rdesktop i Acer Aspire One

Etter at jeg har reklamert med at jeg har en slik, har det vist seg at jeg slettes ikke er alene. Jeg er heller ikke alene til å ha lyst til å bruke den til både dette og hint, og flere spør meg om hvordan jeg får installert programmene jeg bruker. Jeg deler gjerne av det lille jeg har fått av erfaring, jeg – og denne gangen handler det om å installere en Remote Desktop-klient, altså et program man kan bruke for å logge seg på en annen maskin, i mitt tilfelle en Windows-server, over nettverket.

Og installasjonen av rdesktop tror jeg gikk temmelig glatt. Jeg installerte programmet ved hjelp av pakkebehandleren pirut, mener jeg å huske. Dette er fremgangsmåten i teskjemodus for den som ønsker det:

 1. Trykk ALT+F2, skriv «pirut» og trykk ENTER
 2. Skriv inn passordet ditt når du blir bedt om det
 3. Velg Search
 4. Skriv «rdesktop» i søkefeltet og klikk på knappen Search
 5. Sett et kryss ved rdesktop
 6. Klikk på Apply

Og hvis du ikke liker å klikke og klikke og klikke og … fungerer det like bra å trykke ALT-F2, skrive «terminal» for å åpne et terminalvindu og så skrive «sudo yum install rdesktop» for å laste ned og installere programmet.

Og når du skal bruke programmet, så finner du fort ut at det ikke skjer mye når du velger ALT+F2 og skriver rdesktop. Du må i det minste ha med servernavn i tillegg. Samtidig er det veldig lurt å be om en skjermoppløsning som passer skjermen og interfacet i Aspiren, samt riktig tastaturoppsett.

Når jeg kobler meg til Windowsserveren «server» med brukernavnet «bruker» skriver jeg derfor denne kommandolinja:

rdesktop -u bruker -k no -g 900×550 server

… og denne kommandoen kan vi selvfølgelig lage en snarvei til, på samme måte som tidligere beskrevet.

22 tanker om “rdesktop i Acer Aspire One

 1. Tusen takk for flere nyttige tips og veiledninger når det gjelder Aspire one! For en newbie på Linux er dette kjærkomment. Jeg nærmer meg målet jeg hadde når jeg kjøpte min Apisre one for to mnd siden. Og dette med VPN er nok den tyngste biten.

  Jeg datt altså litt av lasset her når det gjelder VPN, men det skyldes nok ganske sikkert min fraværende kunnskap…

  rdesktop -u bruker -k no -g 900×550 server
  Her stopper det nemlig til meg ( har byttet ut servernavnet). Jeg får bare opp flere mulig valg i terminal ser det ut til; ppy`share, LTP1, on, Audiodev og hva da?
  jeg sitter innenfor vår Cisco Pix med dette, men håpet er å kunne komme meg inn på nettverket på jobb utenfra.
  Så om du kunne forklare litt nærmere hva de ulike kommandoene står for i linjen din :rdesktop -u bruker -k no -g 900×550 server
  Og hva jeg evt kan gjøre for å komme meg videre. Så ville det rett og slett bare være superfantastisk 🙂

 2. Hei, Termolt — og tusen takk for kommentar!

  Til ditt konkrete spørsmål:

  -u bruker betyr at brukernavnet er «bruker»,
  -k no sier at jeg bruker norsk keyboard og
  -g 900×550 sier at skjermoppløsningen jeg ønsker (geometry) skal være 900 piksler i bredden og 550 piksler i høyden.

  VPN er jo ikke omhandlet i dette, egentlig. Rdesktop er jo en Linux-klient for Windows’ (?) «Remote Display Protocol» (RDP), og kobler seg til Windowsserveren via TCP port 3389. Hvis det finnes en brannmur eller ruter mellom klienten og serveren, vil denne trafikken bli stoppet.

  Så hvis du skal komme deg inn på jobbnettverket hjemmefra, må du komme deg gjennom sperrene på en eller annen måte, og det skjer ofte via en SSH-tunnel. Det står noe om det her:

  http://www.windmeadow.com/node/17

  Veldig ofte er det jo slik at man ikke har mulighet til å gjøre noe for å komme seg inn på nettverket på jobb. Dersom dette er på grunn av arbeidsplassens bestemmelser, er det heller ikke noe lurt å prøve, da risikerer man å få sparken. Men hvis grunnen er inkompetanse eller latskap hos de som kunne hjelpe deg med dette, finnes det også et annet alternativ til å sette opp en SSH-klient: LogMeIn!

  http://www.lassedahl.com/b/logg_meg_inn

  Her kjører du en klient på Windowsmaskinen, og via en webside kan du koble deg til denne. Serveren må altså være Windows, men klienten finnes i Java, så «hjemmemaskinen» kan kjøre hva det skulle være.

