedre med Windows enn med GNU/Linux eller uten OS. Den eneste klare fordelen jeg ser er jo at maskinene som kan bli levert med Ubuntu er støttet 110% av operativsystemet.. Men det begynner kanskje å bli et lite problem..
Det er nok versjon 2 som er mest nærliggende. Relativt kortsiktig gevinst vil alltid være mer forlokkende enn langsiktig verdiskapning for korttenkte bedriftsledere.
Helt hull i hodet prissettingen på de maskinene der. Det burde da vitterlig ikke koste Dell noe mer om man velger å ta VEKK Windows på en av de «bedre» maskinene, enn det ville koste å «oppgradere» til Windows på Linux-modellen. Men neida, DET går jo ikke an.
Hadde jeg skulle kjøpe den der, så hadde jeg nok kjøpt den dyreste Windows-utgaven, inkl. BT og slikt, og heller installert et brukandes OS på den når jeg fikk den. Windows XP Home duger strengt tatt ikke til noenting.
Altså, Lasse. Jeg og du er skjelden enig når det gjelder politikk, men nå har du skrevet to poster på rad som jeg stiller meg helt og holdent bak?? 🙂
Dette med Microsoft, forhandlere og pressmidler er noe jeg alltid har reagert på. Det er også den direkte grunnen til at jeg i sin tid valgte å gå for Linux. Nå skal det sies at hensynet til familiens meninger, samt makelighetshensyn gjorde at jeg nå er tilbake til XP igjen. Men hvem vet. Jeg kommer kanskje diltende tilbake igjen.
Oppe i mitt konspiratoriske hode er jeg fristet til å tro at en viss programvaregigant fra Redmond er involvert i denne underlig sammensatte pakken. Årsaken trenger vi ikke engang å gjette oss til.
Det som forvirrer meg litt er at Dell faktisk forsøker seg forsiktig frempå GNU/Linux-markedet. Hvis de er så redde for M$, hvorfor liste? Tror de at lillemyk ikke legger merke til det? Det kan umulig være markedets etterspørsel etter pingvinprogrammet, for det er helt ærlig dessverre ikke så enormt stort (enda). PR? Tja..
Dersom jeg skal skyte fra hofta, tror jeg at dette handler om Dells forhandlinger med Microsoft. De brukte Linux og Ubuntu som et skremmeskudd mot Redmond, for å få de avtalene de ville.
Den påståtte viljen til å satse på Ubuntu, og de Linux-maskinene de faktisk har levert, var nødvendig for at Microsoft skulle ta dem seriøst. Nå har de igjen blitt gode busser, så da er det om å gjøre for Dell å sørge for at lav etterspørsel gir dem en troverdig grunn til å skrinlegge Linux-satsingen.
Men det er bare min teori. Hva dette egentlig bunner i, vet bare Dell.
Hvis jeg også skal prøve meg og skyte fra hofta, vil jeg tippe på at det kanskje ligger mye penger (totalt sett) i å levere maskiner forhåndsinstallert med Windows (at produsentene får noen kroner per lisens), og at de derfor tjener litt mer på å selge maskiner med Windows enn Linux.
Dere har nok rett begge to. Det hadde vært morsomt å høre Dell’s versjon.. Mon tro om noen fra Dell Norge har baller til å svare her ? 🙂
Jeg ser vel egentlig ikke problemet. Det beste hadde selvfølgelig vært om Dell hadde tilbudt Ubuntu til en mye lavere pris, men så lenge prisen ikke er høyere ser jeg ikke problemet. Det skal jo være forbrukeren som skal velge, og er de smarte velger de Ubuntu likevel.
Som kjent sponser både Microsoft og andre leverandører maskinen for å få lagt Windows og «trial software» på dem, så det er nok årsaken til at prisforskjellen ikke er større. Og vil du slå til på tilbudet med skriveren kan man jo bare bestille en med Windows og installere Ubuntu i etterkant, selv om statistikken da vil gå i favør Microsoft.
Problemet er, Audun Wangen, at Dell med dette presenterer Linux som et like dyrt operativsystem som Windows, og det er villedende. Og selv om Microsoft subsidierer maskinene med Windows på, er det til syvende og sist vi som kjøper datamaskiner som må betale for dette. Når vi da må betale det samme enten Microsoft Windows er installert og lisensert eller ikke, har Microsoft faktisk fått implementert Microsoft-skatten.
I tillegg beregner de seg som nevnt tre uker lenger leveringstid med Linux, noe som ikke på noen måte henger på greip.
Jeg ser problemenet, men skjønner ikke helt hvorfor det et så mye å bråke om. Hvis det er slik at Microsoft supsidierer maskinen, så er det jo ikke så veldig anderledes enn supsidiering av mobiltelefoner med forskjellige typer abonnement. Er du mot det også?
Subsidiering og kvotering er noe som er med på å begrense valgfriheten til folk, så i utgangspunktet er det en uting. Det beste hadde vært om begge alternativene hadde vært så billige som mulig uten bruk av subsidieringsordninger, men slik fungerer dessverre ikke markedet.
Subsidiering av mobiltelefoner er jeg også imot. Ordninger uten subsidiering gir mer sammenlignbare priser, og det er bare bra for konkurransen. Kanskje hadde vi fått bedre mobiltelefoner også, dersom subsidieringen hadde blitt borte, for slik det er nå blir man oppfordret til bruk og kast.
Årsaken til at maskinene går så billig med Windows på, er nok ikke bare Microsoft sin feil. Det er også andre leverandører som er med å subsidierer. Det kan jo også godt tenkes at supporten og utviklingen som følger med leveranse av Linux koster litt ekstra, slik at det er med å dra opp prisen litt. Leveringen, derimot, kan jeg ikke se hvorfor skulle være forskjellig. Kanskje det er større etterspørsel etter modellen med Linux? Det er jo lov å håpe 🙂
Audun Wangen: «Det kan jo også godt tenkes at supporten og utviklingen som følger med leveranse av Linux koster litt ekstra, slik at det er med å dra opp prisen litt.»
Nå er det jo slik, da, at til og med hardwareleverandører som motarbeider OSS-miljøet og nekter å oppgi noe som helst om produktene sine stort sett er greit støttet i Linux — så utviklingen burde være langt rimeligere mot fri og åpen programvare enn mot Windows.
Supporten burde koste dem det samme — det er ikke noen forskjell på å restarte maskinen og gjenopprette OSet på en Linux- og på en Windowsmaskin, og mitt inntrykk er at det er såpass langt slik support strekker seg … 🙂
«Leveringen, derimot, kan jeg ikke se hvorfor skulle være forskjellig. Kanskje det er større etterspørsel etter modellen med Linux?»
Å legge inn et diskimage burde ta omtrent like lang tid uansett hva som er på det — en eventuell forskjell burde gå til Linux’ fordel.