Britney-nytt før konserten

Britney SpearsDet er lenge siden vi har presentert noe nytt i Britney-magasinet – vi har stolt på at løssalgsavisene har holdt folket informert om unge frøken (eller var det «fru»?) Spears gjøren og laden, men når hun nå er skrekkelig norgesaktuell med konsert 10. mai, må jeg jo la henne få litt spalteplass, og da falt mine øyne på en konsertanmeldelse i Dagbladet:

Her forteller de at det var atskillig mer å se på enn å høre på, og de lurer også på om Britney i det hele tatt synger i løpet av hele konserten. Dagbladets anmelders konklusjon er at shovet er «kalkulert sexy», og det nytes best ved å «lukke ørene og gi showet kredd for at det er oppskriftsmessig temposterkt, spissfindig og frekt koreografert og en rekvisittpris verdig».

Og Britney-magasinet velger å kommentere det på følgende måte: «Ja? …». Hadde vi vært i besittelse av en billett, hadde vi blitt skuffet om vi hadde fått noe annet!

PS: «Kredd» i setningen over er Dagblask for «Kreditt», som i dette tilfellet betyr omtrent det samme som «skryt».

Modemkidnapping

Aftenposten skriver om stakkarene som får en telefonregning på 16 500 kroner etter at modemet deres er omkonfigurert til å ringe et utenlandsnummer istedet for deres vanlige internettilkobling. Dette hendte etter at det «plutselig» dukket opp et ekstra oppkoblingsikon på datamaskinen. Videre var det en pensjonist som opplevde det samme etter at han klikket «ja» til en hel masse for å bli kvitt pop-up-boksene som dukket opp på skjermen.

Dette er jo kjente historier, men det som får meg til å kommentere denne saken er at flere og flere ser ut til å mene at dette er teleoperatørenes ansvar. Nå sist er det vissnok en jusprofessor, Olav Torvund, som hevder dette. Jeg har ikke lest hans debattinnlegg, men våger likevel å si meg sterkt uenig i akkurat den gjengitte konklusjonen. Hvis datamaskinen min settes opp til å ringe Sao Thome og Principe, er det da ingen andres ansvar enn meg selv! Det samme regner jeg med skal gjelde for alle andre brukere av datamaskiner. Det kan ikke bli slik at det er telefonselskapet som står ansvarlig for hvordan jeg bruker datamaskinen min.

Disse «modemkapreprogrammene» installeres slettes ikke av seg selv, de installeres etter at brukeren har sagt ja til å installere dem. Brukeren har nok ikke forstått hva han eller hun har sagt ja til, det er en annen sak, men det kan da ikke telefonselskapene bebreides for? Hvis man skal bruke en datamaskin på Internett, må man ta noen enkle forhåndsregler. Disse er sitert stort sett over alt, på telefonselskapenes hjemmesider, i VG og Dagbladet, og for ordens skyld kan jeg angi kjernen i dem her:

  1. Oppdater systemet ditt. Har du Windows, er det Windowsupdate som gjelder. Minst en gang i uken.
  2. Ikke klikk på noe som du ikke vet hva er, hverken i innboksen din eller når det gjelder bokser som spretter opp på skjermen din når du surfer på Internett.
  3. Bruk gjerne andre programmer enn standardprogrammene fra Microsoft. Dette gjelder spesiellt Internet Explorer og Outlook Express. Dette er både fordi disse to ikke har verdens beste sikkerhetshistorikk, og fordi større diversitet i programfloraen vanskeliggjør angrep ved å bruke kjente svakheter. Opera og Mozilla er gode alternativer, den første reklamefinansiert hvis du ikke kjøper den, den andre gratis.
  4. Insisterer du likevel på å bruke Internet Explorer, så installer da i det minste en popupstopper (Merk: Installer engelsk versjon, eller denne fra MSN). En slik kan hjelpe deg mot å gjøre de verste feilene.

For det er vår feil når vi gjør dumme ting. Jeg blir litt redd når folk vil ta fra oss det ansvaret.

Speilvendingsprinsippet

… er tatt i bruk på sidene mine. Vel, ikke egentlig, da.

Det var bare det at «alle andre» hadde navigasjonen på høyresiden, og jeg må jo gjøre som alle andre, så jeg flyttet navigasjonen over fra venstra til høyre! Og så var det ikke så stor jobb heller, da. Og jeg trengte bare litt IE-tilpasning!

