Typiske web-tabber

Det er litt begredelig at profesjonelle aktører fremdeles ikke i 2011 har lært seg det mest elementære ved bruk av web. Påsken 2011 er et godt eksempel på dette.

Vi skulle nemlig en tur til byen. I slike tilfeller er det kjekt å vite hva som er åpent og ikke. Og hva er da mer naturlig enn å spørre Google? Men et søk etter «+åpningstider +påskeaften +Bodø» ga ikke så mye å glede seg til — det var stort sett bare Biltema, Eurospar og Burger King som var åpne.

Men Bodø har ett stort kjøpesenter, med det hårreisende navnet «City Nord». Jeg syntes det var merkelig at de ikke var åpne, så jeg bestemte meg for å sjekke sidene deres spesielt. Og hva får vi se da? Jo:

Åpningstider på City Nord Bodø i påsken: Den stille uke: Ordinære åpningstider. Påskeaften: 10-16.
Faksimile fra City Nords webside http://city-nord.no/.

Her står det jo, svart på hvitt. Men hvorfor sa ikke Google noe om dette? Jo, fordi det står ikke noe som helst over her. Det over her, er et bilde. Det finnes ingen bokstaver der. Derfor kan ikke Google, eller noen andre maskiner av de som rusler gjennom nettet på søk etter informasjon, skjønne noe som helst av dette. De som surfer på mobiltelefoner på påskefjellet og derfor har slått av bildevisning for å spare dyr mobil datatrafikk, vil heller ikke se dette. Og hva med blinde mennesker med høytlesere eller braille-list? Ingen ting å hente der! Lurt av City Nord? Neppe.

Jeg skjønner jo godt at de synes det er greit å bruke den samme informasjonsplakaten på nettet som over alt ellers, og det har jeg ingen ting i mot. Men det er så lite som skal til for å gi Google og alle andre informasjonen. En måte er å gjenta den samme informasjonen under bildet. En annen er å legge informasjonen inn i selve bilde-taggen, noe som stort sett alle publiseringsplattformer har mulighet til. Det hadde tatt ett minutt, men hadde gjort websiden faktisk fungerende.

Og dette er slikt som vi dreiv å diskuterte på slutten av nitti-tallet. Verden går virkelig i ujevnt tempo noen ganger.

1 tanke om “Typiske web-tabber

  1. Hvis du vil se eksempler på nettsteder helt uten tilgjengelighet så vil 2 av 3 nettsteder for spisesteder oppfylle ønsket ditt.

    Det er fortsatt utrolig mye dårlig som lages for nett, og med minimal kompetanse. Jeg har f.eks. sett nyere nettsteder som kun er laget med bilder!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.