Go’lyd fra godt kjøp

Det er en installasjon som mer eller mindre har forsvunnet fra moderne hjem i løpet av de siste ti årene: Stereoanlegget. Det folk har nå, er enten et sorround-anlegg som av flere årsaker ikke egner seg særlig til å spille musikk på, eller High fidelity-systemer som koster omtrent like mye som en god bruktbil, og som av åpenbare grunner sjelden finnes hjemme hos oss som har små barn. Mangelen på stereoanlegg har på mange måter utgjort et lite savn.

For vi har jo masse musikk tilgjengelig via PC’en. Sky.fm’s åttitallskanal, Last FMs glitrende Linuxklient og utallige megabyter med rippet musikk fra ungdommen ligger klar på hjemmeserveren. Og Koss Porta Pro er en god venn når det kommer til musikk fra PC’en, men særlig sosialt er det jo ikke. Så jeg fant ut at vi trengte noen høyttalere.

PC-høyttalere er jo lette å finne, men de har noen ulemper som gjør dem uegnet til det bruket jeg har skissert over: De består alt for ofte av alt for mange små komponenter med faste ledninger mellom, de ser gjerne litt «morsomme» ut og de har et lydbilde som er bedre for spill enn for å nyte musikk; med alt for mye bass og veldig skarp og kantete diskant. Jeg ville ha noe annet. Og jeg fant d’feldts audioengine 5.

Allerede da jeg åpna pakken, skjønte jeg at jeg var på rett spor. De pianolakka høyttalerne og det rikholdige kabelutvalget kom pakket i egne tøyposer, som kan brukes til oppbevaring dersom du ikke har høyttalerne stående fremme hele tiden. Noe som imidlertid er fristende, så pene som de er. Men utseende er på langt nær det viktigste.

d’feldt audioengine 5 er et par med aktive høyttalere, det vil si at de har innebygget forsterker. De trenger strøm, men har heldigvis innebygget strømforsyning slik at man slipper en ekstra boks for det. Bak på den ene høyttaleren finner man strømtilkobling, strømbryter, strøm ut, utgang til en eventuell subwoofer, linje inn og skrukoblinger for ledningen til den andre høyttaleren. Og på toppen av denne høyttaleren er det en lydinngang og USB ut – ikke for data, høyttaleren er helt uten datakraft, men for at man skal kunne koble til og lade en «MP3-spiller».

Høyttalerparet har altså alle de tilkoplingene som trengs, og ledninger nok til å få den til å snakke med det meste på markedet. Så alt det praktiske imponerte. Men hva med det som betyr noe?

Lydkvaliteten er rett og slett utrolig bra. Høyttalerne leverer presis og klar lyd, uten å bli gjennomtrengende skarp. Bassen er dyp nok til å kjennes, men likevel i god forhold til resten av lydbildet. Hele frekvensspekteret gjengis klart og godt, alle nyansene er med og høyttalerne har effekt nok til å levere trøkk i dynamikken. De er testa på lavt, normalt og meget høyt lydnivå med stort sett det meste vi kjenner av krevende musikk, og de leverer langt bedre enn noe annet jeg har opplevd i relativt moderat prisklasse. Skulle jeg nevne noe negativt med dem, må det være at overkomprimerte MP3-filer plutselig avsløres, men det er jo strengt tatt ikke høyttalernes feil …

Hvis du savner det gode, gamle stereoanlegget, du ønsker deg virkelig god musikk på gutte- eller jenterommet eller du trenger musikkhøyttalere til PC-en, så er dette løsningen for deg. d’feldt audioengine 5 er rett og slett noe ganske skjeldent: Tradisjonelle høyttalere med forbløffende bra lyd i en verden som stort sett etterspør fancy design og lave priser.

Grundig test fra fagfolk her.

4 tanker om “Go’lyd fra godt kjøp

  1. Gleder meg til å høre lyden når jeg kommer neste gang. Men jeg reagerer lit på påstanden din om at det ikke er noe særlig å høre på musikk på surroundanlegg. Det er jo bare å ha en forsterker som endrer lydbildet alt etter hva kilden gir. Tror ikke du skal ha så mye å utsette på lydkvaliteten hos meg, for å si det sånn 🙂

  2. Nei, Elf, jeg har ikke noe i mot lyden fra sorroundanlegget — heller ikke mitt eget. Men mitt er i alle fall langsomt, tungvindt å navigere og alikt. Greit nok når jeg skal sette meg ned å se en film, men hvis man vil hoppe litt fra sang til sang og slikt, blir det mye venting. Det samme gjelder faktisk mediespilleren min.

  3. Er det optisk inngang på disse høyttalerne? Tror du dem lar seg plassere på et baderom uten å bli så fuktige innvendig at dem ødelegges av det? Finner liksom ingen baderom/utendørs-høyttalere med spesifikasjonene jeg ønsker meg. 🙂

  4. Det er ikke optisk inngang, nei. Og jeg tror de ville blitt litt vanskelig å plassere, i alle fall på mitt bad — de er litt omfangsrike. Men god lyd, det ville det blitt! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.