Typiske web-tabber

Det er litt begredelig at profesjonelle aktører fremdeles ikke i 2011 har lært seg det mest elementære ved bruk av web. Påsken 2011 er et godt eksempel på dette.

Vi skulle nemlig en tur til byen. I slike tilfeller er det kjekt å vite hva som er åpent og ikke. Og hva er da mer naturlig enn å spørre Google? Men et søk etter «+åpningstider +påskeaften +Bodø» ga ikke så mye å glede seg til — det var stort sett bare Biltema, Eurospar og Burger King som var åpne.

Men Bodø har ett stort kjøpesenter, med det hårreisende navnet «City Nord». Jeg syntes det var merkelig at de ikke var åpne, så jeg bestemte meg for å sjekke sidene deres spesielt. Og hva får vi se da? Jo:

Åpningstider på City Nord Bodø i påsken: Den stille uke: Ordinære åpningstider. Påskeaften: 10-16.
Faksimile fra City Nords webside http://city-nord.no/.

Her står det jo, svart på hvitt. Men hvorfor sa ikke Google noe om dette? Jo, fordi det står ikke noe som helst over her. Det over her, er et bilde. Det finnes ingen bokstaver der. Derfor kan ikke Google, eller noen andre maskiner av de som rusler gjennom nettet på søk etter informasjon, skjønne noe som helst av dette. De som surfer på mobiltelefoner på påskefjellet og derfor har slått av bildevisning for å spare dyr mobil datatrafikk, vil heller ikke se dette. Og hva med blinde mennesker med høytlesere eller braille-list? Ingen ting å hente der! Lurt av City Nord? Neppe.

Jeg skjønner jo godt at de synes det er greit å bruke den samme informasjonsplakaten på nettet som over alt ellers, og det har jeg ingen ting i mot. Men det er så lite som skal til for å gi Google og alle andre informasjonen. En måte er å gjenta den samme informasjonen under bildet. En annen er å legge informasjonen inn i selve bilde-taggen, noe som stort sett alle publiseringsplattformer har mulighet til. Det hadde tatt ett minutt, men hadde gjort websiden faktisk fungerende.

Og dette er slikt som vi dreiv å diskuterte på slutten av nitti-tallet. Verden går virkelig i ujevnt tempo noen ganger.

Dagens middag: Kyllingbryst

Lenge siden sist — så jeg måtte komme med et livstegn. Og hva passer bedre da, enn en liten oppskrift?

Det vil si; oppskrift og oppskrift … dette er såpass enkelt at det mer må regnes som «fremgangsmåte»: Kyllingbryst surret i bacon med champignonstuing.

Du trenger:

  • Kyllingbryst (ca ett per person)
  • Tynne skiver godt bacon uten svor
  • Salt og pepper (gjerne rosépepper eller en peppermix med det i)
  • Naturris

Til champignonstuingen:

  • 1/2 liter hønsebuljong (jeg bruker coops buljongterninger)
  • Champignoner (vet ikke helt hvor mange — bare ta i)
  • Tre ss meierismør
  • Tre ss hvetemel
  • Litt salt og hvit pepper
  • Fløte — ca ½ dl?

Kyllingbrystene krydres med salt og pepper før de surres inn i bacon. Hvis du behandler dem forsiktig, trenger du ikke å feste baconet med noe. Brun de i stekepanne i olje eller olje + smør. Bruk gjerne en jernpanne som holder på varmen, og ikke ha i for mange bryst i panna på en gang. Stikk et steketermometer i det tykkeste kyllingbrystet, og stek dem videre i ovnen på 150° til steketermometeret viser 70°. La de hvile noen minutter før servering.

Så til stuingen: Smelt smør i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett buljongen under omrøring, kok opp og la koke fem minutter. Champignonene skjæres i skiver eller båter, stekes raskt på panna og has oppi sausen. Smak til med salt, pepper og fløte.

Server med naturris og gjerne en salat. Velbekomme!