10 års jubileum for #156 996

En mail fra Linux-telleren kunne fortelle meg at jeg faktisk nå har brukt Linux mer eller mindre fast i over ti år! Det krever en liten markering.

Første gang jeg installerte Linux var nok enda tidligere. Jeg hadde noen forsøk med Red Hat på midten av nittitallet. Men 13. desember 1999, selveste Lucia-dagen, installerte jeg en versjon av SUSE Linux som oppfordra meg til å registrere meg hos The Linux Counter. Det gjorde jeg, og jeg ble altså nummer 156 996. Nå, ti år senere, har visstnok the Linux Counter 125 082 medlemmer, så jeg vet ikke helt hva som har skjedd der — men jeg stoler på at de har registreringsdatoen min korrekt.

Den der SUSE-versjonen levde ikke så lenge på maskinen min, det må innrømmes. Den var litt for tungrodd og kom med en million programmer som jeg ikke trengte, så jeg erstattet den med et annet UNIX-basert operativsystem, FreeBSD. Dette brukte jeg dels på arbeidsstasjoner (sammen med Windows) og dels på servere (jeg har vel et par FreeBSD-servere gående ennå) til langt ut på 2000-tallet. Men stadig vekk prøvde jeg ut forskjellige Linux-distribusjoner med større og mindre hell.

Jeg har alltid vært begeistret for Linux. Det er jo verdens ledende serveroperativsystem, det sier litt om stabilitet. Videre er den drivende ideen bak Linux at et fellesskap av brukere, det være seg studenter med for mye fritid eller profesjonelle aktører som Novell og IBM, sammen kan videreutvikle og forbedre noe vi alle kan dele i et dugnadsprosjekt til glede for alle. (Joda, alle — sider som Google, Dagbladet, VG og NRK bruker Linux). Men likevel sleit jeg meg gjennom de første årene av 2000-tallet uten å finne noen «Linux for meg».

Det endra seg 11. september 2006 da jeg prøvde Ubuntu for første gang.

Ubuntu er et operativsystem som er basert på Debian GNU/Linux, men med større fokus på brukervennlighet, jevnlige utgivelser, og kjapp og enkel installasjon. Ubuntu sponses av Canonical Ltd, som eies av sørafrikaneren Mark Shuttleworth. Navnet kommer fra den afrikanske ideologien ubuntu som grovt sett kan forklares som «menneskelighet overfor andre». Så Ubuntu er en Linux som alle andre — bare enklere.

Så, jeg installerte Ubuntu så smått i 2006, konverterte fullstendig i løpet av 2007 og etter det har jeg bare brukt Windows til spill. Det har gitt meg en «data-hverdag» fri for problemer med virus, malware og «anti-programmer», jeg har i løpet av de årene jeg har brukt Linux opplevd kun tre eller fire «systemheng» hvor jeg har måttet slå av maskinen, jeg har et rett og slett vakkert skrivebord og alt jeg bruker er helt fritt og gratis.

Så jeg feirer ti år med Linux, og gleder meg til de ti neste. Og hvis du har lyst til å prøve selv, er altså Ubuntu helt gratis å laste ned og installere!

1 tanke om “10 års jubileum for #156 996

  1. Gratulerer med tiårsjubileum! Jeg ser fram til notis om 25-årsjubileum om kun 15 år, men jeg kan ikke garantere at du får noen gullklokke.

    Selv registrerte jeg meg i oktober 1998 (#91511), men da hadde jeg allerede brukt linux en stund på et par servere. Mitt jubileum ble forøvrig forbigått i stillhet. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.