Et tydelig faresignal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre får pepper fra blant andre SV, men også sitt eget parti og Høyres tidligere statsminister Kåre Willoch, fordi Støre øyensynlig mener det er viktigere at Hamas opptrer politisk korrekt, enn at palestinerne selv fritt skal få velge sine ledere.

Han om det, men jeg mener likevel at han bør våkne opp og begynne å lukte kaffen, eller hva det heter, når følgende står å lese i VG i dag:

Det er ingen tvil om at Gahr Støre gjør en utmerket jobb som norsk utenriksminister, men han har et stort problem, det problemet heter SV.

Det er Dagfinn Høybråten som sier dette. Når Arbeiderpartiets nye Israelslinje, og med det tydeligvis Norges utenrikspolitikk, bifalles av Israels venner, er det nok ikke regjeringens popularitet som er den største taperen.

Det er folkeretten.

7 tanker om “Et tydelig faresignal

 1. Norge burde ikke støtte styrer som driver terrorisme, lovlig valgte eller ikke. Hva med folkeretten til de uskyldige sivile israelerne som den nye palestinske ledelsen tydeligvis mener det er helt greit å drepe? Så lenge palestinske ledere følger den gode muslimske tradisjonen med å mene at så lenge du tilhører feil gruppe så er du ikke uskyldig som individ, burde vi nekte å ha noe som helst med dem å gjøre til de begynner å oppføre seg siviliserte folk.

  Og når det gjelder Israel mener jeg at vi i klare ordelag også burde fortelle dem om at de kan drite og dra til de forlater den idiotiske linjen om at de er Guds utvalgte folk og at de kan pelle seg vekk fra de områdene som FN faktisk IKKE gav dem i 1948.

 2. Jeg mener at du blander kortene, Elf. Det er lov til å mene at staten Israel skal utslettes. Det er lov til å mene at staten Norge skal utsletttes, også. Det er jo akkurat den ytringsfriheten som var så utrolig populær tidligere i år, det. Den gjelder vel ikke bare for hvite, vestlige?

  Den palestinske regjeringen må behandles etter hva den faktisk gjør, ikke for hva hver enkelt palestiner gjør. Og å begynne å snakke om noen «muslimske tradisjon» når individer i et okkupert land kjempe for sin frihet med til og med de mest desperate midler, mener jeg blir en retorisk forenkling, for å si det veldig forsiktig.

 3. Ytringsfrihet? Det det går på er ikke at det ikke skal være lov å mente at staten Israel burde utslettes. Personlig mener jeg at det er en katastrofe at landet idet hele tatt ble opprettet. Det det går på er at den palestinske regjeringen faktisk støtter den terrorismen som gjøres mot Israel. De har tom sagt at Israel selv har skylden for den. Derfor mener jeg at Støres linje er helt akseptabel. Samtidig mener jeg at han burde kjørt den samme linjen overfor Israel, men Norge spyttslikker overfor Israel akkurat slik vi gjør overfor USA.

  Og når det gjelder min kommentar om «muslimsk tradisjon» så er det et faktum at gruppetenking står så sentralt i tenkesettet til folk i Midt-Østen, og i de fleste muslimske land, at alle er fritt mål så lenge de tilhører feil gruppe. Muhammed-tegningene er et fint eksempel på det da alle nordiske borgere var fritt villt, uansett om de hadde hatt noe som helst med tegningene å gjøre eller ikke.

  Til slutt vil jeg gjøre oppmerksom på at deg går faktisk ann å ha to tanker i hodet samtidig i Israel/Palestina-konflikten. Jeg har ingen sympati med noen av sidene så lenge de driver terror mot sivile mål.

 4. Spørsmålene i denne saken er mange. Det ene er hvorvidt det er riktig å si at den palestinske regjeringen støtter terroraksjonene. Jeg har aldri hørt annet enn at regjeringen har tatt avstand fra slike, og også Hamas som organisasjon har lagt ned våpnene:

  «’De nye palestinske myndighetene beklager alt menneskelig blod som går tapt. Vi er lei oss for alle mennesker som blir drept. Hamas har også stoppet alle sine aksjoner i Israel i over ett år nå’, sier Hamas’ parlamentariske leder Salah Bardawil.»

  Dette høres ikke ut som støtte til terroraksjoner for meg. At man mener at krigshandlinger fører til at sivile blir drept, og dermed at Israel med sin folkerettsstridige okkupasjon har ansvar for at sivile Israelere blir drept, det kan det da ikke være noen debatt om, med mindre man forsvarer Israels rett til å okkupere?

  At alle er fritt vilt så lenge de tilhører feil gruppe kan jeg på ingen måte gå med på er noe arabisk eller muslimsk fenomen. Britenes terrorbombing av Dresden under forrige verdenskrig, Amerikanernes atombomber over Hiroshima og Nagasaki samt slaktingen av sivile i Vietnam viser at også vi gode, kristne gjerne angriper alt som kan krype og gå hos motstanderne, bare vi demoniserer dem nok. Moderne eksempler fra Guantanamo og Abu Grahib kan også nevnes.

  Hat er ikke en kulturrelativ følelse.

 5. 1) Leste du at jeg skrev at jeg heller ikke er noen tilhenger av Israels framerd i denne striden?

  2) Hamas og de palestinske myndighetene gjentar til det kjedsommelige at de jobber med å få kontroll over selvmordsbombingen. Samtidig kan den ikke foregå uten deres tillatelse og velsignelse. Merkelige greier.

  3) Det er riktig at dette med gruppetenking og i stedet for individtenking ikke er noe muslimene har monopol på, men sannheten er at mens vi vesten for det meste har kommet forbi denne tenkemåten, så sitter disse landene fortsatt i gjørma på dette området. Ikke bare i forhold til sine fiender, men også i forhold til sin egen befolknings rettigheter.

 6. 1) Jo – jeg sier da ikke noe annet, gjør jeg det?

  2) Åh? Selvfølgelig kan den det.

  3) Vi i vesten har baken vår så full av penger og lomma full av våpen at vi ikke trenger noen å hate, vi. Vi gjør det bare for å ha noe å finne på, og da blir vi ikke så utagerende. Men bare vent til vi får kniven på strupen, også – så er det nok ikke lenge før ETA tar opp våpnene igjen, og IRA kjøper seg nye. Og ikke glem at den vestlige verdens leder ble valgt for å «utslette ondskapens akse» …

  Den vestlige verden er ikke så siviliserte som vi gjerne vil ha det til. Vi er bare så flinke til å parfymere møkka vår at vi kontinuerlig lurer oss selv.

 7. En kan vel være enig i at Hamas-regjeringen burde tatt direkte avtand fra selvmordsaksjonen, noe det i alle fall tidligere var snakk om at de ikke gjorde. Likevel er det ikke noen god ide å trekke støtten tilbake, ev. slutte å støtte selvstyremyndighetene. For pengene går jo ikke bare til selve regjeringen, men til alle som jobber for myndighetene. Og det er ikke selvmordsbomberne… Det er vanlige palestinere, som f.eks. jobber på sykehus eller i administrasjon. Uten lønninger bryter samfunnet der ytterligere sammen, det fører til økt misnøye, og voldsspiralen vil trolig øke. Dessuten er det jo utrolig urettferdig å straffe en part, og ikke den andre. Det virker som om Hamas straffes veldig mye for det de har gjort før, uten å få noen sjanse til å vise hva de kan få til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.