Kan blogging uten kommentarer øke besøkstallene?

Dette er spørsmålet bloggeren «BZA» stiller i sin blogg i går, og jeg kunne gjerne tenkt meg å kommentere spørmålet i hans kommentarfelt, men siden han er så beregnende at han har stengt kommentarfeltet til den posten, må jeg svare ham her.

Jeg tror svaret på spørsmålet i beste fall er «både og». En kontroversiell blogger vil kunne skape mange reaksjoner uansett om hun har kommentarfelt eller ikke, og å bli omtalt «på redaksjonell plass» i andre blogger er nok langt mer besøksdrivende enn å ha mange kommentarer under det kontroversielle innlegget. Det er likevel litt for mange sider ved dette til at jeg kan være kategorisk for eller i mot «BZA»s anbefaling.

Mange bloggere er ikke veldig opptatt av å være kontroversielle. Det som av mange foraktelig omtales som «koseblogger» representerer en betraktelig andel av bloggesfæren, både her til lands og internasjonalt. Jeg leser en god del koseblogger (jeg synes det er et positivt begrep, jeg) selv, og jeg skriver vel en del av dem selv, også. Hvis «vi» kosebloggere blir villedet til å tro at vi kommer til å toppe Googles søkeresultater dersom vi begynner å bli kontroversielle og lukker kommentarfeltet, gjør vi nok både oss selv og bloggesfæren en bjørnetjeneste — for resultatet vil nok bli langt flere tåpelige bloggeinnlegg.

På den andre siden, vil jo gode bloggere som allerede i dag skriver viktige og kontroversielle innlegg tjene på dette. Ikke bare når det gjelder besøkstall — en måleenhet som jeg ofte finner ganske uinteressant — men kanskje viktigere vil de kommentarene som faktisk kommer, som «tilbaketråkk» til andre blogger, som oftest bli langt bedre og mer inngående (jeg hadde nok ikke giddet å skrive en så lang kommentar som dette), samt at de relativt meningsløse «me too»—kommentarene som postes kun for å legge igjen en link fra den populære bloggen til ens egen, gjerne vil forsvinne. Men går det ikke an å oppfordre til tilbaketråkking uten å stenge kommentarfeltet?

Et tredje aspekt er at kommentering utelukkende via trackback fjerner nærhet og kommunikasjon med bloggeieren og andre kommentatorer. Kommunikasjon med hverandre gjennom artikler som denne,er en veldig tungvindt og omstendelig måte å snakke sammen på, og kommentarfelt hos en del av postene hos såpass forskjellige bloggere som Martin Bekkelund og Mihoe viser tydelig hvor konstruktiv og lærerik slike kommentardebatter kan være.

Og så vil vi fort kunne få et problem med oversikten. Jeg legger jo selvfølgelig igjen en lenke fra «BZA» til denne bloggen. Men jeg kan jo også like gjerne legge igjen det samme hos Einar, «XmasB», Norske Plugins og «Hjorten». Da skal det godt gjøres å holde tråden i debatten, og tilfeldige lesere vil få unødvendig mye jobb med å prøve å få med seg de nødvendige sidene ved debatten.

Jeg tror løsningen ligger hos den enkelte kommentator, jeg. Jeg bruker både tilbaketråkk og kommentarer selv, og prøver å være kritisk til når det passer å kommentere i tradisjonell form, og når jeg heller bør legge igjen en link til en artikkel i min egen blogg. (En sideopplysning kan da være at det er forferdelig mange ikke-fungerende trackbackimplementasjoner der ute, så sørg i alle fall for å få den på plass før dere evt. stenger kommentarfeltet!) Å stenge kommentarfeltet vil nok av de fleste lesere oppfattes som en litt «uvennlig handling», og slikt skjer sjeldent ustraffet i bloggesfæren …

9 tanker om “Kan blogging uten kommentarer øke besøkstallene?

