En av de store nyhetene på lokalradioen i dag, var at hjemmesiden til Svolvær historielag hadde hatt innbrudd, med påfølgende defacing. Dette skjer fra tid til annen med websider, men denne gangen ble det en stor nyhet siden det kunne kobles opp mot karikaturtegningene av Profeten. All informasjon som lå der var også slettet, noe som bekymret de ansvarlige noe.
Eksperter fra fjern og nær kom med mer eller mindre gode råd til andre som var redde for å miste hjemmesidene sine. Blant de gode, var å være forsiktig med brukernavn og passord, og å bruke en seriøs webhotell-leverandør. Dette kan jeg uten videre slutte meg til. Men uansett er det en mulighet for at en hjemmeside blir slettet; med ond hensikt av terrorister, etter en brann, som følge av teknisk eller menneskelig svikt eller hva som helst.
Hvis du har en egen webside og vil sikre deg mot å miste informasjonen som ligger der, er det imidlertid bare en sikker måte å gjøre dette på. Ikke tro at du greier å sikre deg mot alt en potensiell inntrenger kan finne på, det er fåfengt. Inntrengerne er for mange, og har for god fantasi. Bruk heller noen minutter på å sørge for at et slikt innbrudd ikke får fatale konsekvenser. Og hvordan gjør man det?
Jo: ta backup!
Hvis du har en egen kopi av alle data på hjemmesiden din, vil du kunne gjenopprette den kjapt, uansett hva som måtte ha skjedd på serversiden, samme hvem som har brutt seg inn, samme hvem sin feil det var og uansett hvilke hensikter de hadde!
Hvis du lager en webside ved hjelp av lokale, statiske sider som lastes opp med FTP eller tilsvarende, har du jo allerede en lokal kopi av sidene dine. Og hvis du tar backup av viktige filer slik som jeg har skrevet om tidligere, så sørg for at du tar med disse filene også, da.
Men mange av oss har jo blogger eller andre dynamiske sider hvor dataene er lagret online i en eller annen form for database og bildene kanskje behandles mer eller mindre automatisk på serveren. Da kan sikkerhetskopiering utgjøre et litt større problem, men ikke et uløselig et. Det er to måter å angripe dette på:
- Ta sikkerhetskopi av alle ressursene
Det vil si selve databasen. Hvis du har et eget publiseringssystem, finnes det sikkert en eksportmulighet i databaseadministrasjonen, spør gjerne den som drifter webhotellet ditt om hjelp. Sørg for å få med alle relevante tabeller. Ta også sikkerhetskopi av alle bilder du laster opp. - Ta sikkerhetskopi av de ferdige sidene
Dette er spesielt relevant hvis du bruker en tjeneste som du kun har tilgang til gjennom et web-interface. Du kan gjøre dette manuelt ved å lagre siden på disk når du har skrevet en ny sak, men da risikerer du å miste kommentarer og slikt som kommer i ettertid. Et program som for eksempel Wget kan hjelpe deg med å automatisere det, for eksempel en gang i uka eller noe sånt.
Det er ikke sikkert du ser behovet for dette akkurat nå. Og sannsynligheten for at en slik backup skal bli nødvendig er veldig liten. Men det er egentlig ikke så mye arbeid å venne seg til det. Og dersom du plutselig mister et år eller to av mer eller mindre velfunderte pludrerier og ytringer, så vil du nok før eller siden savne dem! Det er jeg helt sikker på.