Windows taper til Mac — hurra!

I Computerworld leser jeg at Windows taper markedsandeler — først og fremst til Mac men også litt til Linux. Det synes jeg er kjempeflott! Synes du det er en idiotisk ting å si? Er du lei av alle dem som sutrer over Microsofts suksess? Les da resten av innlegget.

For hvorfor skulle det egentlig bry meg om færre bruker Microsoft? Er jeg en sånn der fanatisk, usaklig Anti-M$-fyr som er kjempemissunnelig på Bill Gates? På ingen måte. Jeg bruker til og med Microsoftprodukter selv i noen sammenhenger, og selv om det ikke er blant mine favoritt-OS, så får jeg stort sett gjort det jeg skal på den plattformen, også. Og jeg er selvstendig næringsdrivende, så jeg har full respekt for dem som får til å tjene penger på firmaet sitt.

Og hvorfor er jeg glad for at flere bruker Mac? Er jeg en sånn der kreativ fyr med flippskjegg som tror Steve Jobs er Gud, er sikker på at Apple fant opp både trådløst nettverk og hvit plastikk og går ut i fra at alle som ikke har kjøpt seg Mac er mindre intelligente enn meg? Ikke i det hele tatt. Jeg synes Apple stort sett lager gode produkter, men jeg har ikke helt sansen for forretningsmodellen deres, og liker å ha flere alternativer enn hva Mac OS gir meg.

Tror jeg kanskje dette betyr at Linux er på vei til å ta over verden? Neida. Ubuntu Linux er mitt foretrukne operativsystem, og jeg setter pris på at flere bruker det slik at vi tilsammen blir en så stor brukermasse på dette OS-et at maskinvareprodusentene blir flinkere til å tenke på oss, men jeg ser ikke noen Linuxrevolusjon sveipe over verden med det aller første.

Så hva er det da jeg er så glad for? Jo, det kan sies med ett ord: Mangfold! Microsoft har hatt de-facto-monopol på en rekke områder i mange år. Det har gitt oss Windows, Internet Explorer og Microsoft Office, og det er jo greit nok. Men hva er det vi har gått glipp av?

En markedsaktør med en sånn størrelse som Microsoft, har hovedfokus andre steder enn på innovasjon. Dette er ikke bare noe jeg påstår, det er historisk bevist, Microsoft kjøper opp innovasjon, de utvikler ikke selv. Norske Fast Search and Transfer var vel sist ut. Mindre makt til Microsoft vil dermed kunne føre til mer innovasjon.

Manglende mangfold har også vist seg å være en sikkerhetstrussel. Jeg kjører som sagt Linux, og en av de tingene jeg slipper å bekymre meg over, er virus og ormer. «Det er bare fordi det er så få brukere at ingen gidder å lage virus til Linux det!», sier ofte de som av en eller annen grunn ikke liker at jeg påpeker dette. Den påstanden forklarer nok ikke hele sammenhengen, men den har noe i seg. Men spiller det noen rolle for meg? Selvfølgelig ikke. Jeg slipper virus, og er glad for det. Og hvis vi hever blikket fra min og din maskin, og heller ser på dette i en større sammenheng, ser vi at økt mangfold blant databrukere øker samfunnets totale sikkerhet.

Og manglende mangfold skaper praktiske problemer. Da jeg kjøpte min første datamaskin med Windows, kom den med en programpakke som het Works 1.0. Det var det en tekstbehadler som omtrent ingen brukte, fordi alle sammen brukte WordPerfect. Men for å gjøre en lang historie kort, tok Microsoft over markedet for tekstbehandlere med programmet Word, Works 1.0 gikk i glemmeboka (det kom noen senere versjoner, men det er noe litt annet), og plutselig kunne ikke konemor og meg åpne Works 1.0-dokumentene våre lengre. Nyere tekstbehandlere støttet ikke dette formatet og Works 1.0 var ikke noe særlig å installere på Windows 95.

Men med større mangfold kan ikke Microsoft, WordPerfect, Adobe, IBM og alle de der gjøre slikt. Da kan de ikke regne med at du skal holde deg til en maskin med ett program resten av livet. Da må de finne seg i at dokumentene dine må kunne tas med fra et system til et annet, fra en Mac til en Windowsmaskin, fra en tekstbehandler til deling på en onlinetjeneste … Og da må vi ha åpne standarder, noe vi får stadig flere av etter hvert. Og åpne standarder er utelukkende av det gode, for det gir oss muligheten til å velge verktøy selv.

derfor er jeg glad for at Windows taper. Ikke fordi jeg ønsker å ta fra noen maskinen og systemet de liker å jobbe med, men fordi at alle skal ha muligheten til å velge det de helst vil, uavhengig av hva arbeidsgiveren bruker, naboen har eller butikken tjener mest på å selge. Og for at vi skal oppnå det, må alternativene bli levedyktige — og da må Microsofts markedsandel bli mindre. Hurra!

