Hvorfor kjøper vi Vista

Martin Bekkelund stiller i dag spørsmålet «Hvorfor skal vi kjøpe Vista» i bloggen sin. Jeg tror at grunnen til at de fleste av oss — også blant de som i kommentarene til innlegget hans sier at de aldri vil gjøre det — kommer til å kjøpe Vista, er den samme grunnen som når det gjelder alle tidligere Windows-versjoner: Fordi det er lettere enn å la være.

Om et års tid er det antagelig veldig vanskelig å finne en PC til en rimelig pris uten Vista. Noen vil gå over til Mac, men ikke tilstrekkelig mange til at det er spennende. Mange av Macbrukerne vil også foretrekke dobbeltboot, og må dermed kjøpe en lisens på Vista.

Linux og spesielt Ubuntu vil fortsette å vokse litt, men de fleste Ubuntubrukere vil kjøpe en Vista-PC og enten fjerne Vista eller kjøre begge operativsystemene, rett og slett fordi det er billigere og enklere enn alternativene — og hvorfor skal man velge å ha bare ett operativsystem, når man kan få to for samme prisen?

Så, vi vil kjøpe Vista fordi det fremdeles er lettere å kjøpe siste Windowsversjon, enn å la være og gjøre det. Hvis noen om et år eller to kan vise meg at jeg tok feil, vil jeg bli veldig glad – men jeg kjøper ikke inn champagnen på forhånd.

18 tanker om “Hvorfor kjøper vi Vista

 1. Enig i alt, bortsett fra dette:

  > Hvorfor skal man velge å ha bare ett operativsystem, når man kan få to
  > for samme prisen

  Slik er det jo ikke alltid. Kjøper du fra Komplett f.eks., betaler du 544 mindre for burk uten XP. Ikke så mye kanskje, men definitivt ikke samme pris. Og for min pensjonistfar er det nok en liten bonus ved å få sønnen til å installere Ubuntu. 😉

 2. Slik du vinkler «problemstillingen», er det selvfølgelig lettere å kjøpe Vista, enn å la være. Min vinkling gikk imidlertid mer på hvilke argumenter som finnes for å kjøpe en oppgradering fra XP, som de fleste PC-brukere allerede har en lisens på.

  Vista lukter en kombo av Service Pack og Add-On Pack for XP. 😉

 3. Takk for tilliten, Elf 🙂 Og Eirik: Det du nevner er selvfølgelig et poeng, men det forutsetter at kjøper faktisk gjør så bevisste valg som å gå inn og se på hva pakken man kjøper faktisk inneholder. Jeg mener, alle de pallene med ferdigkonfigurerte PCer som selges billig til forbrukersegmentet forsvinner jo et sted de, også — og på Elkjøp er det ikke mye tilpasning 🙂

  Men slik synliggjøring av kostnader som du viser til er bra for kunden og bra for programvaremarkedet / -miljøet. Forskjellen kan fort vise seg å bli større enn 544 kroner når det er Vista man kan velge bort …

  Og Martin: Jeg synes fremdeles XP minner om en kombo av Service Pack og Add-On Pack for Windows 2000, jeg … — jeg bruker XP og W2K om hverandre uten å tenke over hvilket OS jeg er på. Og jeg vet jeg gikk litt på siden av din utfordring, det var en av grunnene til at jeg skreiv et eget innlegg fremfor å bare kommentere til deg.

 4. Vista — du. Kikk inn i kassa til datamaskinen! Alle komponenter er Windows serftifiserte! Tenk — alle de proppfulle hjerner, med fulle Microsoft code hoder! I en annen overskrift i dette eminente blogg forumet, blir det nevnt at det på verdensbasis blir innstallert 100 mill. Vistar dette året. Det blir vel ikke noe mindre neste år? Nye ver.nr. à kr 1500 x 100000000 =kr.150000000000,50. Dette er for inneværende år. Voldsomme summer!

  Alle disse msi code hoder, skal ha sin del av denne summen. Og da kan jeg som gratis bruker av Fedora4, bare sukke. Vi kan forbanne disse forbruker navnene som nærmest har monopol. I sine bransjer. Da kan en spørre seg- hadde vi vært der vi er idag? uten disse lokomotivene? Dette er utvikling, damer og herrer. Tenk alle disse MSI code hodene som må omkodes! Alle produkter sound, video og alle andre card. Som må omprogrammeres. Se bare på deg selv! Hvor opptatt du er….. tenk på alle de andre 100 mill som må bruke hu’e, under installasjonen.

  Om denne artikkeln din skulle få 100 stk til Linux? Som er gratis, men er avhengig av alle sertifiserte komponenter i maskinen. Hva skjer vis msi har lagt inn en liten codec her — og en der? Lykke til Linux!

