Tilrettelagt for funksjonsfriske?

VoiceASP er et firma som leverer muligheter for å få websider lest opp. Kvaliteten på opplesningen er temmelig god, og den tekniske løsningen fungerer på det jeg har prøvd av plattformer. Men likevel greier jeg ikke å bli helt overentusiastisk. For: Har den egentlig noen funksjon?

Dette fungerer nemlig slik at du først må markere tekst, og så klikke på et bittelite «play»-ikon i ett eller annet hjørne for å starte opplesningen. Og det er da jeg spør meg: Hvis en er i stand til å plukke ut det man trenger å få lest opp fra den (vanligvis bittelille) brødteksten på siden, og i tillegg greier å identifisere avspillingsknappen som vanligvis er designet for å gli umerkelig inn i sidedesignet, er ikke da sannsynligheten stor for at man absolutt ikke behøver noen høytlesning av siden?

Jeg vet ikke, altså, etter som jeg er så heldig å ha et funksjonellt syn. Men min første tanke om dette, er at dette er et godt eksempel på tilgjengelighet for funksjonsfriske, hvor man bruker tilgjengelighet som en unnskyldning for å brenne av masse ekstra ressurser på unødig men stilig funksjonalitet som man kan vise frem på seminarer og styremøter. For det var jo litt tøft

6 tanker om “Tilrettelagt for funksjonsfriske?

  1. For synshemmede er dette ubrukelig, men for lesehemmede er det kanskje bra. (merk, jeg sa kanskje)

    Som du sier, må man markere tekstens om skal leses, og dette gjøres best med mus, noe blinde ikke er i stand til å bruke.

    Videre så har de fleste synshemmede egne spesialprogrammer for opplesing av tekst på pc, og som fungerer på helt annen måte enn å bare lese fra begynnelse til slutt… Dermed har ikke synshemmede bruk for disse funksjonene. For å si det sånn, det er utilgjengelig for synshemmede.

  2. Takk for tilbakemeldingen, Eugenie, jeg hadde et lite håp om at du skulle plukke opp denne, siden du vel er dne jeg kjenner som kan mest om dette. Det med lesehemmede slo også meg etter at jeg hadde postet, det kan selvfølgelig være med på å avhjelpe noe der. Men fremdeles greier jeg ikke å fri meg fra tanken om at dette har mer med dyktige selgere av kule løsninger å gjøre, enn god tilgjengelighet.

  3. I tillegg har man faktisk tilsvarende funksjonalitet innebygd i nettleseren Opera, og det skulle heller ikke forundre meg om det finnes plugins til Firefox som også gir en slik funksjonalitet.

  4. Det er vi som har utviklet leseWEB 2.0, og vi er glad for alle kommentarer som gjør produktet bedre. leseWEB 2.0 er ikke ment å hjelpe blinde og sterkt svaksynte, de har sine egne løsninger med innebeygget talesyntese og leselist. Det er imidlertid slik at 30% av befolkningen har lesevansker av en eller annen art, dette er dyslektikere og andre. For disse er leseWEB 2.0 til uvurderlig nytte.

    Bare som info er det nå slik at i den siste versjonen så er det ikke nødvendig å merke av tekst — en trykker bare på ‘spill-av’ ikonet. Vi sysler også med planer om tale-styring, men her må vi vente og se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.