Installasjon av fonter i Ubuntu

Etter at jeg skrev om Liberation-fontene fra Red Hat og Ascender Corp, har jeg fått spørsmålet om hvordan man installerer disse i Ubuntu.

Den enkleste måten jeg fant, er å installere dem i hjemmemappa di. Opprett katalogen «.fonts» i hjemmemappa di, enten ved å høyreklikke og velge «Opprett ny mappe», eller ved å åpne et terminalvindu og skrive «mkdir ~/.fonts». Hvis du får beskjed om at mappa eksisterer, er det helt greit — ingen skade er skjedd.

Så må du pakke ut skriftfilene i denne mappa. Merk at du må velge «Vis -> alle filer» eller trykke CTRL + H for å se slike mapper og filer som begynner med et punktum.

Nå er fontene installert. det er mulig du må oppdatere fontcachen din for å se dem i de forskjellige applikasjonene. Det gjør du enkelt ved å lagre alt som må lagres og trykke CTRL + ALT + Backspace. Hvis du ikke vil restarte X, kan du skrive «sudo fc-cache -f -v» i et terminalvindu. Fremgangsmåten her er fra Ubuntu 7.04, men vil vel fungere på de fleste implementasjonene av X med støtte for TTF.

7 tanker om “Installasjon av fonter i Ubuntu

 1. Hva med å bare bruke Synaptic? Eller er det noe feil med de som ligger der? Pakken heter ttf-liberation, og er det eneste som dukker opp når jeg søker etter «liberation».

 2. Jeg vil heller vite hvordan jeg kjører exe-filene mine i Ubuntu. Dere vet, alle de som funker bra i Windows. Spill generelt. Åssen gjør man det?

  Fonter gir jeg faen i.

 3. Børge: Da jeg sist prøvde, fantes det ingen pakke for disse fontene, men klart det er et bedre alternativ når den nå har kommet etter.

  På den andre siden kan det være andre fonter man vil ha inn i OSet sitt, samt at det kan være grunner til å installere fonter kun for egen bruker, og da er metoden jeg beskriver et alternativ.

  Og Trond: Det med exe-filer i Linux har jeg ikke brukt så mye tid på — jeg foretrekker konsoller til spill, og synes det er fint at all malwaren til Windows ikke kan kjøre på systemet mitt. Men hvis datamaskinen din i første rekke er et leketøy, ser jeg ingen grunn til at du velge bort et OS som egner seg til spill og lek — og der er vel Microsoft Windows det fremste.

  Men blir ikke Xbox et langt billigere og bedre alternativ, da?

  Når det er sagt, er det utrolig hva som kan kjøres i Wine. Jeg kjører for eksempel Internet Explorer i Linux¹ for å komme meg inn på et Intranett laget av inkompetente mennesker, og det går helt fint, det.

  ¹ http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page

 4. Hvordan er det med støtte for norske tegn, Lasse? Vurderer å installere dem hos meg selv og mine foreldre (som nå er 100 % ubuntifisert — whoopee!), men det avhenger altså av æ, ø og å. 🙂

 5. Petter: I og med at jeg ikke har noen anelse om hva du snakker om, vet jeg ikke — men det er nok min egen ignoranse som er problemet. Hvilke font-problemer har man med Evince i Ubuntu 7.04?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.