Firefox 3 på Acer Aspire One

Ja, da surfer vi med Firefox 3 på Linpus Linux og AA1. Jeg er slettes ikke sikker på om måten jeg har fått installert FF3 på er den optimale metoden, eller rettere sagt: jeg er ganske sikker på at det ikke er den optimale metoden — men det er en metode som gir meg mulighet til å angre når som helst i prosessen, noe som jeg fant ut var smart.

 1. Last ned Firefox. Pass på at du får med deg Linux-versjonen.
   
 2. Pakk ut firefox til den mappen der du vil ha den. Det jeg gjorde, var å pakke den ut i /tmp, der fikk jeg en mappe som het «firefox-3.0.1», og i den lå en mappe som bare het bare «firefox». Hvis du gjør det samme som meg, kan du ta kopieringen i et terminalvindu, for å kunne gjøre det som superbruker:
  Trykk ALT+F2, skriv «terminal» og trykk ENTER
  Skriv su og trykk ENTER. Legg inn passordet ditt
  Skriv cd /tmp/firefox-3.0.1
  Skriv mv firefox /opt
   
 3. Nå har vi flytta hele Firefox-katalogen til /opt/firefox. Hvis du vil, kan du nå starte firefox 3 ved å skrive /opt/firefox/firefox — det er mulig du må avslutte Firefox 2 først — men dette er uansett litt for tungvindt. Så vi skal gjøre det enklere, ved å sørge for at FF3 starter i stedet for den gamle. Fortsett i det samme terminalvinduet som du åpna i sted:
  cd /usr/bin/
  mv firefox ff2
  ln -s /opt/firefox/firefox
   
 4. Hvis du nå avslutter eventuelle kjørende instanser av Firefox, og så klikker på ikonet «browser» i «Connect», så skal Firefox 3 starte. Hvis noe gikk feil, så må du sjekke at du skrev alt akkurat riktig (bruk «pil opp» i terminal for å se hva du skrev), og rette opp det som ble feil¹
   
 5. Det er mulig du vil oppdage at Firefox 3 ikke oppfører seg helt som den skal. Det er veldig ofte at det hjelper å opprette en ny profil. Det gjør du ved å avslutte alle Firefox-vinduer du har åpen, Trykk ALT+F2, skriv «firefox -profilemanager» og trykk ENTER. Du skjønner nok hva du må gjøre der.
   
 6. Du vil sikkert også oppdage at de plugins du hadde ikke virker. for de fleste plugins er dette enkelt, du kan bare kopiere dem fra den gamle pluginskatalogen til den nye. Fortsett i terminalvinduet:
  cd /usr/lib/mozilla/plugins/
  cp * /opt/firefox/plugins
   
 7. Dette fortalte meg forøvrig at jeg hadde to lenker til Real-Player-plugins som ikke førte noen steder hen. Disse sletta jeg. Og i tillegg virka ikke verken flash eller java. Flash løste jeg ved å opprette den symbolske linken på nytt:
  cd /opt/firefox/plugins
  rm libflashplayer.so
  ln -s /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so

  Når det gjalt java, tenkte jeg at jeg skulle prøve den metoden som er beskrevet tidligere. Og det virka! — bare merk at du under punkt 8 må skrive /opt/firefox/plugins, og at det i punkt 9 skal stå ln -s med bindestrek, ikke ln —s med tankestrek.

Så — denne metoden fungerer for meg. Norsk Firefox 3 er på plass, og oppfører seg smertefritt. Noen rester er igjen, FF2 ligger her fortsatt, og det samme gjør den «gamle» javaen (som altså ikke fungerte over alt, etter innspillene fra andre her), og disse skal jeg nok fjerne etter hvert.

Et annet problem er at jeg ikke er sikker på hvordan oppdateringen av Firefox 3 blir når den er installert på denne måten, men jeg tror jeg skal greie å følge med på det — så kan jeg heller komme tilbake med mer informasjon når jeg finner den.

¹ Går alt galt, så gjenoppretter du FF2 på denne måten:
cd /usr/bin/
mv firefox ff3
mv ff2 firefox

16 tanker om “Firefox 3 på Acer Aspire One

 1. Elf: På Ubuntu er Firefox 3 allerede installert. Og hvis du har en såpass gammel versjon at den ikke er det, kan du enten klikke deg inn på Synaptics og klikke og klikke og klikke til du finner Firefox 3. Da vil den lastes ned og installeres automatisk, mye enklere enn på operativsystemer fra for eksempel Redmond. Det samme kan du gjøre med en oneliner i terminalen, dersom du ikke er så glad i å klikke og klikke og klikke.

