Nå går det mot sommer!

… for i dag har jeg skifta til sommerhjul på bilen! Jeg lurte lenge på om jeg skulle sette bort dette til fagfolk i år, men jeg gidda altså en gang til. Og i ettertid slår det meg at det egentlig ikke er så mye jobb, bare man stiller forberedt, og gjør det så lite ubehagelig som mulig. Og så er det noen tips man bør ta med seg, da:

1. Bruk en god jekk

Den siste bilen vi kjøpte oss har en helt grei jekk, men mange av de jekkene som er med nyere biler, er bare til pynt eller nød. En garasjejekk fra Biltema eller lignende, gjør jobben til noe mye hyggeligere – og ikke minst, sikrere. Men les instruksjonsboka til bilen, og bruk de tiltenkte punktene for å jekke den opp.

2. Bruk et hjulkryss og vektstangprinsippet

Det følger sjelden med noe skikkelig hjulkryss når du kjøper bil, heller. Det er omtrent en nødvendighet. Jeg har et slikt, og jeg bruker et stålrør i tillegg. Hjulmutrene sitter nemlig uforskammet godt enkelte ganger, og å ødelegge rygg og armer på å slite med slike, gjør hele jobben til noe utrivelig. Et hjulkryss og en vektstang, gjør dette til en lek!

Dersom du faller for fristelsen til å bruke vektstanga til å stramme mutrene også, så vær forsiktig – de skal sitte veldig godt, men ikke jæ**ig godt!

3. Husk å ha det behagelig

Da jeg var ung, var det ikke noe problem å knele på asfalten og bære minst to hjul om gangen. Det var den gangen jeg, med hjelp av Ellen, skifta hjul på vår gamle Ford Ka på 16 minutter! Men nå tar det lengre tid. Og nå setter jeg av god tid, jeg bærer ikke mer enn hva jeg er komfortabel med, jeg bruker et sitteunderlag under knærne når jeg kneler foran hjulet og så videre. Det handler ikke om å vinne kampen i depotet, det handler om å vinne familiens respekt – og den får du selv om du ikke pines.

Så planlegg, og sørg for at du har alt du trenger før du begynner. Og iverksett gjerne tilgjengelige barn til bæring og slit.

4. Gjør deg ferdig

Det å rydde på plass jekk, verktøy og slikt, tror jeg alle kan. Men hva med vinterhjulene? Du triller dem vel ikke bak i garasjen og later som ingenting, gjør du vel? Noe av det viktigste med hjulbytte, er å gjøre klart for neste gang! Vasking av hjul er et «must». Og der er det kjemikalier som gjelder.

Jeg har brukt av den typen som du sprayer på, venter til den blir lilla og deretter skal du spyle den av. Det fungerer selvfølgelig ikke så enkelt, mitt tips er å spraye på, vent veldig lenge – kjemikaliene må få tid til å virke – og vask deretter av med vann med vanlig oppvasksåpe. Spyl rent, og felgene er som nye! Da blir det mye hyggeligere å ta dem frem ved neste skifte.

Og du verden hvor mandig du føler deg når du er ferdig! Det er nesten så det er sin egen belønning!

3 tanker om “Nå går det mot sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.