Lasses Homepage

Lasses hjemmeside på engelsk?

Dette er en link til en «oversettelse». Hmm. Jeg tror jeg holder meg til norsk, jeg …

Oppdatert: Det ser ut som om sidene ble litt for populære da både Kyrre og meg fikk «engelske versjoner». Jeg får i alle fall feilmelding. Men den ser ut til å kunne være forbigående.

Enda mer oppdatert: På Kyrres side nevnt over, var det en som heller anbefalte Odalizeren (Dette er en link til min Odaliserte side). Det er en god stund siden sist jeg så denne glitrende ressursen, og jeg har ikke sett min egen side Odalisert før. Joda, den er morsom.

Firefox 1.0 Preview Release

Get Firefox!Så har jeg også tatt sjansen på å ta skrittet opp til Mozilla Firefox PR1, etter som det ble hevdet at favorittutvidelsen min fungerte greit i den. Og det gjorde den. Og er det verdt oppdateringen?

Kyrre har allerede beskrevet den godt, og jeg har ikke så mye å tilføye til det han forteller. De nye funksjonene har jeg egentlig ikke savnet. «Read mail»-funksjonen fungerer ikke hos meg, og den vil jeg nok plukke bort ved anledning. «RSS-bokmerkene» var greie nok, men jeg foretrekker Bloglines med Bloglines notifier for mine RSS-behov. Så – vel, greit nok. Men det kan godt strippes, og legges ut i en utvidelse, for min del.

Noe annet som er nytt, er at sidesøkfunksjonen er flyttet til en egen verktøylinje i stedet for i en dialogboks. Takk skal dere ha, dette er en langt bedre løsning. Videre får vi tydeligere beskjed når popups blokkeres, og det er lagt til sikkerhetsbegrensninger på installering av utvidelser, slik at det er vanskeligere å lure folk til å installere utvidelser uforvarende (men bare et par klikk ekstra for å gi tillatelse). Dette var pent laget.

Ellers er det viktigste med en nettleser for meg standardkonformitet og stabillitet. Etter en dag med Firefox PR1, kan jeg ikke si annet enn at jeg fremdeles er imponert. Dette delen er nok fremdeles helt i toppen hos Firefox. I tillegg synes jeg den virker en god del raskere, spesiellt i oppstarten. Nå starter jeg nettleseren stort sett bare en gang per økt jeg, da – men det er jo en fordel uansett.

Det eneste jeg savner, er norsk språk. Jeg ble litt vant til det. Men det er ikke noe problem, og jeg regner med at norsk oversettelse er på vei. De øvrige utvidelsene mine fungerte greit, med den før nevnte oppdateringen, samt en oppdatering av Bloglines notifier. Utvidelsene mine er:

Stille uke

… men egentlig har det vært alt annet. Masse ny jobb, mange nye bekjentskaper, utrolig slitsomt og helt utrolig morsomt. Jeg har møtt mange spennede mennesker, lært et par ting om livet og et par ting om meg selv.

Nye utfordringer krever at du tenker på nye måter. Jeg tror stort sett at jeg greide det, og jeg hadde det koselig hele tiden. Nye opplevelser er undervurderte!

Om å designe for nettlesere

Da jeg begynte å leke meg med HTML, altså språket man koder websider med, brukte de aller fleste mennesker webleseren Netscape, versjon 1.1 eller 2. Det gjorde at det var denne nettleseren jeg konsentrerte meg om å få ting til å se fornuftig ut i. Men så kom Internet Explorer 2.0 i 1995, med støtte for JavaScript i Windows 3.1. Netscape hadde kun JavaScriptstøtte på Windows 95. Mange byttet nettleser, og jeg som hadde basert meg på å lage websider for Netscape, lærte at det ikke var noen god idé å kode HTML med tanke på hvordan det så ut i én nettleser.

Løsningen er selvfølgelig å forholde seg til webstandardene. Organisasjonen W3C, The World Wide Web Consortium, utvikler og vedlikeholder retningslinjene som både webutviklere og de som lager nettlesere skal forholde seg til. Det skal sørge for at alle nettlesere kan lese alle websider, i stedet for at det blir slik som med mine websider i 1995 – de fungerte svært dårlig i Internet Explorer.

Det er dessverre ikke alle som har skjønt dette ennå. Alt for mange designer for Internet Explorer, med veldig liten tanke på webstandardene. Dette fører til at websider ikke fungerer i andre nettlesere enn Internet Explorer, altså omtrent samme feil som jeg gjorde for snart ti år siden. Og argumentet til disse webutviklerne er omtrent det samme som det jeg brukte; «’alle’ bruker jo Internet Explorer!» Statistikken har ofte gitt dem nesten rett, Internet Explorer har hatt en dominanse på noen-og-nitti prosent.

Jeg synes egentlig slike statistikker er uinteressante. For det første er det omtrent umulig å gjennomføre en skikkelig undersøkelse av hvor mange som bruker forskjellige browsere, for det andre ser jeg ikke hvorfor man skal utelukke opptil ti prosent av brukerne fra en webside – og som tidligere nevnt, er jeg mer glad i standarder enn browsertilpassing. Men det er altså mange som tenker på en annen måte. Der er derfor jeg likevel leste månedens statistikk fra «W3schools.com» med en viss interesse. Her har andelen Internet Explorer-brukere dalt til rundt 75%.

Hva vil de som designer for IE si når statistikken de tidligere har forsvart seg med viser at de risikerer å stenge hver fjerde bruker ute?

