Aftenposten skriver om stakkarene som får en telefonregning på 16 500 kroner etter at modemet deres er omkonfigurert til å ringe et utenlandsnummer istedet for deres vanlige internettilkobling. Dette hendte etter at det «plutselig» dukket opp et ekstra oppkoblingsikon på datamaskinen. Videre var det en pensjonist som opplevde det samme etter at han klikket «ja» til en hel masse for å bli kvitt pop-up-boksene som dukket opp på skjermen.
Dette er jo kjente historier, men det som får meg til å kommentere denne saken er at flere og flere ser ut til å mene at dette er teleoperatørenes ansvar. Nå sist er det vissnok en jusprofessor, Olav Torvund, som hevder dette. Jeg har ikke lest hans debattinnlegg, men våger likevel å si meg sterkt uenig i akkurat den gjengitte konklusjonen. Hvis datamaskinen min settes opp til å ringe Sao Thome og Principe, er det da ingen andres ansvar enn meg selv! Det samme regner jeg med skal gjelde for alle andre brukere av datamaskiner. Det kan ikke bli slik at det er telefonselskapet som står ansvarlig for hvordan jeg bruker datamaskinen min.
Disse «modemkapreprogrammene» installeres slettes ikke av seg selv, de installeres etter at brukeren har sagt ja til å installere dem. Brukeren har nok ikke forstått hva han eller hun har sagt ja til, det er en annen sak, men det kan da ikke telefonselskapene bebreides for? Hvis man skal bruke en datamaskin på Internett, må man ta noen enkle forhåndsregler. Disse er sitert stort sett over alt, på telefonselskapenes hjemmesider, i VG og Dagbladet, og for ordens skyld kan jeg angi kjernen i dem her:
- Oppdater systemet ditt. Har du Windows, er det Windowsupdate som gjelder. Minst en gang i uken.
- Ikke klikk på noe som du ikke vet hva er, hverken i innboksen din eller når det gjelder bokser som spretter opp på skjermen din når du surfer på Internett.
- Bruk gjerne andre programmer enn standardprogrammene fra Microsoft. Dette gjelder spesiellt Internet Explorer og Outlook Express. Dette er både fordi disse to ikke har verdens beste sikkerhetshistorikk, og fordi større diversitet i programfloraen vanskeliggjør angrep ved å bruke kjente svakheter. Opera og Mozilla er gode alternativer, den første reklamefinansiert hvis du ikke kjøper den, den andre gratis.
- Insisterer du likevel på å bruke Internet Explorer, så installer da i det minste en popupstopper (Merk: Installer engelsk versjon, eller denne fra MSN). En slik kan hjelpe deg mot å gjøre de verste feilene.
For det er vår feil når vi gjør dumme ting. Jeg blir litt redd når folk vil ta fra oss det ansvaret.