Hvordan skal vi betale?

I disse dager pågår det en rettssak mot de kreative menneskene bak websiden «The Pirate Bay» i Sverige. Rettssaken handler øyensynlig om tyveri av åndsverk, men hvis man ser nærmere etter, er det egentlige motivet det samme her, som de fleste andre steder: Penger.

Her er det jo ikke snakk om slike tyveri som egentlig frarøver andre noe. Hvis jeg laster ned den nye plata til U2, er den jo like tilgjengelig for alle andre. Men U2 får ikke noen penger hvis jeg gjør det. Og kanskje enda viktigere: Plateselskapet til U2 får heller ikke noen penger. Plateselskapene hevder at dette gjør at de tjener langt mindre penger enn hva de kunne ha gjort, og jakter derfor på fildelere med en iherdighet som til og med overgår vi bloggeres trang til å synse om dette.

Spørsmålet om platebransjen har et poeng eller ikke, er diskutert opp og i mente. For selv om nedlasting selvfølgelig florerer, er ikke det hovedgrunnen til at de færreste av oss kjøper veldig mange CD-er lengre. Jeg kjøper for eksempel sjelden CD-er selv, fordi jeg ikke spiller CD-er — det er mye greiere å ha musikken i digital form. Og når Musikk til nedlasting koster mindre enn CD-er, samt at man slipper å kjøpe hele plata til Britney Spears for å få med seg de to hitlåtene, ser man at det kan finnes flere grunner til at platebransjen tjener mindre penger nå enn før. Men det var egentlig ikke det jeg ville diskutere her.

Det er umulig å konkurrere med gratis fildeling, sier John Kennedy, som er lederen for IFPI, bransjeorganisasjonen for plateselskapene. Med dette må han altså mene at folk ikke er villige til å bruke penger på musikk dersom det går an å laste ned musikk gratis. Det er en litt interessant påstand.

Forrige helg var det Melodi Grand Prix i Norge. Vinneren, Alexander Rybak, fikk 700 000 SMS-stemmer bare i finalen. Stemmene kostet fem kroner stykket. Så, selv når musikken er helt gratis på riksdekkende TV, brenner nordmenn gladelig av tre og en halv million kroner på vinnerlåten, og omtrent det samme på de andre.

Et annet eksempel er ringetoner til mobiltelefoner. Selv om VG slår stort opp at det slettes ikke er nødvendig å betale for slikt, flommer alle reklamekanaler over av tilbud om mer eller mindre vellykkede versjoner av populære låter og annet til ti-tjue kroner stykket. Og jeg kan ikke tenke meg at det ikke er penger å tjene på dette, når de åpenbart har plass til store reklameposter i budsjettene sine.

Så folk bruker fremdeles penger på musikk. Og det er så mange som bruker så mye penger, at jeg nekter å tro at det skal være noe klart skille her mellom «nedlasterne» og «de andre». Det er dette som er platepransjen, og ikke minst artistenes utfordring. Modellen hvor vi kjøper en plastikkskive med musikk på i butikken, er åpenbart død. Butikkene er jo borte, til og med. Og å ha tilstrekkelig kontroll med datafiler, vil alltid være umulig. De forsøkene som er gjort med DRM, viser jo det.

Men likevel betaler vi altså tydeligvis gjerne for musikk, og jo raskere bransjen slutter å jakte på brukerne sine, og heller finner ut hvordan de kan ta sin rettmessige del av de mange millioner kronene Telenor, mediabedrifter og andre tapper fra populærmusikken, jo raskere vil de kunne konsentrere seg om å spre bedre musikk og å gi håpefulle artister den støtten de trenger.

Oppdatert: Anders Brenna vil også betale for filmer på nettet, skriver han i Teknisk Ukeblad.

Microsoftsensur

VGs spillesider forteller om en jente som ble Suspendert fra Xbox Live fordi hun er lesbisk, og de nevner også andre merkelige avgjørelser fra Microsoft, slik som da Xbox 360-eieren Richard Gaywood fikk beskjed om at navnet hans var «for støtende».

Jeg vet akkurat hva de snakker om. Selv har jeg hatt en Hotmail-konto siden midt på nittitallet, var det først etter at Microsoft kjøpte Hotmail i 1997 at jeg fikk problemer da jeg skulle oppdatere profilen min: fornavnet mitt ble ikke godtatt! Hva kunne være galt med Lasse, mon tro?

Sensur er en morsom øvelse!

Norsk finale MGP 2009

Endelig er vi i gang igjen, med oppladningen til Vårens Vakreste Eventyr, Melodi Grand Prix. Og i år har det vært stort oppstyr etter som to av låtene faktisk er ganske gode (vanligvis er det jo maksimum én), og dermed har blitt spilt en del på radioen og slikt — noe som en del andre har oppfattet som urettferdig.

