iChange?

iPad kommer til å forandre alt, leser jeg etter at Apple har lansert mer av det samme: Enveis underholdning med proprietært innhold.

Det jeg synes er litt morsomt her, er verdensbildet som åpenbart er litt forskjellig fra mitt: Når folk er enige om at «iPad kommer til å erstatte laptopen», men likevel innser at den ikke er tilstrekkelig anvendelig til å være den eneste datamaskinen du har, tror dere da at dere har truffet «barn, mødre, folk som ikke er spesiellt interessert i teknologi», som ofte trekkes fram som målgruppen? Det gjør ikke jeg.

Mine to sønner på fem og åtte år, kan nok ikke tenke seg en Internett-verden uten Flash og Shockwave. Min kone, som altså er «mor» og også «ikke spesielt interessert i teknologi», trenger å koble en rekke USB-dingser (som kamera, skriver og smart-telefon) til maskinen sin, og mangelen på multitasking på en sånn maskin, som er skapt for å ligge på sofaen å høre på Spotify-musikk mens du sjekker Facebook og twittrer, må jo være en ren misforståelse.

Men jeg tror at mye av dette vil bli rettet på. Akkurat som da Apple slapp en telefon uten MMS og med et kamera med VGA-oppløsning, skjønte alle tenkende mennesker at de snart ville «oppdage» MMS og oppgradere kameraet. Det samme med iPad, når menigheten har kjøpt den greia de slipper nå, vil de lansere den med Flash, så med kamera og til sist med USB.

Men den vil ikke slå an utenfor menigheten. De har nemlig ikke noen stor stasjonær maskin som de trenger et alternativ til. Folk flest har en billig bærbar. Og de fleste synes de har brukt nok penger på «data» når de har fått trådløst Internett og en bærbar PC i huset.

Men menigheten er stor, så iPad vil selge bra. For si meg: Hvor mange av dere som sier at dere vil kjøpe dere en iPad har verken en iPhone, iPod eller et annet Apple-produkt fra før?

5 tanker om “iChange?

 1. Så enig så enig. Jeg har selv endt opp som både Mac- og iPhone- bruker; noe som i dagens situasjon passer meg bra; men en iPad kommer jeg ikke til å kjøpe. Da finnes det alternativer som fungerer bedre.

  På min iPhone vil jeg ikke ha støtte for Flash. Surfer jeg «mobilt» så behøver jeg ikke så mye annet enn tekst, og den største mangelen på iPhone sin Safari er at det ikke er mulig å skru av nok for å spare båndbredde.

  Bruksområdet til en iPad vil jeg dog tro skiller seg stort fra en iPhone. Selvfølgelig i tillegg til at sistnevnte er en telefon. Ett «surfebrett» som iPad bør; blant annet muliggjøre bruk av Flash. Det hadde vært så vanvittig enkelt for Apple å implementere dette; og heller lagt til en «disable Flash» i «settings».

  Kamera og USB har jeg dog ikke nytte av på en slik sak. Vel USB kan jeg se verdien av, men kameraet ville jeg nok brukt mindre enn jeg gjør til- og med på iPhonen.

  Apple traff bra med eksempelvis iPhone 3GS hos meg. iPhone «2G» og «3G» ble for trege og nytteløse. Jeg måtte altså vente på «tredje generasjon» maskinvare- og «xxxte generasjon» programvare for å få ett brukbart produkt (fra mitt ståsted). Og sånn er jeg redd det blir med iPad også.

  Og en skjerm med 4:3 er 1980 😉

 2. Selv presumptive oppegående kritiske mennesker jeg kjenner sier at iPad ser kult ut, og at man kjøper kule dingser. Ikke rart Apple-fansen ansees som en menighet.

 3. De som mener at en Apple iPad vil erstatte laptopen er vel de samme som trodde at netbookene ville erstatte laptopen. Spør du meg er det snakk om personer som har hoppet på hypen uten å bruke litt kritisk sans ved vurderingen av produktet. Jeg tviler ikke på at vi vil se mange iPads på cafeer og rundt konferansebordene de neste årene, og imponatorfatoren vil være stor den første tiden, men jeg gleder meg til å se de første innovatørene sitte og skrive seriøst i et par timer med kun on-screen tastatur. Det er de færreste som kommer til å dra med seg docking og tastatur fram og tilbake…

  iPad har i sin nåværende form alt for mange svakheter til å erstatte noe som helst, men den har potensiale til å bli veldig mye bedre. Du får nok helt rett i at det kommer en ny versjon med flash, kamera, mobiltelefon osv. Men tro meg – de kommer ikke til å tilby alle etterspurte funksjoner i iPad v2 – man må jo spare noe til iPad v3…

  For meg personlig er prisen for stiv og behovet for lite til å rettferdiggjøre innkjøp. Hvis den kunne styrt alt utstyret i TV-kroken min (som min Logitech Harmony 1000 kan), og la meg switche kanal og utstyr direkte ved å trykke på TV-programmet på skjermen så kunne den kanskje blitt en aktuell dings. Da i så fall som en avansert fjernkontroll og som et enkelt surfebrett i sofaen, ikke som en erstatning for laptopen.

 4. Vet ikke helt hvorfor jeg jevnlig leser denne bloggen din, det begynte med at du hadde en veldig fin artikkel om Acer Aspire One i sin tid – og siden da har jeg lest om politikk, familie og melodi grand prix 🙂 Men men.. Har noen tanker omkring iPad jeg også – har ikke alle det? Jeg hadde så store forventninger til iPad at jeg faktisk føler at konseptet iPad har null funksjon for den bruker som har evne og mulighet til å se forbi Apple-logoen. Jeg hadde for noen år siden en gammel Acer Travelmate med trykkfølsom skjerm som hadde akkurat de samme funksjonene som denne plata, samme maskinkraft og i tillegg til dette kunne den både multitaske og kjøre det den ville av både operativsystemer og programvare. Synes det er et stort steg tilbake for teknologifrelste og de som liker å det noe lunde fritt på sin datamaskin om iPad blir den nye standarden for tablet pc’er. Håper på at iPad 2 eller 3 blir bedre, men har vanskeligheter for å tro at iPad overlever når de andre produsentene kommer etter med sine aPad’s (atom-Pad – nice forslag eller – trademarket herved) og sine culv baserte iPad killers. Håper at noen kanskje kommer med et GNU/linux alternativ til disse iPad’ene – hva produsent har baller nok til et slikt alternativ? Da bestiller jeg en – kanskje!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.