Kontorapplikasjoner er ikke som de var. I mange år nå, har «kontorstøtte» vært synonymt med «Microsoft Office» noe som er litt trist da markedsavdelingen nok er hakket dyktigere enn utviklingsavdelingen hos Redmondgiganten, og brukerene dermed ikke har fått med seg alt de burde. Heldigvis skjer det endelig mye på den fronten.
Jeg har tidligere nevnt OpenOffice.org, og ser nok på det som den fremste og hittil mest fullkomne utfordreren. I tillegg dukker det opp alternativer som for eksempel Writely, en webbasert tekstbehandler. Denne er nå eid av Google, og fungerer ganske glitrende!
I Writely skriver du dokumenter i et vanlig tekstbehandlerinterface. Du kan bruke overskrifter, lister, tabeller og farger, sette inn bilder redigere med de vanlige redigeringsfunksjonene, sette inn lenker, kjøre stavekontroll (men kun på engelsk foreløpig, er jeg redd) og bruke kjente tastatekombinasjoner for vanlige oppgaver.
Men Writely ville ikke vært en del av Google dersom den ikke kom med noen ekstra «goodies»:
- Dokumentet kan publiseres direkte på web, til alle eller bare de du selv ønsker å dele det med. (Dette dokumentet er skrevet i Writely, og publisert her, for eksempel).
- Dokumenter kan publiseres direkte til blogg hvis du har konto hos en av de store (Blogger, LiveJournal, WordPress.com med flere), eller bruker et publiseringssystem med kjent Interface.
- Du kan laste ned dokumenter i OpenOffice (odf)-format, Word, RTF, HTML og PDF.
- Det er enkelt å organisere dokumenter ved å «tagge» dem med selvvalgte kategorier.
- Samarbeid er enkelt ved at flere kan gis tilgang til samme dokument, og til og med editere det sammen, i sann tid.
- Automatisk revisjonskontroll gjør det mulig å gå tilbake til tidligere versjoner av dokumentet.
Selv om det er et par ting jeg kunne ønska var annerledes har jeg til gode å finne noen feil i Writely. Det er slik jeg ser det en fullverdig tekstbehandler i betydningen «skrivemaskinerstatter». Videre er Writely et interessant tillegg til tradisjonelle, installerte tekstbehandlere, med samarbeidsfunksjoner som bør gjøre den veldig interessant for grupper som hittil har samarbeidet ved å sende word-dokumenter rundt om på mail (Grøss – jeg har vært med på slikt).
HTML’en Writely produserer er ikke perfekt, men så er det heller ingen HTML-editor. Jeg ser likevel for meg at det er her det fremste forbedringspotensialet ligger, og håper det sees på det i den videre utviklingen.
Writely er i beta, altså utprøvingsfasen, noe som selvfølgelig betyr at man ikke vet om man etter hvert vil begynne å ta betalt for deler av denne tjenesten, eventuelt strippe ned gratisversjonen, men med erfaringene fra slikt som Gmail, Picasa, Blogger og andre Googleprosjekter, virker det lite trolig at tjenesten plutselig skal bli veldig mindre interessant.
Totalt sett anbefales Writely på det varmeste, og nå har de åpnet for registreringer igjen!
Har testet Writely litt, og den virker helt grei, og som du sier så må den være nesten perfekt der flere skal jobbe i et dokument.
Men feilen her, som med ganske så mange Google-produkter, er at de igjen ikke støtter Opera. Synd, men slik er det vel når favorittbrowseren min ikke har større markedsandeler.
Uff, Frank – major drawback. Her har Google et stykke vei igjen å gå. Så standardkonform som Opera er, skulle det ikke være behov for svart magi for å få Writely til å fungere også der. Minus i boka notert.
For å være helt ærlig, så gir Google nesten like blaffen i standarder som Microsoft (eller IBM. Eller Sun. Eller…). De gjør som de fleste andre «store», nemlig å skreddersy kode for de mest brukte nettleserne. De følger overhode ikke standarder, i hvert fall ikke de vi har for HTML og CSS, men JavaScript, Atom og RSS er de ikke så verst på. Tro hva det er med HTML- og CSS-spesifikasjonene som er så ubegripelig. Jeg skjønner det i hvert fall ikke.
Bare forsøk å validér en hvilken som helst side av en hvilken som helst tjeneste Google har laget, eller enda verre; kikk litt på kildekoden. Det er et grisete makkverk av tagsoup man ikke har sett siden 1996 og det er nesten utrolig at det i det hele tatt henger sammen og fungerer. Man bygger ikke hus av knappenåler, teip og brukte tannpirkere, men det er slik Google bygger webapplikasjonene sine. Og dessverre er de ikke alene.
Jeg er enig i innvendingene dine mot Googles løsninger, Asbjørn – men jeg vil likevel peke på forskjellen mellom Google og mange andre: Det underliggende fungerer hos Google!
Mange andre nettløsninger – jeg kjenner til en del webmail- og publiseringssystemer, for eksempel – er like grisete fra topp til bunn, fra webinterface til databasestruktur. Disse er langt verre, for disse er det ikke mulig å gjøre noe med!
Googles løsninger trenger arbeid på interfacesiden, men når det gjelder motorene under tror jeg de er teknologisk der de bør være. Det er ikke bra nok, men det er i alle fall noe.