Moderne mobiltelefoner er jo for små datamaskiner å regne, og datamaskiner vet vi jo kan bli utsatt for skadeprogrammer som virus og lignende. Det er det jo ingen av oss som ønsker, så tips om hvordan vi kan slippe unna, er alltid kjekt.
Derfor er det godt at massemedia er sitt ansvar bevisst, og hjelper oss å slippe unna ufyselighetene. Sånn som VG i dag, som har en artikkel med samme overskrift som denne, unngå virus på mobilen. Her forteller de blant annet at «Det skal ofte overraskende lite til for å unngå de aller fleste mobilvirus. I denne guiden viser vi deg noen enkle knep for å holde mobilen din virusfri».
Tipsene er egentlig ganske enkle:
- Hver gang en ny fil vil inn på mobilen din må du nemlig svare «ja» eller «ok» på mobilen for at det skal komme inn. Når viruset har fått innpass i mobilen din, vil det prøve å installere seg selv. Også dette må du aktivt svare ja på for at viruset skal kunne gjøre noen skade.
- Er du usikker på om filen som vil inn på moblen din er trygg eller ikke, er et effektivt triks å se nærmere på filtypen. Det er de tre bokstavene etter punktum i filen som forteller deg hvilken filtype det er snakk om. Det er nemlig bare noen få filtyper som er farlige, og det er installasjonsfiler.
- Vil du ikke ha virus på mobilen, er saken soleklar: Svar nei på alle filforespørsler, og pass deg spesielt for filer av typene nevnt ovenfor.
Så enkelt er det, altså. Og så vidt jeg har kunnet erfare, er disse rådene helt korrekte, kanskje med unntak av at man bruker begrepet «installasjonsfiler» der man burde sagt kjørbare filer eller noe lignende.
Og hvorfor gjentar jeg VGs tips her i denne bloggen? Jo, fordi jeg synes det VG unnlater å nevne er ganske interessant. Nemlig at det er akkurat den samme måten du unngår virus og skadeprogrammer på datamaskiner på. Og kunne VG ha brukt litt tid på det fremfor å bruke spaltemeter på spaltemeter til å skrive om alle antivirus, anti-spy-ware, anti-ad-ware og alt annet de vil ha oss til å kjøpe og installere på de stakkers PC-ene våre, så hadde de faktisk bidratt med noe på den fronten også!
Du må huske at artikkelen er en sak fra Amobil, og ikke en egen VG-sak. VG har såvidt jeg kan se brukt artikkelen så godt som ordrett, og kun endret detaljer (noen linker osv). Man kan kanskje ikke forvente at et nettsted for mobiltelefoni skal komme med tips for en virusfri PC.
Men ja, tipsene er forsåvidt de samme for mobil og PC, selv om jeg ville lagt til et par ekstratips for PC-bruk.
Du har jo et poeng, Thomas — men på den andre siden er det for snevert å tenke «telefon» eller «pc» med den utviklingen vi har i dag.
Og presiseringen om at saken er fra Amobil var nok på sin plass, men det understreker egentlig bare kritikken mot VG — de bør slutte å ukritisk publisere gode råd fra mer eller mindre pålitelige kilder, og heller prøve å behandle dette med litt kritisk sans, og gjerne drive litt undersøkende journalistikk.
For essensen i denne artikkelen er temmelig sentral: Hvis du ikke tillater skadelig kode å kjøre på telefonen/PC-en/Wii-en/Whatever-en din, så vil den ikke bli skadet av skadelig kode!
Essensen er jo essensiell. 🙂
Problemet er at det ikke holder å si «Hvis du ikke tillater skadelig kode…», uten å fortelle hvordan man kan hindre det. En ting er å si nei hver gang man blir spurt om å installere noe, men man bør også lære brukere til å holde maskinen sin oppdatert med alle relevante, tilgjengelige sikkerhetsfikser. Uten disse er det ikke sikkert man blir spurt om å få dritten inn på maskinen, men det kan f.eks. skje i bakgrunnen via en «drive-by install» når man besøker en antatt sikker nettside.
Man bør også stoppe eller begrense tilgangen til alle tjenester/funksjoner som man ikke bruker, for å redusere antallet innfallsporter for skadelig kode.
Det bør også være et mål å lære folk at det ikke bare er deres problem hvis de får et virus eller en orm inn på deres PC — de utsetter også andre for skadelig kode.
Selvfølgelig må man lære brukerne hvordan man kan hindre at skadelig kode kjører, men så lenge alt fokus i media og hos velmenende hjelpere er på å installere programvare som skal passe på at den skadelige koden gjør så lite skade som mulig (for eksempel anti-virus) istedet for å unngå den, kommer vi dessverre ikke dit.
Ellers takk for gode innspill, enkelte ting kan ikke gjentas for ofte.
Pussig at VG-artikkelen ikke nevnte at det faktisk finnes antivirusprogrammer for mobiltelefoner. F-Secure har hatt dette i årevis:
http://www.f-secure.com/products/fsmav.html