  1. Som jeg har skrevet i kommentarfeltet hos noen av de andre bloggerne. Det jeg har belyst og har fått oppfylt er en debatt som sprer seg i større grad enn det den ville gjort i eget kommentarfelt. Dersom jeg hadde skrevet samme innlegg i min blogg og latt kommentarfeltet stått åpent tipper jeg 10-20 korte kommentarer ville dukket opp. Nå har artikkelen fått minst 6 artikler som reaksjon (XmasB, Hjorten, Einar, Norske Plugins, Fjordfitte og du) med massevis av kommentarer i kommentarfeltene hos disse bloggerne. Jeg mener at poenget mitt i artikkelen er markant demonstrert som effektivt. Å stenge kommentarfeltet kan øke sirkulasjonen rundt et emne drastisk, kontra å holde kommentarfeltet åpent.

    Jeg er også enig i at kommentarfeltet har sin funksjon i noen tilfeller. Her er det, som så mange andre steder, en balansegang basert på hva man ønsker å oppnå med en bloggpost.

  2. Jeg tror hovedgrunnen til at artikkelen din har fått så mye oppmerksomhet, er at det er en metablogg. Det er ingen ting som opptar oss bloggere så mye som oss selv. Jeg ser jo at i alle fall innleggene til Hjorten og XmasB har blitt kommentert i hopetall, men jeg ser ikke mange ikke-bloggere blant kommentarene.

    Jeg jeg har en mistanke om at dersom du hadde skrevet om noe annet enn blogging, ville antallet artikler om dette vært veldig begrenset, og antallet kommentarer i de andre artiklene ville nok også hatt et mer «vanlig» kommentarantall. Jeg ser dermed ikke på blogginnlegget ditt som et «bevis» for noe som helst. La kommentarfeltet være stengt i tre måneder, så kan vi si noe mer erfaringsbasert om denne taktikken fungerer eller ikke — og la oss håpe at det ikke fører til tre måneder med i overkant provoserende metabloggingser.

    Tilbakemeldingsmuligheten er noe av det som gjør en blogg, og et hvilket som helst annet nettsted, spennende. Loggen min forteller meg at kommentarene også fører til mange søkemotortreff. Jeg tror nok uansett at jeg vil følge blogger uten kommentarfelt mindre aktivt enn andre, av grunnene jeg nevner i innlegget mitt.

  3. bza: du har absolutt oppnådd det du vil, men det medfører at mange skriver om samme tema. Kan bli litt mye om akkurat det samme, dersom man er fast leser i de blogger som skriver om artikkelen din.

    Jeg synes det hadde det vært best om man hadde et sted å diskutere dette, i stedet for 10 🙂
    Og av og til lurer jeg litt på hva som er vitsen med å gjøre det sånn, for jeg får inntrykk av at du i dette tilfellet vil ha kommentarer, bare ikke hos deg selv.
    Og om det er innlenker du vil ha, så er jo ikke det nødvendigvis det samme som at du blir lest. Kanskje jeg ville klikket på linken bare for å se hva det er, men når jeg ser du skriver det samme som der jeg nettopp kom fra, går jeg ut igjen uten å lese 🙂

    Lasse: siden bza ikke har åpent for kommentarer hos seg selv, så måtte jeg bare bruke ditt kommentarfelt for å svare han, eller er det kanskje hun? (ikke sikker)

  4. Hørte jeg stikkordet «abolutte sannhet»? 🙂

    Jeg melder meg frivillig til å inneha sannheten dere søker.

    You’re welcome.

    Psst: Grunnen til at jeg ikke har kommentert dette innlegget er som Eugenie skriver. Jeg har kommentert det flere ganger hos meg selv og tre andre steder allerede. Det blir for mye jobb å følge en diskusjon når samme diskusjonen pågår i alle hjørner. Kanskje jeg heller skal begynne å linke til diskusjon.no og heller poste innlegg der?

  5. XmasB: Kanskje vi alle skulle stenge kommentarfeltene våre, og diskutere på nettfora? Eller kanskje vi skulle legge ned bloggene våre, og begynne å poste på debattsidene til VG?

    Nei, vi har det da vel egentlig ganske bra, har vi ikke det, da? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.