 3. Hai, takk for mye god hjelp med min nye aa1. Eg har lyst til å legge in manusprogramet «celtx» men vet ikkje korleis eg skl gjøre det på egenhånd. har du noen tips?

 4. Hei, lurer på noe: vil skaffe meg en slik Acer Aspire One for å jobbe med Windows Vista PC-en min hjemme — når jeg ikke er hjemme. Går det? Har ikke helt skjønt om det er mulig fra det som er skrevet her 😉 Takk for råd (i.e. «ja» eller «nei»!!

 5. Altså, «beru»: svaret er kort sagt «ja» — men veldig ofte «nei» …

  Det går an å fjernstyre en Windows Vista. Men jeg er ikke sikker på om det gjelder alle versjonene, da — jeg kjører nesten ikke noen Vista-maskiner. Og det kan fjernstyres fra alle maskiner som kan kjøre en rdp-klient, som rdesktop.

  Men for at en Vista-maskin — eller hvilken som helst maskin egentlig — skal bli tilgjengelig fra Internett, det kommer helt an på routerkonfigurasjonen. Og det tør jeg ikke innlate meg på å forklare her …

 6. Hjelp:S

  Kjøpte en acer aspire one med linux i går (a110l). Nå har jeg fått opp feilmeldingen: «Could not run command: xfdesktop2 –gohome: Failed to execute child process «xfdesktop2» (No such file or directory». Hva gjør jeg:S

  Fikk opp dette etter jeg prøvde å avinstallere mozilla. Har prøvd a skru den av og på, men det fungerte ikke.

  Noen som vet hva jeg må gjøre?

 7. Hjelp:S

  Kjøpte en acer aspire one med linux i går (a110l). Nå har jeg fått opp feilmeldingen: «Could not run command: xfdesktop2 –gohome: Failed to execute child process «xfdesktop2» (No such file or directory». Hva gjør jeg:S

  Fikk opp dette etter jeg prøvde å avinstallere mozilla. Har prøvd a skru den av og på, men det fungerte ikke.

  Noen som vet hva jeg må gjøre?

 8. Mihoe — nå også som tøffeste Linux-dama? Dette ser vi fram til med spenning. Selv bruker jeg Ubuntu-maskinen mye mer enn AA1 med Linpus, mens Windows er bare sånt jeg starter når jeg «må» spille et spill som ikke finnes for PS2 eller Wii …

 9. Hei Lasse
  Vurderer å anskaffe Acer, Asus eller MS Wind og kom over din blogg. Forstår på deg at du foretrekker Linux, men har ikke Acer nå gått over til Windows?

  Er du fortsatt like fornøyd med Acer eller ville du valgt en annen netbook i dag?

  Jeg kom over en omtale som virker interessant, mens jeg har virret rundt på nettet de to siste dagene for å orientere meg.

  http://www.pcpro.co.uk/reviews/234621/samsung-nc10.html

  Jeg er også litt i tvil om en skjerm på 10″ er stor nok eller om jeg burde gå for 12,1 eller 13,3. Hva er din erfaring med en så liten skjerm?

 10. Hei!

  Så vidt som jeg vet, leveres den fremdeles med både Windows og Linux. Jeg foretrekker helt klart Linux-versjonen, men jeg tror du får en fungerende maskin med Windows XP, også.

  Jeg tror nok jeg ville kjøpt den samme maskinen også i dag. Den er såpass fri for irritasjonsmomenter at jeg gjerne starter på nytt med den igjen.

  Samsungmaskinen du viser til, er veldig lik mange andre netbooks på markedet. Samsung lager vanligvis gode produkter, så jeg ville ikke ha noen spesielle betenkeligheter med å velge en slik, hvis prisen var riktig.

  Skjermen er liten, det er ikke noen tvil om det. Jeg ville nok ikke hatt en maskin med en så liten skjerm som eneste maskin. Jeg har erfaring med en rekke forskjellige laptops, og dersom jeg skulle ha kun en, ville jeg nok gå på en med 13-14-tommers skjerm.

  Men til sitt bruk, som nettlesemaskin, skrivemaskin og filmfremviser, er titommeren veldig grei.

 11. Takk for nyttig tilbakemelding. Jeg var og tittet på noen av disse netbookene på Elkjøp i dag. Konklusjonen min er at de blir for små til mine behov. Selv om jeg har en større hovedmaskin, må maskin 2 også være anvendelig til å lese/redigere manuskripter når jeg er på stranden, toget, kafe el hvor jeg måtte befinne meg. Jeg arbeider som forlagsredaktør og har stort sett alltid med meg et manus som skal leses/redigeres.

  Valget faller nok på en lett 12-14″. Leste at det skal komme noen enkle, lette netbooks, men med større skjerm. Håper det skjer snart, eller så må jeg gå for en air — og de er ikke billige.

