Pinnekjøtt som Hellstrøm gjør det

Etter den store suksessen med Hellstrøm-inspirert ribbe, greide jeg ikke å motstå fristelsen til å prøve hans variant av den andre store, norske julemiddagen: Pinnekjøtt.

1964869_10153626582661928_1732913221789497444_nBortsett fra at jeg ikke fikk tak i røkt pinnekjøtt og derfor lagde retten med urøkt pinnekjøtt, og at jeg brukte mer kålrot i forhold til smøret (ca. 2½ kilo, tenker jeg), fulgte jeg oppskrifta til minste detalj. Og så serverte jeg mandelpoteter til også, da.

Oppdatert: Har nå prøvd med røkt pinnekjøtt, og det anbefales på det varmeste!

Resultatet ble usedvanlig vellykket. Et veldig saftig og godt pinnekjøtt med karakter og særpreg. Jeg tror ikke jeg endrer på måten jeg tilbereder julemiddagen på, men det er definitivt ikke siste gang pinnekjøtt serveres på denne måten hjemme hos meg!

Oppskrifta ligger her på TV3’s sider, men siden slike sider har en lei uvane til å ha forsvunnet akkurat når du trenger dem, gjentar jeg oppskrifta her:

Pinnekjøtt med stappe

(for 6 personer)

 • 3 kg pinnekjøtt (saltet, røkt og tørket)
 • 1 bunt persille eller gressløk
 • 1- 1,5kg kålrabi
 • 500g smør

Grønnsaker til Buljong:

 • 3 stk. Gulrøtter
 • 3 stk løk
 • ½ selleri
 • 1 stk purreløk
 • 5 stk laurbærblad
 • 1 kvist timian
 • 15 stk einerbær
 • ½ ts malt hvitt pepper
 • 1 knivspiss kajennepepper

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige struktur. Vi beregner fra tolv timer til et døgn i vann før sauen gjenoppstår.

Først lager vi en buljong. Vi kutter opp og renser løk, gulrøtter, purreløk og selleri. Sammen med laurbærblad, sort pepper, einebær, timian og en knivspiss kajennepepper legger vi dette i en kjele med 5 liter vann og lar dette koke en drøy time. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket. Pinnekjøttet koker vi direkte i buljongen! Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske. La dette koke i ca en time.

Mens kjøttet koker lager vi stappe. Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Når den er ferdig kokt i saltet vann tar vi den varme kålrabien i en kjøkkenmaskin sammen med 250 g smør i terninger. Kjør dette til det er en fin pure og smak til med salt og pepper.

Til slutt er det sausen. Vi koker opp litt vann i en kjele og visper inn ca 250 gram smør. Litt etter litt. Til slutt visper vi inn hakket gressløk eller persille i sausen.

22 tanker om “Pinnekjøtt som Hellstrøm gjør det

 1. Dette er ikke tradisjonsmessig slik pinnekjøtt skal tilberedes og man får mer naturlig smak på kjøttet viss man dampkoker det etter tradisjonen.

  Når sant skal sies, så er kan man bare tilsette hva som helst og man får da det ønskede resultat men det er ikke vitsen når man skal ha den ekte smaken og tradisjonen.

  Likevel er dette en fin måte å pynte på smaken på kjøttet viss det ikke er sjikkelig tørket eller det er rødt som i de deler av landet hvor de ikke vet hvordan pinnekjøtt skal tørkes og lagres over lang tid og som bruker ferskt og rødt kjøtt istedet.

 2. Helt enig med deg, Erik, i at dette ikke er den tradisjonelle måten å lage pinnekjøtt på. Og det smaker også ganske forskjellig. men det var fantastisk godt, og det var det som førte til at jeg anbefaler dette.

  Men fremdeles elsker jeg dampet, tradisjonelt pinnekjøtt, og det er det vi spiser på juleaften.

 3. Jeg laget den også, men jeg kjøpte rindal sin gryteklare pinnekjøtt. Det ble knall. Jeg tok mer potet i stappa sånn at den ikke ble så hevvy til datteren min. Elsker hellstrøm sin mat. Jeg lærer alltid noe av han!