Morro nostalgi

Sånn ca. midt på nittitallet jobbet jeg på et kontor hvor vi hadde utallige måter å gjøre arbeidsdagen litt morsommere på. En av dem var Mahjong-cup.

Mahjong er egentlig et kinesisk spill for fire spillere hvor innsatsen ofte er høy, og entusiasmen proposjonal, men den utgaven jeg snakker om her, er en digitalisert kabal-utgave av spillet, hvor man skal matche to og to Mahjong-brikker for å fjerne dem fra bordet.

Versjonen jeg spilte på nittitallet hadde Windows 3.1’s flotte VGA-grafikk med 16 farger, men var veldig fascinerende likevel. Tidene har forandret seg, her er en Flash-versjon med flott grafikk og lyd:

Helt feil

Hvordan i all verden kan dette være meg?:

kanga
Take the 100 Acre Personality Quiz!

Testen ble funnet hos Ellen.

Huff!

Rosenborg – Vålerenga 1-4. Det er ille.

Men jeg skjønner jo de som snakker om voldsproblematikken i Oslo, da. Jeg har hørt om A- og B-gjengen. Og i kveld så jeg C-gjengen. De utøver volden sin på fotballbanen.

Uansett, vi som elsker Rosenborg har i de siste 11 årene sagt at vi gleder oss til resten av Norge kommer opp på samme nivå. Vålerenga var glimtvis veldig bra i dag. Så nå er det kanskje på tide å innrømme det: Vi løy. Vi var glade over at Rosenborg lå en divisjon over resten av landet.

Men jeg velger å tro at dagens kamp var et arbeidsuhell, og at vi kommer sterkt tilbake. Og så håper jeg Vålerenga legger igjen slosshanskene i neste kamp.

Var det slik det skulle være?

Strender, blått hav og varme. Kan det finnes noe mer fristende for et lite barn enn en skikkelig sydenferie? Bading hele dagen, og god tid med mor og far … Det er i alle fall slik det skulle ha vært.

Mamma og pappa satt bare og drakk hele tiden. Den siste uka var de ikke sammen med oss i det hele tatt. Vi fikk 100 kroner når vi stod opp. Det var verre for lillebroren min, han er seks år. Jeg er jo glad i broren min, men de siste dagene bare gråt han og ville til mamma. Så da var det bare forferdelig.

Vi viste ikke hvor hun var en gang. På hotellet var hun i hvertfall ikke

Det er en 12 år gammel jente som skriver dette til Simon Flem Devold. Den norske ambassaden i Tyrkia reagerer nå på norske foreldres feriefyll. De forteller om hotellansatte som har funnet spedbarn som har vært overlatt til seg selv uten mat og drikke i flere dager.

Vi har vært heldige. Vi har ikke hatt dødsfall foreløpig, selv om vi har hatt spedbarn som har dehydrert. Det er flaks.

Dette sier den norske ambassadøren i Tyrkia, Hans Wilhelm Longva, til NRK.

Barna fortjener bedre enn dette. Barndommen kommer ikke i reprise.

Ikke bare IE

Av og til kan det virke som det bare er Microsoft-programmer, og av disse stort sett Internet Explorer, som har sikkerhetshull. Selv om denne nok har mer enn sin rettferdige del av slike, er den ikke enerådende på feilhimmelen. Feil finnes i stort sett all programvare, og en sjelden gang er det alvorlige feil det er snakk om. Digi nevner noen i dag:

Secunia advarte i slutten av forrige uke om at både pakkeverktøyet WinZip og Altnet Download Manager, et verktøy som blant annet følger med Kazaa, inneholder sikkerhetshull som åpner for systemtilgang via Internett.

Om du ikke skjønner alle detaljene i sikkerhetsadverslene, er ikke det så vesentlig. Det som er vesentlig, er at dersom du ikke vet at dette ikke angår deg, bør du sikre deg mot sikkerhetshullet.

Når det gjelder Kazaa, er det så mange sikkerhetsaspekter knyttet til å bruke det programmet at jeg håper den som velger å bruke det selv er klar over disse. Med Winzip er saken en ganske annen – mange er ikke engang klar over at de har det installert. Det kan du finne ut ved å velge «Start – Innstillinger – Kontrollpanel – Legg til / Fjern programmer». Hvis du finner Winzip der, og ikke vet at du har en «sikker utgave», trenger det slettes ikke å være noen dum ide å avinstallere det.

Etterpå kan du jo installere en ny versjon, hvis du føler at du trenger det. Winzip finner du på http://www.winzip.com. Det som mange ignorerer, er det faktum at Winzip ikke er et gratisprogram. Det koster penger. Likevel er det veldig mange som bruker det uten å betale et øre. Selv har jeg sluttet med det, og bruker heller gratis alternativer. Et av disse, er IZArc, som er enkelt og greit, gjør den samme jobben som Winzip og finnes her: www.izsoft.dir.bg/download.htm. Flere gratis pakkeprogrammer for Windows finner du her: free-backup-software.net/free-zip-program.htm.

Gratulerer, Petter!

Endelig er Petter Solberg på rett kurs igjen. Det er godt mulig at verdensmesterskapet er tapt, men seieren i Japan regnes av mange som Subarus viktigste enkeltseier noen gang.

Og etter krasj både i Finland og Tyskland, var det på tide med et løp som gikk som det skulle. «Gi aldri opp! Det gjør aldri jeg, og til slutt blir man kronet med seier.», sier Petter. Godt å ta med seg.

Og i WRC 2004 på Playstation, hvor bildet er hentet fra, får også vi andre sjansen til å kjøre i Japan. Håper det kommer til jul!