Trådløst nettverk på ASUS S5a

… eller «hvorfor virker ikke trådløskortet på min nye maskin?» – en liten guide til hvordan du får ting til å virke slik det egentlig var meningen at det skulle virke helt fra starten.

En venn av meg kom nemlig med en Asus S5200a. Dette er en meget elegant maskin, veldig liten og lett, den har et tiltalende utseende, gode tekniska data, tilstrekkelig med ekspansjons- og tilkoblingsmuligheter for de fleste og den leveres med dobbel batteripakke og eksternt optisk drev (DVD-brenner). Og selvfølgelig kommer den med trådløst nettverk, som alle moderne bærbare gjør. Det er bare en hake med opptil flere av disse maskinene: Det trådløse kortet virker ikke!

En må gjerne trykke Funksjonstast (Fn) + F2 for å aktivere trådløst nettverk, men ingen ting skjer. Og hvis man prøver å bruke det installerte trådløsstyringsprogrammet til å aktivere trådløst nett, får man beskjed om at man må bruke den fysiske bryteren for å slå på kortet. Noen annen fysisk bryter enn Fn + F2 finnes ikke, så da står man der. Men her er oppskriften på hvordan du får det til å virke.

1. Last ned nye drivere fra Intel

For å få til dette, må du naturligvis være oppkoblet på en annen måte enn med trådløst, for eksempel gjennom en kabel. Pakken du må laste ned fra Intel er kjempestor, så ikke prøv via telefonforbindelse, med mindre du er veldig tålmodig. Filen jeg brukte var «Intel®PROSetWirelessSoftwareVer10.1.1.exe hos Intel»:http://downloadfinder.intel.com/scripts-df-external/Detail_Desc.aspx?&DwnldID=9720&ProductID=2259, men det kan hende det har kommet ny versjon siden dette ble skrevet.

Du kan deretter installere denne programpakken. Dersom det trådløse nettet fungerer etter en restart, er alt i orden. Min gjode ikke det, jeg fikk bare en Windowsfeilmelding om at et program ikke kunne starte, og så var alt som før. Hvis det samme skjer hos deg, så bare les videre.

2. Avinstaller Intels drivere og programvarepakke

Joda, du leste riktig. Velg «Start – Kontrollpanel – Legg til/fjern programmer» og finn Intel PROSet Wireless Software på listen over installert programvare. Velg å avinstallere / fjerne denne. Når det er gjort, restarter du maskinen.

3. Installer driver til nettverkskortet

Nå skal vi nemlig installere kun driveren til nettverkskortet. Programvaren som trengs for å styre trådløse nettverksforbindelser finnes allerede i Windows, så den ekstra programvaren fra Intel er bare en minnesluker. Velg «Start», høyreklikk på «Min datamaskin»-ikonet og velg «Egenskaper». I dialogboksen som nå dukker opp, velger du «Maskinvare» og «Enhetsbehandling». Her skal du finne nettverkskortet ditt med et gult spørsmåls- eller utropstegnmerke på. Høyreklikk på dette og velg «Oppdater driver …».

I Veiviseren for oppdatering av maskinvare velger du «Nei, ikke denne gangen», «Neste», «Installere fra en liste eller en bestemt plassering (avansert)», «Neste», og så haker du av at du skal «Inkudere denne plasseringen i søket», og velger plasseringen «C:IntelWireless […]Drivers» (se illustrasjonen). Denne mappen ble opprettet under punkt 1. Velg «Neste» og «Fullfør». Du skal få beskjed om at installasjonen var vellykket, og det er mulig du må restarte maskinen.

4. Sjekk Windows-innstillingene

Nå er det bare konfigurasjon av Windows som kan stå mellom deg og trådløsnettet ditt. Det er to steder man kan fortelle Windows at det er operativsystemet som selv skal styre trådløse forbindelser, jeg mistenker at det er to sider av samme sak.

4.1: Sjekk nettverkskortets egenskaper

Velg «Start – Koble til – Trådløs nettverkstilkobling». Høyreklikk på denne og velg «Egenskaper». Under arkfanen «Trådløse nettverk» skal det være satt et kryss i boksen ved «Bruk Windows til å konfigurere innstillinger for trådløse nettverk».

4.2: Wireless Zero Configuration

Dette er en tjenete som må være startet for at Windows skal ta seg av trådløsnett. Velg «Start – Kjør», skriv inn «services.msc» og trykk enter. I listen du nå får opp, finner du tjenesten «Wireless Zero Configuration». Den skal være startet. Hvis den ikke er det, så høyreklikker du på den og velger «Start». Og for å få den til å starte hver gang du starter Windows, velger du «Egenskaper» og setter oppstartstypen til «Automatisk».

5. Ferdig

Nå skal det bare være å trykke Fn- F2 for å få blått lys i nettverkslampa, høyreklikke på det lille trådløsikonet ved klokka, velge «Vis tilgjengelige trådløse nettverk», og du skal få opp en liste over det eller de trådløse nettene du har tilgjengelig.

Hvis du prøver denne fremgangsmåten, vil jeg gjerne at du legger igjen en kommentar her, enten det går greit eller ikke. Lykke til!

1 tanke om “Trådløst nettverk på ASUS S5a

  1. Det samme skjedde etter jeg formaterte min Asus EEE 1005HA. Jeg har fulgt steg 1, men finner ikke noe å avinstallere (steg 2). Mao: jeg er like langt. Får heller ikke nett via kabel! Kjenner jeg irriterer meg grønn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.