Godt nytt

Et standardiseringsråd skal utarbeide en referansekatalog over IT-standarder som det offentlige må forholde seg til. Rådet vil foreslå hvilke standarder som skal bli obligatoriske, meldes det i en pressemelding fra Fornyings- og administrasjondepartementet.

Regjeringen har besluttet at Fornyings- og administrasjonsdepartementet skal sette i gang flere nye tiltak for å øke bruken av såkalte åpne IT-standarder i offentlig sektor. Dette er godt nytt for alle som er opptatt av frihet, alle som er opptatt av konkurranse og av forskning og utvikling.

Situasjonen har hittil vært at man har vært nødt til å ha programvare som forstår Microsofts «hemmelige» filformater for å kunne tilegne seg mye av informasjonen fra det offentlige. Det fratar brukerne rett til selv å velge programvare, det gjør at vi mister fordelene med standardisert struktur for dokumentlagring, det perverterer konkurransesituasjonen og det hemmer utviklingen.

Med denne satsingen lar Heidi Grande Røys brukerne selv ta kontroll over informasjonen. Det er riktig, og det åpner for mye godt. Blant annet er det en spore til at vi kan prøve å utdanne folk som kan utvikle litt flere ferdige løsninger her til lands, fremfor å bare utdanne kunder og konsulenter.

Les også Waytogo, Heidi! hos Eirik Newth.

10 tanker om “Godt nytt

 1. Det eneste NRK etterlyser for å kunne distribuere alt sitt materiale i MPEG-4-format, er et godt produksjons- og distribusjons-system. Dette finnes ikke i dag og ser ikke ut til å dukke opp på markedet på noen år heller. For WMV er løsninger rundt produksjon og distribusjon utrolig (og da mener jeg utrolig) godt gjennomført, gjennomtenkt og lar seg lett få til, mens for andre formater er det langt verre.

  Og hvis noen kommer og sier at det finnes andre like gode eller bedre alternativer til WMV enn MPEG-4 (som f.eks. Real Media, XVID, DIVX eller OGG/Theora) så tar du feil. Det er WMV eller MPEG-4. Valget står ikke mellom noe annet. Det eneste som etterhvert kan være i nærheten er QuickTime eller Flash Video, men det er ikke mindre proprietært enn WMV og er enda ikke like lett å produsere og distribuere som WMV.

  Lag et helhetlig produksjons- og distribusjosn-system for MPEG-4, så vil NRK begynne å bruke det. Enkelt og greit.

 2. Én ting jeg glemte å nevne var kontribusjon. Selv om det strider mot flere ulike rettsavgjørelser og ikke burde være sånn, er realiteten at WMP er den mest tilgjengelige multimedie-avspilleren i verden, noe som gjør WM til et mye mer tilgjengelig format enn noe annet. Å måtte kreve at folk skal innstallere ulike ting på maskinen sin for å se innhold er sjelden eller aldri et godt alternativ.

  Problemer med kontribusjon (avspilling) er et nesten altoverskyggende når det kommer til andre formater enn WM og oppå dét igjen har vi problemene med produksjon og distribusjon. Før dette fungerer like godt som det gjør med WM med andre formater (les: MPEG-4), vil WM fortsatt være enerådende, i hvert fall i NRK.

 3. Windows media player finnes vel kun til Windows, og kan dermed umulig være den mest tilgjengelige multimedie-avspilleren i verden, etter som det finnes spillere som fungerer på flere plattformer. Mplayer finnes for eksempel for Windows, Linux, xBSD, OSX, Zaurus og Amiga, noe som pr. definisjon gjøre den mer tilgjengelig.

  At Windows media player er mest utbredt er helt riktig, men det er et helt annet poeng. Å hevde at den dermed er mest tilgjengelig, minner med respekt å melde mistenkelig om Microsoftpropaganda, men jeg regner nesten med at du egentlig mente «utbredt» der du skrev «tilgjengelig»? 🙂

 4. Det er også frustrerende å se at organisasjonen jeg betaler lisenspengene til velger letteste utvei for å publisere materiale som burde være tilgjengelig for alle.

 5. Jeg mente «tilgjengelig for NRK», om du vil. Jeg skrev «Å måtte kreve at folk skal innstallere ulike ting på maskinen sin for å se innhold er sjelden eller aldri et godt alternativ», noe man må for all annen avspillingsprogramvare enn Windows Media Player. I og med at WMP er ferdig-innstallert på de fleste systemer, er den mest utbredt, og dermed også mest tilgjengelig for en kringkaster å benytte seg av.

  Hadde det samme vært tilfelle for MPlayer og MPEG-4, ville dét blitt benyttet istedet. Er dette en argumentasjon det er veldig vanskelig å forstå? Kan dere komme med noen gode alternativer for produksjon, distribusjon og kontribusjon av MPEG-4-video f.eks.?

 6. Elf, «tilgjengelig for alle» er et relativt begrep. Slik det er i dag, er NRKs video-innhold tilgjengelig for «de fleste». Dette er en praktisk tilnærming, da WMP i praksis er innstallert på de aller fleste systemer. Hvis NRK hadde distribuert video-innholdet i MPEG-4 ville det utvilsomt vært mest tilgjengelig teoretisk sett, men i praksis ville et langt mindre antall mennesker hatt mulighet til å spille av video i MPEG-4-format fordi dét å innstallere en video-codec eller video-avspiller er noe som ligger milevis over hodet på de aller, aller fleste. Fungerer det ikke «out of the box», fungerer det rett og slett ikke i det hele tatt.

  Når MPEG-4 ikke bare er mest tilgjengelig i teorien men også i praksis, og samtidig har gode systemer for produksjon og distribusjon, vil NRK benytte seg av det. Dette kan jeg nærmest garantere (selv om jeg ikke jobber der lenger).

 7. Høna og egget. Hvis det faktisk er slik at Windows Media Player ikke støtter mpeg-4 video ut av boksen, er det bare fordi for få leverer mediainnhold i akkurat det. Det er ikke mange år siden Windows Media Player ikke støttet mp3 audio, og vi måtte laste ned tredjepartskodeker eller Winamp for å spille av disse. Det gikk helt greit, det – men det tok ikke mange månedene før Windows Media Player kom med støtte for mp3.

  Og hva installering angår: Hvis du starter Windows Media Player på en nyinstallert XP-maskin i dag, må du gjennom en godkjennings- og konfigureringsrutine som får de fleste programvareinstallasjoner – MPlayer og Winamp inkludert – til å fortone seg som en tur i parken, og neste gang du starter Windows Media Player på den samme maskinen må du oppgradere den, og gå gjennom den samme prosedyren en gang til …

  Jeg kjøper argumentet om at bruk av Windows Media gir en kortsiktig økonomisk gevinst for NRK. Tilgjengelighetsargumentet er jeg fremdeles noe tvilende til.

 8. Den dagen WMP har innebygget støtte for MPEG-4 (eller automatisk nedlasting av codec for MPEG-4 fungerer), vil det være langt mer aktuelt for NRK å distribuere MPEG-4-innhold. Men vi har fortsatt utfordringene med produksjon og distribusjon som det ikke finnes noen god løsning på enda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.