Troubles melt like lemondrops

De siste par ukene har jeg jobbet med å konvertere både meg selv og en god del andre helt eller delvis fra Microsoft Office til OpenOffice. Slike prosesser setter sannelig fordommer på prøve!

Selv har jeg alltid likt OpenOffice.org (OOo), og med versjon 2.0 har det blitt en fullverdig kontorpakke. Å snakke om at den er «nesten like god som MS office» blir helt feil. Høsten for to år siden ble OOo kåret til markedets beste støtteprogram av Englands største datatidsskrift, og etter det har OOo blitt bedre, mens jeg ikke kan se tilsvarende kvalitetsheving hos konkurrentene. For «vanlig bruk» er de stort sett så like at det ikke spiller noen rolle hvilken man bruker, men hvis man går man inn med lupe, finner man noen fordeler i begge to. For avansert bruk etter mine behov, ser jeg raskt at vektskålen tipper i OOos favør. Men denne gangen var det altså ikke jeg som skulle overbevises.

Når man kommer med ny programvare i organisasjoner, så venter man gjerne litt motstand – og kanskje spesielt dersom man skifter leverandør. Denne forventningen er ofte basert på fordommer, noe jeg fant ut på innføringskurset i går, da mine forutinntatte holdninger forsvant en etter en:

1. Folk flest vil ikke lære om programvaren, de vil bare ha noe som fungerer

Feil! Mine «studenter» (voksne, ikke-tekniske arbeidstakere) ville gjerne høre om historien bak OpenOffice, prinsippene rundt Open Source og fordelene ved åpne standarder, og spørsmålene og tilbakemeldingene jeg fikk, tydet på at folk lærer mye og kjapt. Og mange ville vite hvordan de kunne laste ned og installere OOo på sine hjemmemaskiner.

2. Folk flest vil ikke lære nye rutiner, men gjøre ting på samme måte som før

Feil og atter feil. Når folk ser at nye rutiner og arbeidsmåter er tids- og arbeidsbesparende, lærer de seg gjerne slikt. En demonstrasjon av hvordan man automatisk bygger en dynamisk innholdsfortegnelse ved å formatere overskrifter med stiler, var nok til å skape stor entusiasme for semantikk i formatering. (Er du interessert? Les formatering med OOo).

3. Sånne Open-Source-greier er ikke like bra som Microsoft

Tilbakemeldingen fra brukerne var at det ikke er noen betydelig forskjell bortsett fra at OpenOffice var noe mer intuitivt og logisk satt opp. Tenk for eksempel på sideformatering. I OOo Writer finner du innstillinger for dette under «Format – Side», mens Microsoftalternativet er «Fil – Utskriftsformat» …

4. Eldre mennesker greier ikke å lære seg så mye nytt

Fullstendig feil. Den eldste deltageren på innføringskurset skal pensjonere seg om ikke så lenge. Han ba meg installere OOo på kontormaskinen hans, for han syntes ikke det var store forskjellen på det og den officepakken han bruker til vanlig, og han ville gjerne venne seg til OpenOffice.org før han går av, slik at han slipper å tenke på utgifter til kontorstøtteprogramvare når han blir pensjonist!

Folk flest er nok ikke helt som andre folk flest tror de er. Jeg tror det er håp for Open Source og alternativer til Redmondgiganten, noe som både vil gavne Samfunnet og hver enkelt av oss.

2 tanker om “Troubles melt like lemondrops

  1. Godt å høre. Og ingenting er mer musikk i mine hører enn at folk blir entusiastiske av semantikk i formatering. Skal man i det hele tatt overleve med en tekst på over femten sider i slikt som OOo eller M$ Word, MÅ man benytte seg av overskriftsstiler.

  2. Open Office har jag följt länge och det har vuxit sig mycket bra. För en hemanvändare har det allt man behöver och litet till. Det har möjligheten att skriva matematiska formler automatiskt i MS office måste man hålla på och pula för att få det att funka.

    Dessutom så har open office färre irriterande automatiska funktioner som jag klarar mig utanför som det lilla irriterande gemet som jag vill strypa. Vill jag kan jag koppla på automatiska avkänningar, men jag slipper de från början.

    Rekommenderar varmt Open Office och detsamma gäller GIMP

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.