 4. Hellstrøm har en matfilosofi som virkelig er til å stole på, spør dere meg. Det er selvsagt ikke alle retter som faller i smak hos alle, det er det ingen som kan mene. Det er ingen tvil om at nordmenn generellt ikke vet nok om råvarer og det å lage mat fra bunnen av. Uansett hvor man enn handler, så springer folk igjennom hyllene med pulversauser, fettrik kjøttdeig og ellers ferdigprodukter som er fylt med e-stoffer, mettet fett og konserveringsmidler. Ta en lett rett som taco f.eks. vanlig kjøttdeig i dag er som regel 70% fett. ‘det står ikke på pakken, men realiteten er noe annet. Karbonadedeig er maks 5% fett. Masse god og sunn salat til…ta ferske tomater og lag tacosausen hjemme. koster ingenting og man kan få den akkurat slik man vil ha den. Lefsene er ingen problem å lage selv og her kan man også velge grovhetsgraden selv. Det koster litt ekstra å holde kjøleskapet med ferske råvarer hele tiden, men det har så vanvittig mye å si på helsen til det norske folk. Vi friterer og svartsteker mat i melange margarin og er så fornøyde med grillkrydder. Dette er ikke mat…det er heller ikke bra for helsen. Hellstrøm har MATKOMPETANSE!!!!
  Mat er for mange noe man pakker i trynet bare for å overleve….mat er tradisjon og nytelse for andre. Selv er jeg ikke kokk, men jeg vet å verdsette den sinnsyke gode og naturlige maten som finnes i norge, kontra det å velte seg i dårlige ferdig produkter som ofte knebler helseutiklingen til det bedre. Hadde nordmenn hatt bedre forståelse og kunnskqp om mat, så hadde også bl.a hjerte/kar problematikken gått radikalt ned!!!

 5. Har alltid hatt sansen for maten til Hellstrøm.
  Hans fiskeoppskrifter er bare fantastiske. Selv om jeg er en svoren tilhenger av det tradisjonelle pinnekjøttet fra Nordvestlandet så skal jeg prøve Eivinds oppskrift ved første anledning.

 6. Er akkurat ferdig med å koke buljongen nå. Pinnekjøttet vannes ut og snart skal det kokes. Første gang på denne måten. Kommer tilbake til karakterene mine 6 gjester gir meg i kveld:-)

 7. Glemte å si… Vi bruker mårpølse kokt sammen med kjøttet,Mmmmm smake godt.etter koking tar vi også alt gjennom grillen og lager det litt sprøstekt…vann i munnen….

 8. Pølser må til ja, Nils. Vi bruker Gildes «Vossakorv», vi. Det er en grov. røkt pølse som også passer veldig godt sammen med saltkjøtt. Jeg selv liker smaksvariasjonen, og ungene spiser nok mest av pølsa (selv om de også smaker på kjøttet).

 9. Takk for oppskriften!

  Prøvde den i helgen og kjøttet ble bra, men to ting:
  – 5 liter kraft var for min del altfor mye. 4 hadde nok vært nok.
  – 1 times koking var altfor kort tid. Kjøttet var ikke i nærheten av å være klart. 2-2,5 timer derimot ja.. 🙂

 10. Hei!
  Har altid hatt stor sans for Hellstrøm så jeg tenkte at dette måtte jeg prøve! Skulle ha pinnekjøtt til mine gjester på nyttårsaften! Hadde ikke alle ingrediensene, men de fleste (tok meg ikke tid å dra på butikken). Jeg la kjøttet i med det samme og kokte alt sammen i over 2 timer – trakte videre i 1 time! Det ble bare helt herlig! Mine gjester var henrykte og alle ville ha oppskriften på buljongen – noe de selvsagt skal få! Tusen takk til Eivind Hellstrølm og til Lasse G. Dahl! Godt nyttår! Hilsen Ingun Meiler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.