 12. Til slik bruk du skisserer, tror jeg du har falt ned på rett konklusjon. Til arbeid med større dokumenter, spesielt de du ikke har skrevet selv, tror jeg en 10-tommer kan bli litt for liten.

  Når det gjelder bærbare med rundt 13″ skjerm, har vel også Lenovo nettopp sluppet noe nytt, har de ikke det, da? Mener å huske at jeg leste noe om dette i en nettavis, men evner ikke å finne igjen linken.

  Lykke til, uansett!

 13. Min Acer One med Linpus Lite holder mål til mitt bruk. Men det er èn ting som jeg har surfet på nettet for å finne info om, Lasse, vet du om noen har klart å bruke Citrix løsning i jobbsammenheng?

 14. Nå er du inne på et område hvor jeg er blank som en nypusset messingstake, Rita, så det vet jeg ingen ting om. Det eneste jeg vet, er at folk har fortalt at de har fått installert en Citrix-klient:

  http://the.taoofmac.com/media/Acer/Aspire%20One/AA1notes.html#Citrix

  … men blir det ikke litt liten skjerm, da? Det merker jeg i alle fall når jeg bruker rdesktop, det er ikke så mange Windowsprogrammer som er laget for så «lave» skjermer.

 15. Hei. Kjempeflotte sider for oss linpusnoviser. Har fått løst div andre problemer med å lese bloggen din ( vlc, nettbank). Mangler bare en ting for å kunne la winowsmaskinen ligge igjen hjemme når jeg drar på ferie. Trenger tilgang til jobbmail. Dette går greit på windowsmaskiner, tror jeg går inn via en vpn-klient? og logger meg på en citrixserver (hvilket er jevngodt med gresk for meg). På windowsmaskin kommer nærmest bare et lite blink med noe som heter launch.ica, så åpner maskinen automatisk det remote skrivebordet. Men på denne maskinen ber den meg om å lagre fila eller åpne med et program som jeg ikke har. tror jeg. Har du et tricks for å løse dette? På forhånd takk (beklager om jeg legger dette i feil tråd).

 16. Hei, Kristian!

  Her er du nok inne på slikt som jeg ikke kan så mye om. Men det som skjer når du på Windowsmaskiner klikker på en lenke til en «launch.ica»-fil, er det som egentlig skjer, at du åpner denne filen i en «Citrix MetaFrame Presentation Server client» på Windows.

  Det du trenger på en Linux-maskin er imidlertid en «Citrix MetaFrame Presentation Server Linux client», og en slik skal det gå an å laste ned fra http://www.citrix.com/. Men å installere en slik klient på Linux, er noe som jeg aldri har prøvd meg på, så der er det nesten bare å lese seg fram, tror jeg.

 17. Hei,
  Jeg forsøker på det samme som Lasse, har lastet ned Citrix MetaFrame Presentation Server Client for Linux, får logg meg inn, ser launch.ica så skjer ingenting. Det er egentlig bare selve bildet som mangler. Jeg lastet ned Ubuntu på en minnepenn, nå har jeg en Acer One med sort skjerm, blinkende kurser og Error 17.

 18. Jeg mente at jeg har forsøkt det samme som Kristian. Har du fått det til Kristian? Jeg har ikke klart det.

  Lasse lurte på om skjermen ble for liten. Jeg er avhengit av størst mulig skjerm i jobbsammenheng, jobber med kart og elkoblinger, men på hjemmekontor kobler jeg meg til flatskjermen i stua. Perfekt med den lille Aceren.

  Jeg kunne også jobbet med kartbildet, for jeg flytter og forstørrer området jeg jobber på, på Aceren. Liker små skjermer, men jeg er nokså alene om det.

  Siden sist har jeg fått eksperthjelp på Experts Exchange. Der ble jeg lovet hjelp innen 1t. Hjelpen kom, vi begynte installasjonen av Citrix for Linux på nytt og da vi kom til slutten, at lauch.ica kommer opp og jeg ikke får bilde, ble det helt stille fra ekspertene. Jeg har purret to ganger uten å få respons og går ut ifra at de ikke fikk det til de heller.

 19. Hei (får håpe folk abonnerer på innlegg herfra, hvis ikke er jeg redd mitt bidrag kommer vel sent:-)

  Har vært borti problemet, og tror jeg vet svaret: Får du opp web-menyen til Citric Presentation server? (der skal det oppe i høyre hjørnet være et en 3-4 ikoner. Det ene heter «Click here to customize the user interface», velg så «Connection preferences» og «procent of screen» istedet for det som står der som default («session» mener jeg å huske. Sett prosentsatsen til 100%). Kan hente trenger du sertifikater også, men det får du i tilflle beskjed om (mitt arbeidssted krever sertifikater).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.