7 tanker om “Windows taper til Mac — hurra!

 1. Jeg slutter meg til hurra-ropingen: Hurra! Microsoft har fortsatt så høy markedsandel på både operativsystem-, kontorverktøy- og nettleser-markedet at jeg mener det fortsatt bare kan og må gå en vei, men hvert skritt nedover er et skritt i riktig retning.

 2. Jeg har lite annet å tilføye enn at dette er en utrolig bra artikkel, Lasse! Du understreker det essensielle i hvorfor det er viktig å velge bort Microsoft sine produkter på et saklig grunnlag, og ikke bare fordi «Micro$oft suger», eller noe slikt.

  Hvem vet, det kan være jeg siterer deg på denne artikkelen. 🙂

 3. >
  > «Det er bare fordi det er så få brukere at ingen gidder å lage virus til
  >Linux det!», sier ofte de som av en eller annen grunn ikke liker at jeg
  > påpeker dette. Den påstanden forklarer nok ikke hele sammenhengen,
  > men den har noe i seg.
  >

  Enn så lenge er linuxbrukere stort sett veldig erfarne brukere av datamaskiner og internett, eller har noen rundt seg som er det, og åpner derfor ikke alt mulig vas av vedlegg og lignende. Derfor er det også mindre attraktivt å begynne å lage ødeleggende malware for Linux.

  Ellers en veldig bra artikkel. Du burde begynne å blogge, Lasse.

 4. Joda, Martin og jeg er delvis enig med deg. Men jeg tror også det er et snev av sannhet i argumentet om at lite brukte systemer blir mindre utsatt for angrep enn de mest utbredte. Jeg skjønner bare ikke at dette skulle være et argument mot de sjeldne systemene …

  Ellers tror jeg også at argumentet ditt inneholder et snev av sannhet, Elf — jeg føler ikke at jeg trenger noe anti-ware på Windows heller, jeg …

 5. Det er klart utbredelse er et poeng når det gjelder hvilke operativsystemer som plages med virus/ormer. Det og tilgjengelighet (på hull og svakheter) Uten maskiner å spres til har ikke programmene noe levegrunnlag. Tidligere har det vært veldig enkelt å skrive virus og ormer til Windows-plattformen, men dette har blitt vanskeligere etterhvert. Nyere versjoner har blitt sikrere, og f.eks. WinXP SP2 har brannmuren på som standard etter installasjon. Det er en veldig viktig detalj.

  Det at operativsystemene blir sikrere i standardutførelse fører blant annet til at fokuset dreies fra de store, hurtigspredende angrepene (Sasser og Nimda, anyone?), og over mot angrep som heller bruker social engineering og andre midler for å oppnå det man vil. Det ser vi også med de store botnettene — de består av maskiner eid av personer som stort sett selv har infisert maskinene sine.

  En annen ting er at virusbransjen har sett en dreining fra 13-på-dusinet scriptkiddies til big business. En ting er massive botnets, men hvorfor infisere en hel bedrift og sannsynligvis avsløre at man er der når man kan gå rett på de 5-10 personene som har det man er på jakt etter? Man bruker ressursene sine der hvor man får resultater, og det er ikke lenger via tradisjonelle virus eller ormer.

  Det er oppdaget angrep direkte mot sjefer i bedrifter i USA, og en teori for å forklare dette er at sjefer er opptatte. Såpass opptatte at det regnes med at de ikke har samme oversikt og «kvalitetskontroll» når de jager gjennom mailboksen sin. De stresser og åpner ting uten å tenke seg om, er begrunnelsen.

  Er det forresten noen som husker en eneste stor virusbølge fra 2007? Tidligere har vi hørt om virus som stoppet Sampo, virus som stoppet NRK, men har noen hørt om slikt i 2007? Nope…

 6. Hmmm, du sier noe her. Innovasjon. Jeg har ofte lurt på hvorfor Mac OS X virker så til de grader mer gjennomført enn Windows, hva som er årsaken. Microsoft er store, de burde ha verdens beste ingeniører og utviklere. Apple er små i sammenlikning. Linux lages av folk på dugnad. Hvorfor kommer da Windows dårligst ut på sikkerhet, stabilitet og ikke minst brukbarhet?

  Det er liten tvil i at du har rett i refleksjonene rundt åpne standarder. Pappa kan lite om data, men han lurte en gang på hva som skjer om 30 år, hvilke maskiner bruker vi da? Hvor blir det av bildene han bruker tid på å scanne inn nå, for etterslekten? Dagboka han skriver digitalt? Ja til mangfold, utvikling og åpenhet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.