Squeeze me!

Årets noe forsinkede julegave fra far til far var en erstatning for den gamle web-radioen som begynte å jukse litt, og for en julegave det var! Sjelden har jeg opplevd et nyttigere og mer anvendelig produkt enn Logitech Squeezebox!

Det er i utgangspunktet en mediaspiller. Hvis du installerer et proprietært, gratis serverprogram på din Windows, Mac eller Linux-maskin kan Squeezebox-en spille av musikken du har lagret. men i tillegg er den en nettradio, WiMPklient (Spotify i beta), klient for sosiale medier, podcast-avspiller og så videre. Populærbetegnelsen «Kinderegg» vil være en fornærmelse i dette tilfellet!


Logitech Squeezebox Radio

Den finnes i flere utgaver: Squeezebox Radio med høyttaler, fargeskjerm og batteriopsjon, Squeezebox Boom med kraftig forsterker og god lyd, Squeezebox Touch med stor berøringssensitiv fargeskjerm og utganger for å koble til en ekstern forsterker og Squeezebox Duet som også trenger egen forsterker, men hvor all navigering skjer fra en fjernkontroll med egen skjerm.

Alle disse er temmelig like å bruke. Du kan styre dem fra knappene på apparatet eller touch-skjermen for dem som har det, eller via fjernkontroll. Hvis du har flere Squeezebox-er i huset, kan du også linke dem slik at valgene du gjør på en av dem, gjelder for alle. Videre kan du styre dem via et web-grensesnitt på Squeezebox Server, via Mysqueezebox.com eller via din smarttelefon (jeg fant tre-fire forskjellige programmer for dette på Android Market). Standardinnstillingene er også stort sett greie, den kom for eksempel med de fleste norske radiokanalene forhåndsvalgt i kategorien «Local Radio».

Jeg har både en Radio og en Touch her hjemme. Oppsett og navigasjon er enkelt og intuitivt på begge to, selv om alle alternativene på dem selvfølgelig gjør at det er ganske mye å sette seg inn i. Begge spillerne har både trådløs nettforbindelse og mulighet for nettverkskabel. Radioen har i tillegg minijack auxinngang og utgang for høretelefoner. Touch har (naturlig nok) utganger for å koble spilleren til «stereoen» eller et par aktive høyttalere — til og med digitalt — og en USB-inngang slik at jeg du spille av filer fra en USB-enhet.


Inn- og utgangene til Logitech Touch

For å ta Touch-en først: Lydkvaliteten er bra, ut fra hva jeg kan bedømme (men jeg har bare spilt musikk fra komprimerte lydkilder, da). Den er veldig intuitiv å bruke, med touchscreen og navigasjons-snarveier som jeg oppdaget uten å se i noen bok. Tekst-input kan skje via skjermtastatur, ved fjernkontrollvalg eller på «SMS-måten» med talltastatur på fjernkontrollen.

Når det gjelder Radio-en, har den også glimrende lydkvalitet etter størrelsen å dømme, med en god, toveis høyttaler. Men det er jo en relativt liten mono-avspiller, så det gir noen naturlige begrensninger. Jeg kjøpte en tilbehørspakke med batteri og fjernkontroll, og ulempen med den litt mindre skjermen og litt mer omstendelige navigasjonen oppveies av mobiliteten som batteridriften gir. Den spiller i timesvis på fulladet batteri, noe som er litt imponerende med tanke på at den bruker trådløst nett og har skjerm som alltid er på når den spiller.

Begge spillerne er raske, det tar bare et sekund eller to å skifte radiokanal eller sang, de virker stabile uten noen «dropouts» eller «freezes», de virker som om de er veldig stabile nettverksklienter og responsen under navigasjon og søk er kjapp og presis.

Men det fremste med disse spillerene er altså det som er «rundt» dem. Serverprogrammet, som jeg har installert på en «kjellerserver», er enkelt å installere og lite ressurskrevende. Videre har jeg laget meg en konto på Mysqueezebox.com, hvor du kan legge til tjenester som last.fm, WiMP og et utall andre, du kan legge til podcasts og egendefinerte nett-radiokanaler og starte fjernkontroll av enhetene dine.

Dette høres kanskje ut som et reklameinnslag, men jeg er bare så positivt overrasket over Squeezebox-en at det kommer litt av seg selv. Skal jeg være kritisk, er det jo litt dumt at den ikke er kompatibel med DLNA-servere, at det kan bli litt for mange valgmuligheter og at batteri ikke er standard på Squeezebox Radio. Men uansett, når du kjøper med batteriet, og ligger på sofaen eller i solstolen med en Squeezebox Radio på magen med hele katalogen til WiMP tilgjengelig — da er det vanskelig å være noe annet enn fornøyd!