Kanskje blir det litt mer sommerlige farger og sånn etter hvert, også. Men ikke i dag …

B-b-b-billig!

I november 2003 ble flere norske slakterier kontrollert av EFTAs overvåkningsorgan ESA. Rapporten etter kontrollene ble offentliggjort 19. april 2004 og påpeker mange tilfeller av grov dyremishandling i forbindelse med slakting og dyretransport. (Se rapporten her).

Dyrevernalliansen lister på denne siden opp en rekke brudd på loven som virker som ren skrekkpropaganda fra veganeraktivister, men som altså kan verifiseres av ESA.

De som trodde at norsk landbruk og kjøttproduksjon var mye renere og bedre enn den som finnes i resten av verden, må vel snart begynne å våkne. Når profitt er det eneste målbare kriteriet for selskapene som selger maten, lave priser er det eneste forbrukerne etterspør og markedet skal få råde, så blir det slikt. Det må gå utover noen, og i dette tilfellet er det altså dyrene som får straffen.

Heldigvis blir det gjennomført kontroller som avdekker slike klare lovbrudd, og heldigvis blir lovbryterne anmeldt. Men hva med alle de som ikke blir kontrollert? Er det mulig å tro at slike massive overgrep som avdekkes her, ikke er er en del av en kultur? Er det noen som tror at det går an å kontinuerlig kreve mer effektivitet og billigere pølser uten at noe må gi tapt?

Jeg krever at dyrene som brukes til matproduksjon behandles i følge lovverket, og jeg krever at ingen selger matvarene for mindre enn det faktisk koster å produsere dem på forsvarlig måte. Hvis ikke bransjen greier å ordne dette selv, får vi bare straffe dem til de gjør det. Og gjerne med store bøter – etter som det åpenbart er det som svir mest i visse kretser.

Billigst og best bestandig? – nei, jeg tror ikke det.

Bildet er lånt fra Halden Arbeiderblad.

Gratulerer

Petter Solberg er i rute! Med seieren i rally New Zealand i går, har han et glimrende utgangspunkt før neste runde i Kypros i Mai.

Og for den som er veldig opptatt av verdensmesterskapet, vil jeg bare ta med at Petter Solberg ligger 14 poeng bedre an i år, enn hva han gjorde i fjor.

Bildet er hentet fra pettersolberg.com/Subaru World Racing Team Gallery.

Drag me Backwards into my Birdhouse

Et rimelig lite relevant Google-søk lurte meg inn på «Robert Burke’s Excellent Norwegian Escapades» fra 1999. Det er mulig dette er en god, gammel link for Tromsingene, men den var ny for meg.

Jeg bor noen mil sør for Tromsø (litt over 40), men kjenner meg likevel igjen i en del av Roberts observasjoner. Og sett gjennom hans øyne, kan jeg forstå at enkelte finner oss litt eksotisk. Jeg har for eksempel sjelden tenkt på hvor merkelig et av Norsk tippings skilt med «Spill her» kan virke for noen som er engelsktalende …

http://www.mle.ie/~rob/photos/norwaydiary/index.html

To nettbutikker

Jeg har to nettbutikker jeg har pleid å handle fra når jeg har hatt behov for hardware lokale leverandører ikke har kunnet hjelpe meg med, eller har krevd fantasipriser for. Det er to av de store i Norge, den ene er Komplett.no, den andre er PSdata. De har eller mindre like priser og med små variasjoner et greit utvalg begge to. Fordelen med Komplett er et relativt oversiktlig interface, mens PSdata er greie ved at jeg slipper oppkrav, da de aksepterer kredittkort.

Men: PSdata har én stor feil: De fungerer stort sett ikke i annet enn Internet Explorer¹.

Jeg har for lengst gitt opp denne browseren til fordel for Mozilla Firefox, og trenger nå bare å fyre opp Internet Explorer når jeg – jepp, akkurat – skal bruke PSdata. Er det noen som tror jeg gidder å holde på med det lenge, når Komplett fungerer i hva det skal være av browsere jeg har prøvd med, og i tillegg kan melde at de vil tilby betaling med Visa og MasterCard til kunder våren/sommeren 2004?

Grunnen til slike løsninger som den PSdata presenterer, er som regel udugelige utviklere. Jeg påstår ikke at de som har laget PSdatas webløsning er udugelige, det ville sikkert være injurierende, men det er ingen ting ved PSdatas webløsning som ikke kunne vært gjort etter faktiske standarder som støttes av alle browsere. Og sammenlignet med Kompletts webshop, som til og med validerer etter XHTML 1.0 Transitional, presenterer de et sørgelig stykke arbeid.

