Farvel til XP

I dag er dagen da Microsoft tar livet av Windows XP! Fra og med i dag, skal det ikke lenger produseres PCer med Windows XP på. Det har riktignok kommet noen innrømmelser etter hvert, etter som Microsoft plutselig oppdaget at det er mer enn nye versjoner av Windows Media Player som gjelder: Minimaskiner som ASUS Eee og Acer Aspire One har vist at portabillitet og hastighet kan være viktigere enn nye, fancy funksjoner, og siden slike maskiner ikke kan kjøre XP men stort sett leveres med Linux, har Microsoft tillatt at slike maskiner kan leveres med XP. Men på nye maskiner og ved disksalg er det bare Windows Vista som gjelder fra nå av.

På mange måter er det litt vemodig. XP har vært det operativsystemet som stort sett var preinstallert da alle kjøpte seg PC, og det er et av de bedre konsumentproduktene Microsoft har levert. Jeg tror knapt det finnes et datakyndig menneske som ikke har lagt fingrene på en XP-installasjon en eller annen gang. Men på den andre siden har XPs suksess vært «kronen på verket» når det kommer til Microsofts manglende fokus på sikkerhet. Det faktum at det oppfattes som dumdristig og ikke idiotisk å kjøre XP uten sikkerhetsprogramvare fra tredjepartsleverandører understreker dét.

Nå forventer antageligvis Microsoft og de fleste andre at Windows Vista skal ta over posisjonen XP har hatt. Jeg er litt tvilende til dette. Jeg mener, jeg skjønner jo at Vista utvilsomt vil bli konsumentmarkedets neste mest brukte operativsystem med stor margin, og neste versjon av Windows blir sikkert det samme. Men jeg tror XPs posisjon som praktisk talt enerådende OS er noe vi aldri vil se igjen. Bedre konkurrerende produkter, større fokus på åpenhet og — som nevnt — andre behov enn de som tradisjonelle PCer er ment å møte, vil sørge for det.

For Microsofts størrelse begynner stadig tydeligere å fremstå som en hemsko for dem. Det tar tid å snu en slik koloss, mens markedet og produktutviklingen går stadig raskere. Og Microsoft er avhengig av enorme salgsvolum, mens markedet etterspør stadig mer spesialiserte løsninger.

Mange av analytikerne ser ikke dette. Når du går ut for å kjøpe en ny datamaskin, tror jeg ikke du vil at den skal være utrustet med et åtte år gammelt operativsystem sier IDC-analytiker Al Gillen til PC-world, og ser ut til å mene at «motstanden mot Vista» vil gi seg, og vi brukere vil tilpasse oss. Men når jeg går ut for å kjøpe en ny datamaskin, forventer jeg heller ikke at det skal fylles med snart to år gammel programvare!

Jeg hadde XP som hoved-OS lenge, men nå bruker jeg et operativsystem som kommer med ny versjon et par ganger i året, det kommer med forskjellige utgaver til en lang rekke maskinvareklasser fra minibærbare til servere. Det vil også komme med tre versjoner til før Microsoft slipper sitt neste skrivebords-OS «Windows 7» i 2010, og da forutsetter vi at Windows 7 ikke blir forsinket, noe som i så tilfelle vil være en første gang for Microsoft.

Windows XP er dødt. Microsoft Windows som operativsystem vil derimot bli med oss lenge, ennå. Men aldri har konkurrentene hatt bedre utgangspunkt, giganten i Redmond er helt tydelig halsende etter utviklingen på konsumentmarkedet, og fremtiden er rett og slett kjempespennende. For et OS-marked som etter hvert kan få reell konkurranse vil gi oss bedre verktøy, nye løsninger og bedre standardisering.

Så, hvil i fred, XP. Og good riddance.

9 tanker om “Farvel til XP

 1. Jeg har testa Ubuntu 8.04 litt de siste dagene — og jeg begynner å bli forelska (og foreløpig er det kun Live-utgaven jeg har prøvd!). Noen av høydepunktene:

  * Her i huset står det en maskin med Windows 2000 som deler ut en HP LaserJet 3030-skriver. Det var enklere å installere den i Ubuntu enn det var i Vista!
  * Det trådløse nettverkskortet bare virker i Ubuntu. Gjerne hele natta.
  * Når jeg trengte en kodek til ett eller annet fant den bare fram kodeken, og lot meg trykke «Install». Ikke mer om og men.
  * NTFS? Ikke lenger noe problem. Direktetilgang til hjemmeområdet mitt på NTNU? Lætt.

  Jeg tror jeg har avslørt hemmeligheten deres. De har puttet inn én ekstra kodelinje:

  this->simply_work();

  Det eneste som egentlig står i veien nå, er en undersøkelse av hvordan Delphi 7 eventuelt kan fungere i Wine. Jeg er usikker på når og hvordan jeg skal få testet det — innspill mottas med takk.