  Sååå — skivebom? 🙂

  Denne forklaringen er for Linpus Linux på Acer Aspire One, og her er det ikke meningen at programmer skal oppgraderes før Acer synes det er greit — men jeg tok altså saken i egne hender.

 2. Nei, jeg tenkte ikke på at FF3 ikke var installert. Jeg tenkte mer på alle dillemakkeriet det ofte er for å installere en del ting i Ubuntu. Har bannet en del de siste to ukene.

  Men min mening om Ubuntu er på vei i en egen bloggposting. Stay tuned!

 3. Hei, jeg installerte firefox3.1 vha denne:
  http://jorge.ulver.no/2008/08/06/acer-aspire-one-tips-and-tricks/

  Men jeg har nå ett lite problem med default mail client. Den funker og lester inn mail. Men clienten dør når jeg prøver å åpne en mail, kan kun lese mail nå ved å ta en «reply».. Preview knappen fører også til en rask død av klienten.
  Hvordan fungerer IM, mailclienten og RSS feaderen ved å legge inn firefox 3 slik du har gjort?
  (Disse apps er avhengig av firefox 2 lib’s, og jeg tror muligens noe mer enn de 4 nevt i linke over)

 4. Hei, Chris!

  Ved «min» metode opplever man ikke det problemet du viser til, etter som jeg faktisk ikke fjerner Firefox 2, jeg bare lar være å bruke den. Det står noe om det på siden du refererer til, også:

  Now, having said that, a friendly chap named Nacho Marin made me aware of a problem that had totally slipped my mind. It seems that there are several programs that are depending on some libraries that Firefox 2 has, and not Firefox 3. The Acer Aspire One e-mail client being one of them, and the RSS reader too. The missing libraries are libgtkembedmoz.so, libmozjs.so, libxpcom_core.so and libxpcom.so. To restore them, do the following:

  Etter dette følger instruksjonene for å gjenopprette det som trengs. Siden du allerede har begynt å følge den instruksjonen, blir det sikkert minst bryderi dersom du fortsetter med det. Bare hold tunga rett i munnen og vær pinlig nøyaktig med de forskjellige kommandoene.

  Lykke til!

 5. Når du går til denne siden:

  http://www.mozilla-europe.org/no/firefox/

  … og velger å laste ned programmet, lastes det ned en pakke som i utgangspunktet legger seg i «Downloads»-mappa på hjemmesiden din. Hvis du dobbeltklikker på denne, vil den åpne seg i pakkehåndteringsprogrammet. Derfra skal det være mulig å få pakket ut filene i pakken, og da velger du selv hvor du vil legge dem — for eksempel i mappa /tmp.

 6. Hei
  Kan du forklare hvordan jeg kan se NRK nett-tv på Aspire One med linux? Det som står på NRKs nettside er ikke til hjelp. Linkene de oppgir fungerer feks ikke.
  Takk.
  Randi

 7. Hei
  Jeg prøver å skal pakke ut firefox 3.0, men jeg finner ikke det som du kaller /tmp (der du pakket ut nedlastningen) Hvor finner jeg det?

  Hans Magnus Fuglestad

 8. /tmp er ei mappe som finnes på alle Linux-distribusjoner jeg har vært bort i, Hans Magnus. Jeg tror den er en del av POSIX-standarden. Du finner den ved å skrive «/tmp» i dialogboksen for filutpakking. Men du kan ellers pakke ut filene der du ønsker, altså — så lenge du finner dem igjen etterpå.

 9. Nå har jeg fått lastet ned picasa for linux og det gikk helt flott , litt paktisk da den tar ned størrelsen på bildene automatisk før sending og tilgang til nettalbum osv. Brukter litt tid i oppstarten , men siden går det greitt.

 10. Gammel tråd dette , men det er sikkert mange som sitter med Acer One med linux ikke får brukt den pga manglende oppdateringer.
  Fant denne som erstatter Linpus Lite OS https://peppermintos.com.
  Last ned 32Bit ISO og last ned Rufus på feks en windosmaskin.for å lage en USB-oppstarter.
  Husk å ta ut alle SD kort og trykk på prøve peppermint først ,så installerer du fra link som kommer opp på skrivebordet.
  Hos meg ble det faktisk raskere enn med linpus.
  Denne peppermint har LTS support på oppdateringer og trenger minimum 512MB minne og går fint på 8 GB ssd disk, den finner raskt SDkort etter installasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.