Jeg har handlet for omkring 10.000 i året hos PSdata de siste to årene. Det er sikkert ikke penger som betyr noe særlig fra eller til for PSdata. Men likevel, jeg er litt forundret at de ikke vil ha dem. Og det kan jo hende at det er fler enn meg som bruker andre browsere enn Internet Explorer, og handler hardware på nettet …

Oppdatering (med et lite demanti):

Jeg har i ettertid blitt gjort oppmerksom på, og verifisert, at PSdatas butikk fungerer i flere nettlesere enn IE, blant annet Opera og noen Mozillaer, og må derfor medgi at jeg var litt vel krass i min kritikk, og beklager dette. Men hovedpoenget mitt, at en nettbutikk bør gjøre navigasjonen sin så enkel, tilgjengelig og ikke minst så standardkonform som mulig, den står jeg ved.

Men, som nevnt, jeg beklager altså å ha hevdet at nettbutikken bare virker i Internet Explorer, det var feil.

Straffbar røyking

Selv om mange mener mye om det, ser det ut til at vi får ny røykelov om ikke lenge. Jeg synes det er en flott lov, men slettes ikke feilfri. Og «Foreningen for bedre uteliv» påpeker i følge NRK østlandssendingen det noe merkelige i at røykere ikke kan kastes ut fra utesteder om de røyker på tross av lovgivningen, og at det i tillegg er serveringsstedet som er det eneste som risikerer tvangsbøter, mens røykeren ikke risikerer straff i det hele tatt.

«Hvis man skal si at det er forbudt å røyke på en restaurant må man kriminalisere røykeren og ikke de som driver utestedet», sier en talsmann for foreningen videre. Og her er jeg helt enig. Skjevheten i dette blir omtrent som med skjenking til mindreårige i dag, hvor det er helt i orden å forsøke å lure til seg en øl for en 17-åring, mens utestedet som serverer denne ølen risikerer å miste bevillingen.

Dette er med på å frata folk ansvar for sine egne handlinger. Hvis man røyker et sted hvor eieren eller lovverket sier det ikke er lov til å røyke, er det klart at man bør kunne møte konsekvenser. Og hvis man lurer et skjenkested til å servere seg alkohol når man ikke har lov til å drikke, bør man ta en liten halvpart av skylden – selv om utestedet i det siste tilfellet også har ansvar for å kontrollere, og skyld dersom kontrollen er for dårlig.

Godt lys

Inspirert av Vegard, som her legger ut bilder fra sin «prepåsketur», slenger jeg meg på med bilder fra vår skikkelige påsketur.

Det finnes flere på disk, og det kan hende jeg legger ut flere etter litt mer tenking. Det var et godt lys å ta bilder i. «I slikt et lys, da blir alt mørkt et minne» …

Hurra for meg!

illustrasjonI dag feirer jeg 1104537600 sekunder! Huff, som tiden flyr. Men, men – jeg føler meg tross alt relativt oppegående. Det kan kanskje en lang påskeferie ta noe av æren for?

Vi tok nemlig fri hele påskeuken i år, og dro på trøndelagsturne. Inderøya, Ytterøya, Lysøysund, Trondheim, Malvik … Litt av en tur. Men hyggelige folk hele veien. Og Lysøysundet var en utrolig vakker plass.

Så kom vi hjem i går, slik at vi får et par dager før det er fullt arbeid igjen, og i dag feirer vi altså bursdag her i huset. Og det var det jeg ville skryte litt av, da – for jeg fikk meg endelig en skikkelig kokkekniv!

Jeg har lenge hatt en Giesser kokkekniv, men med 30 centimeters knivblad er den litt for stor og tung til å være særlig anvendelig på hjemmekjøkkenet. Så da har det gått på Fiskars, som er greie nok i og for seg, men de har ikke helt god egg, og jeg greier å bryte sund én i året – uten at jeg tror det er ekstremt uforsiktig bruk som er årsaken.

Så fra min kjære kone, fikk jeg (det vil si; «kjøpte» for en mynt – man skal jo ikke gi bort kniver) i dag en Victorinox kokkekniv med rosentrehåndtak i akkurat passe størrelse. Med godt utstyr, blir det plutselig mye morsommere å lage mat. Og denne skal jeg nok ikke ødelegge!

Tusen takk!