Squeeze me!

Årets noe forsinkede julegave fra far til far var en erstatning for den gamle web-radioen som begynte å jukse litt, og for en julegave det var! Sjelden har jeg opplevd et nyttigere og mer anvendelig produkt enn Logitech Squeezebox!

Det er i utgangspunktet en mediaspiller. Hvis du installerer et proprietært, gratis serverprogram på din Windows, Mac eller Linux-maskin kan Squeezebox-en spille av musikken du har lagret. men i tillegg er den en nettradio, WiMPklient (Spotify i beta), klient for sosiale medier, podcast-avspiller og så videre. Populærbetegnelsen «Kinderegg» vil være en fornærmelse i dette tilfellet!


Logitech Squeezebox Radio

Den finnes i flere utgaver: Squeezebox Radio med høyttaler, fargeskjerm og batteriopsjon, Squeezebox Boom med kraftig forsterker og god lyd, Squeezebox Touch med stor berøringssensitiv fargeskjerm og utganger for å koble til en ekstern forsterker og Squeezebox Duet som også trenger egen forsterker, men hvor all navigering skjer fra en fjernkontroll med egen skjerm.

Alle disse er temmelig like å bruke. Du kan styre dem fra knappene på apparatet eller touch-skjermen for dem som har det, eller via fjernkontroll. Hvis du har flere Squeezebox-er i huset, kan du også linke dem slik at valgene du gjør på en av dem, gjelder for alle. Videre kan du styre dem via et web-grensesnitt på Squeezebox Server, via Mysqueezebox.com eller via din smarttelefon (jeg fant tre-fire forskjellige programmer for dette på Android Market). Standardinnstillingene er også stort sett greie, den kom for eksempel med de fleste norske radiokanalene forhåndsvalgt i kategorien «Local Radio».

Jeg har både en Radio og en Touch her hjemme. Oppsett og navigasjon er enkelt og intuitivt på begge to, selv om alle alternativene på dem selvfølgelig gjør at det er ganske mye å sette seg inn i. Begge spillerne har både trådløs nettforbindelse og mulighet for nettverkskabel. Radioen har i tillegg minijack auxinngang og utgang for høretelefoner. Touch har (naturlig nok) utganger for å koble spilleren til «stereoen» eller et par aktive høyttalere — til og med digitalt — og en USB-inngang slik at jeg du spille av filer fra en USB-enhet.


Inn- og utgangene til Logitech Touch

For å ta Touch-en først: Lydkvaliteten er bra, ut fra hva jeg kan bedømme (men jeg har bare spilt musikk fra komprimerte lydkilder, da). Den er veldig intuitiv å bruke, med touchscreen og navigasjons-snarveier som jeg oppdaget uten å se i noen bok. Tekst-input kan skje via skjermtastatur, ved fjernkontrollvalg eller på «SMS-måten» med talltastatur på fjernkontrollen.

Når det gjelder Radio-en, har den også glimrende lydkvalitet etter størrelsen å dømme, med en god, toveis høyttaler. Men det er jo en relativt liten mono-avspiller, så det gir noen naturlige begrensninger. Jeg kjøpte en tilbehørspakke med batteri og fjernkontroll, og ulempen med den litt mindre skjermen og litt mer omstendelige navigasjonen oppveies av mobiliteten som batteridriften gir. Den spiller i timesvis på fulladet batteri, noe som er litt imponerende med tanke på at den bruker trådløst nett og har skjerm som alltid er på når den spiller.

Begge spillerne er raske, det tar bare et sekund eller to å skifte radiokanal eller sang, de virker stabile uten noen «dropouts» eller «freezes», de virker som om de er veldig stabile nettverksklienter og responsen under navigasjon og søk er kjapp og presis.

Men det fremste med disse spillerene er altså det som er «rundt» dem. Serverprogrammet, som jeg har installert på en «kjellerserver», er enkelt å installere og lite ressurskrevende. Videre har jeg laget meg en konto på Mysqueezebox.com, hvor du kan legge til tjenester som last.fm, WiMP og et utall andre, du kan legge til podcasts og egendefinerte nett-radiokanaler og starte fjernkontroll av enhetene dine.

