Søkemotoroptimalisering, eller hvordan bli funnet på web, er nesten et helt eget fag. Det er en rekke ting man må tenke på for at de store søkemotorene som Google, AltaVista og andre skal indeksere sidene dine.
Noe av det viktigste du kan gjøre, er:
- Kod riktig HTML. Med det mener jeg validerende HTML med struktur. Bruk CSS til utseendeformatering av sidene dine, ikke putt annet enn tabulære data inn i tabeller og ikke bruk flere tagger enn du trenger.
- Sørg for å ha korrekt konfigurert server. Serveren skal ikke bare levere sidene, den skal også opplyse om slike ting som hvilken type informasjon den leverer, og hvilket tegnsett denne informasjonen er kodet i.
- Hvis du registrerer deg et domene, så skaff deg et som er relevant til det du driver med. Selger du PCer, så er «pcsalg.no» nok noe bedre enn «superkuulbutikken.no». Søkemotorer ser på mer enn bare innholdet på sidene.
- Bruk gjerne meta-elementer. Mange sier de ikke betyr noe lenger, men det stemmer ikke, de gir de som søker en beskrivelse av siden din i mange situasjoner. Det kan være vel så viktig som å komme høyt oppe på listene.
- Ikke link til irrelevante sider, eller lag lange linkelister bare for å «lure» søkemotorene. Dette liker de ikke, og du risikerer ikke bare å bli vanskelig å finne, men også å bli svartelistet. Hold deg til relevant innhold, og du vil bli funnet av de som søker etter akkurat det.
- Bruk en beskrivende tittel, altså en slik som er mellom <tittel>taggene i <head>delen av dokumentet. Dette både fordi tittelen kommer fram i listen over søkeresultatene, og fordi den vektlegges tyngre hos søkemotorene. Du må imidlertid ikke gå i den fellen at du bruker tittel-taggen som «søkeordfelt», og ramser opp alt du mener er relevant for siden din der. Det vil kunne oppfattes som forsøk på misbruk, og slå negativt ut for oppføringen din.
Dette er på ingen måte noen utfyllende liste, men det er faktisk mange som ikke engang vet dette. Til og med firma som leverer søkemotoroptimalisering som eget produkt. Et av disse er «Mosaikk Gruppen», som bryter med de fleste av reglene over på sin egen side. Likevel våger de å angripe de som måtte mene at firmaet ikke er av de mest seriøse. Jarle Dahl Bergersen skrev for eksempel om sitt inntrykk av dem etter å ha blitt spammet, og tror du ikke det førte til advokattrusler, da?
Vel, vel. Avgjør selv, sier jeg. Denne linken er et Google-søk etter «søkemotoroptimalisering». Jeg finner ikke «Mosaikk Gruppen» blant de første, 30 resultatene, i alle fall. Men, men – det kan jo være jeg som har misforstått noe.
Eksterne linker:
Både Vegard og Jarle har også nevnt dette temaet – eller «søkemaskinoptimering» som de velger å kalle det: