Ubuntu 7.10

Nå er det jo et par dager siden Ubuntu 7.10 med kodenavn Gutsy Gibbon ble sluppet, og jeg har fått en liten dag med den på min lille bærbare. Så her er noen foreløpige inntrykk.

Oppgraderingen gikk som en drøm. Jeg har oppgradert en maskin tidligere, og lærte at det for tiden går sakte å laste ned oppgraderingsfilene over nettet. Men det går an å laste ned en «Alternate CD» og installere derfra, les alt om det på Ubuntu.com. Det var det jeg prøvde denne gangen, og det gikk altså helt smertefritt.

Det første jeg la merke til da maskinen kom opp igjen, var at den plutselig ga meg mulighet til å installere en «ufri driver». Dette er programvare som ikke er fri og åpen som resten av Linux, men som maskinvareleverandører kan levere for å få enkelte ting til å fungere. Denne gangen var det en driver til det innebygde modemet. Jeg har aldri brukt det, og var derfor ikke klar over at det ikke hadde fungert tidligere, men jeg lot maskinen for morro skyld installere denne driveren, og det ser ut til å fungere helt greit.

Det neste jeg merket, var at lyd plutselig var kommet tilbake. Dette er min lille bærbare, som oftest brukes under møter, foredrag og lignende tilstelninger hvor det helst ikke skal være få mye lyd. Derfor gjorde det ikke så mye for meg at den ble stille, og jeg gjorde ikke noe for å fikse det, da lyden plutselig forsvant da jeg gikk fra Kubuntu 6.10 til Ubuntu 7.04. Men nå er altså lydkortstøtten på plass igjen, og egentlig er jo det helt greit.

Maskinen har blitt betraktelig raskere med Ubuntu 7.10. Det er rett og slett imponerende hva dette OS’et greier å hente ut av en 1,6 GHz Intel Mobile-prosessor med integrert Intel laptop-grafikk og 512MB RAM. Maskinen reagerer kjapt, programmer starter kjappere enn før, veksling mellom flere relativt tunge programmer er problemfritt og avansert 3D skrivebordsmiljø med Compiz glir overraskende godt på en maskin som egentlig knapt har grafikkløsning god nok til minesveiper.

De viktigste programmene for meg på denne maskinen, er kontorstøtteprogram og nettleser. Ubuntu 7.10 kommer med OpenOffice.org 2.3 og Firefox 2.0.0.6. Dette er seneste versjoner av mine favorittprogram, og det er betryggende å vite at de automatisk oppdateres gjennom operativsystemets oppdateringsfunksjon. Ellers merker jeg meg at begge programmene oppfører seg temmelig mye penere i Ubuntu 7.10 enn tidligere, i første rekke med tanke på minnebruk. Dette gjør at veksling mellom flere oppgaver går kjapt og greit, og jeg kan ikke si at jeg merker noen ytelsesreduksjon.

Endelig virker også hvilemodus skikkelig på denne maskinen. Det har vært en utfordring — på flere operativsystem — men med Ubuntu 7.10 kunne jeg endelig klappe igjen lokket, se at «ZZz»-lampa som viser at hvilemodus er aktiv tennes, og åpne PCen et par timer senere for å fortsette der jeg slapp. Et stort fremskritt.

Alt i alt er jeg, som du kanskje nå har skjønt, skrekkelig fornøyd. Ubuntu var et veldig godt OS, og det har tatt et godt skritt videre i riktig retning med versjon 7.10. Last ned en CD og prøv Ubuntu linux selv — du trenger ikke engang å installere det i første omgang, bare boot fra CD’en, og du får prøve Ubuntu — helt trygt.

1 tanke om “Ubuntu 7.10

  1. Hyggelig at det også fungerte bra med oppgradering på din maskin, Lasse. Jeg la inn 7.10 for et par dager siden, og er foreløpig veldig fornøyd. Min maskin har bare 256 MB minne, så jeg måtte bruke den konsollbaserte, alternative installasjons-CDen, og Compiz kommer ikke på tale. Dvalemodus ser ikke ut til å fungere 100 %, til gjengjeld er oppstart og ikke minst avslutning blitt råkjapt — det siste går nå på 10 (ti) sekunder! Noe av det som imponerer meg mest, er hvordan drivere nå blir installert bare du tar ting i bruk. Klikk på en .AVI, og kodekene sklir rett inn når du klikker OK. Gå til en side med Flash, og det samme skjer. Jeg er ikke i tvil: 7.10 blir den nye standarden i familien Newth… 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.