  Bloggeiers anmerkning: Kommentaren er noe omformatert med tanke på lesbarhet.

 5. Wiggo: Hvis du med «MSI» mener «Microsoft», tror jeg at jeg forstår litt hvor du vil. Konkurransen mellom de kommersielle aktørene driver helt klart utviklingen, spesielt når det kommer til det som er «morsomt». At Windows snart trenger en industrimaskin for å vise det fancy grensesnittet sitt, gir jo utviklere av åpen, fri og ressursgjerrig programvare masse kraft å leke seg med, noe som kan resultere i slikt som dette (Beryl-video):

  http://www.youtube.com/watch?v=vykigxsd0oo

  Men selvfølgelig, hvis, eller rettere sagt når kommersielle aktører bruker skitne triks for å ødelegge for konkurrenter med eller uten profittmotiv, da står vi ovenfor et stort problem.

  Jeg håper at utviklingen av Linux — og for den saks skyld Windows Vista — fører til at Linuxbrukermassen vokser til et punkt hvor det vil være idiotisk av en maskinvareleverandør å ikke legge til rette for åpne standarder og alle operativsystem i utviklingen av stadig mer spennende produkter.

 6. Kyrre: Da må jeg begynne å gjøre noen forutsetninger, tror jeg — og det blir gjerne skummelt. Men jeg vet at det av og til kan gå ei kule varmt når man kommenterer innenfor noe man er engasjert i, så jeg prøvde så godt jeg kunne innenfor rammene av den gode viljen 🙂

 7. Utviklingen av Windows Vista er muligens det mest bortkastede menneskeheten noen sinne har utviklet, og samtidig kanskje det dyreste. Jeg har aldri hatt større drivkraft eller lyst til å bytte til Linux enn etter at Vista ble lansert og jeg tror ikke at jeg er alene om å føle det slik. Jeg tror de neste par årene vil være et vendepunkt for Microsoft, Linux og Mac, og at Microsoft vil tape store markedsandeler til de to sistnevnte. Jeg ser absolutt ingen som helst grunn til å kjøpe Vista, men jeg ser en myriade av grunner til å holde seg langt unna.

 8. Windows Vista er knall 🙂
  Prøvd den?
  Nei tenkte meg det 😉

  Ja, liten tusen lapp eller to men det er værd det. ikke glem Dx10 osv 😉

  Vel, linux da, er ikke bruk bart til så mye, det er greit at Operativsystemet er gratis, men du får ikke til å spille uten WineX(som er vanskelig å forstå) eller Cedega(som koster penger)

  Så, hvis vi tenker både tid, penger og brukbarhet(Enkelt/Vanskelig, Bruker vennlighet) Vil jeg nok tro at Windows Vista vinner 😉

 9. Når man bruker spill som argument for å kjøpe et operativsystem, er ikke jeg med lenger. Det å skulle konfigurere en PC med kraft nok til å henge med på nyere spill, er litt for kostbart for meg. Spille gjør jeg på Playstation — mye rimeligere og enklere.

  Men det er klart, vil man spille på PC er Windows det alternativet som gir flest valgmuligheter, ja. Enkelte onde tunger vil jo også hevde at spill er det eneste Windows egner seg til …

 10. > Det er en grunn til at det kalles Wintendo

  Ja det har du helt rett i. Det er jo ikke mulig å spille oppegående spill på andre operativsystemer så da blir jo spill-relaterte kallenavn heller sjeldent brukt.

 11. Playstation eller Nintendo er da alternativer, Kyrre. Ellers har jeg aldri sett helt verdien av spill. Jeg tilbringer nok tid foran skjermen til at jeg heller prioriterer andre ting i min fritid.

 12. > Playstation eller Nintendo er da alternativer

  Ja. På akkurat samme måte som en Mac er et alternativ når man vil skrape is av bilen eller dra på kanotur. [1]

  > Åh, en ting til. Jeg kom akkurat over en artikkel på ITpro med overskriften «Vista spiller ikke på lag med spill»:

  Ikke overraskende. Windows Vista er kanskje ikke det man bør bytte til dersom man vil være produktiv på noen punkter. Om man vil spille eller skrive brev tror jeg nok Vista er for tidlig «sluppet», på akkurat samme måte som Windows 9x og Windows XP ble det.

  For de fleste husker vel hvor mye krangling det var med 9x og XP det første … «halvåret» etter det ble sluppet gjør de ikke? Eller er det bare undertegnede som har dette friskt i minnet?

  [1] En idiotisk «diskusjon» på et sterkt fremtvunget problem. Om operativsystemet heter Windows, Linux, OS X eller MS DOS tror jeg nok vi alle får gjort det vi vil gjøre med «det», og puster den samme luften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.