Dette høres kanskje ut som et reklameinnslag, men jeg er bare så positivt overrasket over Squeezebox-en at det kommer litt av seg selv. Skal jeg være kritisk, er det jo litt dumt at den ikke er kompatibel med DLNA-servere, at det kan bli litt for mange valgmuligheter og at batteri ikke er standard på Squeezebox Radio. Men uansett, når du kjøper med batteriet, og ligger på sofaen eller i solstolen med en Squeezebox Radio på magen med hele katalogen til WiMP tilgjengelig — da er det vanskelig å være noe annet enn fornøyd!

11 tanker om “Squeeze me!

 1. Hei Lasse
  Kjøpte en sånn squeexebox touch. Kjempefornøyd,men prøvde først å koble til en ekstern 2,5″ 500 Gb harddisk og så en 3,5″ 1Tb hardisk, men boxen taklet ikke disse særligbra. For det første brukte den laang tid på å lese gjennom diskene og under avspilling måtte den ta seg pauser innimellom, ofte midt i en låt. Så det kan virke som usb-porten er beregnet på mindre enheter.

 2. Kyrre: Jepp!

  Jeg hadde faktisk hatt dem en ukes tid før jeg skrev bloggingsen, både fordi jeg ville lære meg å bruke dem skikkelig, og at jeg ville fjerne litt av WOW-faktoren før jeg skrev om dem. Men den er der altså ennå.

  Selvfølgelig er WiMP mye av poenget til meg. Å ha en liten bærbar batteriradio med stort sett all verdens musikk tilgjengelig så lenge du er i nærheten av en trådløssone er jo helt fantastisk, og den lille touch-enheten oppå sorroundenheten som har erstattet noen meter med plater, er om ikke like sjarmerende, så helt utrolig enkelt.

  Og å ha en nett-radio som er så kjapp som Squeezebox’en er også veldig behagelig. Den går langt utenpå noe annet jeg har prøvd, Pinell inkludert.

  Så ja. Fremdeles fornøyd!

 3. Noe å ta en titt på med andre ord. Behøver en radiosak ute i garasjen når jeg står å skrur på en eller annen motorsykkel så den ser i alle fall interessant ut. Men den passer dårlig med mitt håp og min store plan om å bli mindre teknologi-nerdete 😉

 4. Hvorfor mindre?!? Teknologi-nerding er livet!

  Du borde selvfølgelig satse på en «Boom», som kan overdøve bråket i garasjen. Tror nok du vil like den, spesielt hvis du har en bra digital musikksamling, et WiMP- eller Spotifyabonnement — eller begge deler!

 5. Hei, er på jakt etter en «nerdete» radio som jeg kan ha på hytta – hvor jeg har ICE-net og 12V. Idga bruker jeg en Tivoli, har CD-spiller evt. HTC Desire med Wimp og kan forsåvidt spille det meste. Men det blir litt mange kabler og koblinger. Så spørsmålet, er Squeeze-radioen laget for 12 volt? Finner ikke noe i spec’ene som sier noe om dette. (Kuune jo dratt på Elkjøp eller noe annet og sett, men……).

 6. Trenger jeg egentlig kjøpe noe som helst?

  Har nå fått installert gratisprogramvaren «Squeezebox Server» på en bortgjemt kjeller PC og fått installert «Squeesebox Player» softwaren på alle PC’ene i huset.

  Stue PC’en er koplet opp mot hjemmekinoanlegget og «Squeezebox Player» som er installert på stue-PC’en lar seg fjernstyre fra andre PC’er.

  Har også en HTC Desire HD som er logget opp mot trådløsnettet og lurer på om den kan benyttes som fjernkontroll for å styre musikken som kommer ut over hjemmekinoanlegget.

  Hvilken Android software kan åpne opp for dette?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.