 2. Jeg har stort sett bare gode erfaringer med XP. Det er det beste M$ har laget, og kommer til å lage. Men jeg er enig med deg om at Vista aldri i livet vil få samme posisjon som XP, og ikke bare fordi linux-distr. begynner å bli levelige for Folk Flest ™, men mest fordi Vista bare suger. Det er en større overgang å gå til Vista fra XP enn å gå til Ubuntu, og Vista er så inne i hampen treigt at selv etter fire års bruk har ikke fangtoppen min med XP kommet ned i så lav hastighet en gang.

 3. Et av Vista sine problemer er nok at det har fått mye omtale som tregt og tungdrevet. WinXP var et operativsystem man kunne oppgradere til uten egentlig å gjøre stort med maskinvaren, så der er nok en stor del av den initielle XP-utbredelsen et resultat av oppgraderinger. Deretter har nye PCer med XP spist andeler jevnt og trutt.

  For Vista sin del så har jeg en mistanke om at det er veldig mange som sitter på gjerdet, og heller får med preinstallert Vista når de en eller annen gang bytter datamaskin. Bare det at vi diskuterer temaet viser at det er en høyst relevant diskusjon. Mange kommer ikke til å installere en oppgradering fra XP til Vista, nettopp på grunn av ryktene om at det er tregt og tungt. Og ikke minst vil overgangen til nytt brukergrensesnitt gjøre terskelen høyere, selv om man kan kjøre Win2000-utseende (som jeg gjør).

  Tilsvarende problem har også Office 2007, forøvrig. Brukergrensesnittet er såpass annerledes at mange (bedrifter spesielt) kvier seg for å å ta steget opp på grunn av kurs- og opplæringskostnader. Ikke er det så mange nye funksjoner i Office 2007 som rettferdiggjør oppgraderingen heller.

  I dag leverer jeg en ny (vel, pent brukt) PC til faren min. Den har en egenprodusert WinXPSP3 laget med nLite (http://www.nliteos.com/). Hadde faren min vært litt mer selvdrevet hadde det vært fristende å gå for Ubuntu, men det får bli neste gang. Jeg kjører heller ikke Ubuntu i «produksjon» hos meg selv, så brukerstøtten hadde blitt litt mer tungvint enn med XP som jeg tross alt kjører og har kjørt siden det ble sluppet.

 4. Thomas: Ved neste korsvei bør du rett og slett gå for Ubuntu. Litt mekk til å begynne med, som stort sett skyldes at våre kjære foreldre gjerne har kjøpt ekstremt Windows-avhengig (les: billig/lettvint) maskinvare. Men når ting først er satt opp i Linux, holder det seg stabilt og funker som det skal til du endrer på noe. Fikk mine foreldre over på Ubuntu fra XP ifjor, og skal love deg at det er mye mindre brukerstøtte nå.

  Tiden som tidligere gikk med til å defragmentere, skanne etter spyware og adware, oppdatere diverse programvare (som kjent er sistnevnte helt sentralisert i Ubuntu) osv osv går nå med til kvalitetstid med foreldrene. I det perspektivet er Ubuntu så familievennlig at vi burde kunne få KrF til å bli hovedsponsor… 😉

 5. Synes at den nye versonen av vista er noe drit. så vista er ikke bedre enn XP som folk sier. Vista kan ikke kjøre alle programmer.

  Mange folk vil gå til vista, fordi det er ett fint system, god utseende… Men min mening, gå til Windows XP og vent til noe bedre 😀

 6. Martin: Dine erfaringer med Ubuntu minner om mine. Det bare virker — og der det ikke skulle virke, møter man som regel utrolig hjelpsomme folk — som Eirik på en glimrende måte demonstrerer her, takk skal du ha.

  Jeg er enig med deg, Elf, i at XP nok er det beste som vil komme fra Microsoft på operativsystemområdet. Når vi ser på den samlede omsetningen til de firmaene som lever av å gjøre XP sikkert nok, stabilt nok og funksjonelt nok, er det egentlig litt trist.

  Jeg støtter også Eiriks anbefaling om å prøve Ubuntu til foreldre og lignende, Thomas. Kanskje du ikke kan like mye med Linux som med Windows, men som nevnt flere ganger: Det bare virker. Så om du ikke er verdensmester på support, spiller det kanskje ingen rolle, hvis du slipper å supportere?

  KrF som hovedsponsor til Ubuntu, Eirik? Kanskje — men jeg er ikke sikker på at det er fordi det er så familievennlig, snarere fordi det er så flott å bruke at det holder kvinnene hjemme for å surfe og motta kontantstøtte … ;-D. Jeg er nok litt farget akkurat der.

  Frustrert: hvis du følger diskusjonen her, ser du at det er mange som kjører noe bedre uten å ha måttet vente … — men ok, det er klart, hvis muligheten til å kjøre veldig mange forskjellige Windows-programmer er poenget og det ikke finnes Linux-alternativer, er ikke Ubuntu alltid alternativet.

 7. Hei Lasse, jeg vurderer å bytte til Ubuntu på min AA1. Har en 8Gb med Linpus. Kjøpte den for å ha en Linux-maskin, men syns vel Linpus er litt sær. Fungerer en slik liten maskin ok med Ubuntu? Noe jeg bør vite ifbm installasjon etc? Er det bare å kopiere filen til en USB-stick?

  mvh

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.