Go’lyd fra godt kjøp II

Forrige gang jeg postet om godlyd, var det fra et par rimelig bråkete høyttalere som jeg fremdeles er veldig glad i. Men innimellom dukker det opp andre krav. Blant disse kravene, er andre familiemedlemmers krav om at det av og til må gå an å ha det litt stille i huset — for eksempel når barna skal legge seg og slikt.

Jeg har hittil løst dette problemet med et par Koss Porta Pro hodetelefoner, som jeg fremdeles er glade i, men de har et par-tre ulemper jeg gjerne ville bøte på: De bråker for omgivelsene, jeg får aldri til å gjøre av kabelen noe fornuftig sted når jeg er ute og går og det er litt tungvindt å spille musikk på telefonen fra vanlige hodetelefoner, og så bli oppringt. Jeg tror jeg har mistet alle samtalene som har kommet når jeg har gått med tradisjonelle hodetelefoner.

Men så oppdaget jeg Sennheiser PX 210 BT!

Dette er et par geniale hodetelefoner! De er trådløse med Bluetooth-tilkobling, og leverer glimrende lyd over A2DP-protokollen. Ja, lyden er nok noe av det beste jeg har hørt fra hodetelefoner noen gang, med distinkt og bestemt bass, skarp, men ikke gjennomtrengende diskant og en fantastisk detaljrikdom.

De er «lukkede», noe som gjør at du slipper å plage de rundt deg. Klokkene er ikke store nok til å dekke ørene, de ligger «på øret», men det fungerer greit, og kjennes ikke ubehagelig. Slike lukkede klokker gjør deg temmelig asosial, men innimellom er det å foretrekke. De er som nevnt trådløse, noe som er fantastisk greit. Riktignok er det bare Bluetooth-trådløst, så rekkevidden er ikke den store, men likevel slipper du den irriterende kabelen. Likevel kommer det med en «kabel-opsjon», det er med en kabel som gjør at du kan bruke det hvis batteriet dør, og ikke minst; at du kan bruke det ombord på fly. Det er til og med en overgang fra «fly-hodetelefon-uttak», det der med to kontakter, til vanlig minijack. Så du kan lytte til flyradioen eller din egen MP3-spiller med kabel.

Ladetiden er oppgitt til tre timer, noe jeg tror stemmer, mens brukstiden er ti, noe jeg ikke har kontrollert. Men det virker ikke som om de spiser batteri. Batteriet er proprietært, men Sennheiser reklamerer med at det er utskiftbart, så du trenger ikke å kassere disse selv om batteriet begynner å slite.

I tillegg har dette headsettet en innebygget mikrofon. Hvor den er plassert, aner jeg ikke — den vises ikke, med mindre det er det bittelille hullet som skimtes foran på høyre øreklokke. Men det gjør altså at disse hodetelefonene også fungerer som et trådløst headsett til mobiltelefonen din! Og lydkvaliteten der var også fremdragende. Jeg kan imidlertid forestille meg at det er litt ømfintlig for bakgrunnsstøy, men det har jeg ikke fått prøvd enda.

På høyre øreklokke har du knapper for «forrige og neste», dersom du bruker en musikkavspiller som støtter dette, det er volum opp og ned-knapper som fungerer uavhengig av avspillingsprogramvaren og det er en knapp for å ta telefonen, starte musikken eller hva som nå er aktuelt. Det er også dette som er «av/på-knappen».

Lading skjer med et medfølgende nettadapter med USB-utgang, og hodetelefonene har mikro USB-inngang. Passer meg bra, siden jeg har det samme på mobiltelefonen min. Videre følger det som nevnt med kabler for å koble det mot lydkilder via mini-jack, og adapter til flybruk, og det er med ymse kontakter til nettadapteret, slik at du kan bruke det over hele verden hvis du er av dem som reiser mye. Videre er det med en fin liten veske med plass til headsettet og i alle fall noen av de nødvendige kablene.

God lyd. Glad mann. Og glade, sovende barn … — Terningkast fem (hadde blitt seks om prisen hadde vært litt mer fornuftig) og to tomler opp!

Godt nytt år

Jeg vil bare bruke denne siden til å ønske alle i familien, venner og andre bekjente et riktig godt, nytt år!

… og takk for det gamle!