Men uansett — i kveld er det finale, og en av de gode eller mindre gode låtene vil vinne i løpet av kvelden. Med norsk MGP-historie i friskt minne, er det ikke godt å si hvem det vil være som stikker av med seieren. Men lassedahl.com følger selvfølgelig den norske finalen i år — som alle år før!

 

Utseende

Babe/dude-faktor

Antrekk

GP-faktor

Fremførelse

Sum

 
Espen Hana — «Two of a Kind» 3 2 4 4 3 8 Kunne ikke Tor Endresen stille? Egentlig helt greit, men ikke noe mer enn det.
Ovi — «Seven Seconds» 3 2 2 4 4 7 «Seven Seconds»? Var ikke det en hip-hop-låt? Mannen er kjempeflink, kordamene får mange poenger, men sangen var dørge kjedelig.
Publiners — «Te stein» 3 4 1 2 5 11 Siden jeg er innflytta nord-norsking, burde jeg selvfølgelig heie på denne, men den er alt for lik «Månemannen». Likevek er det den beste låten hittil, med god margin.
Alexander Stenerud — «Find My Girl» 4 5 4 3 4 14 Stenerud har prøvd seg før, og jeg har etterlyst «det lille ekstra». Han er nærmere nå enn noen gang før. Hadde denne låten hatt litt mer Pet Shop Boys over seg, hadde det vært den udiskutable vinneren. Konas klare favoritt hva det ikke-musikalske angår.
Velvet Inc. — «Tricky» 3 6 5 5 5 14 Og dette er kanskje pappaens utenommusikalske favoritt. Knallsexy damer med sjarm. Heller ikke en ille låt, jeg hadde ikke blitt flau om denne hadde vunnet.
Alexander Rybak — «Fairytale» 5 6 4 4 5 16 Den klareste forhåndsfavoritten, og en låt som kan gjøre det bra i finalen. Innslagene av norsk folkedans og felespill er forøvrig noe jeg selv tidligere har etterlyst i Melodi Grand Prix. Lykketrollet Alexander sjarmerer de aller fleste, og konemor blir litt ekstra fjern i blikket når han kommer på skjermen.
Thomas Brøndbo — «Det vart ein en storm» 2 2 3 3 4 8 DDE er, med ett eller to unntak, flaut. Da blir «DDE-lignende musikk» ikke bare flaut, men også bitte litt tragisk. Tenke seg til at Surferosa måtte gi tapt for dette!
Tone Damli Aaberge — «Butterflies» 6 5 5 4 4 16 Den andre, store, forhåndsfavoritten. Og Tone er jo knusedeilig. Sangen er … «koselig». Det er vel sånn musikalsk sett min personlige favoritt, men jeg har en følelse av at Rybak har litt større sjanser internasjonalt.

så her i huset ble det:

  1. Alexander Rybak — «Fairytale» og Tone Damli Aaberge — «Butterflies»
  2. Alexander Stenerud — «Find My Girl» og Velvet Inc. — «Tricky»
  3. Publiners — «Te stein»
  4. Espen Hana — «Two of a Kind» og Thomas Brøndbo — «Det vart ein en storm»
  5. Ovi — «Seven Seconds»

Og i år er jeg redd for at husets stemmegivning kan bli skrekkelig lik det endelige, SMS-fremstemte offisielle resultatet.

Stakkars Jon

Dagens lille dystre fra en av verdens mest underholdende tegneserier.

Det flotte med Garfield minus Garfield er at uansett hvor kjipe ting er innimellom, forsikres du om at det alltid er noen som har det verre!

Åtteåring i huset

Mandag 16. februar er det åtte år siden vi kjørte sykebil til Bodø for å ta i mot vår førstefødte som ble hetende Anders. Nå er han plutselig en aktiv andreklassing som spiller fotball, breaker og ellers er så oppfinnsom som åtteåringer er på sitt beste.

Dagen ble feiret med pølser, kaker og mange venner i akebursdag på Erikstad i dag, søndag. Vindstille og strålende sol hjalp til og sørget for en minneverdig dag for Knotten — og resten av familien. Gratulerer så mye med dagen, store, flinke gutten min!

Klikk på bildet for større versjon, og klikk her for høyoppløselig utgave (3888×2592, omtrent 1MB) dersom du er bestemor, tante eller noe lignende og vil ha et oppdatert Knottebilde på veggen. Mammaen gratulerer også i sin blogg.

Mobilt Internett i Windows og Ubuntu

Konemor hadde behov for å koble seg til Internett fra sin bittelille Windows-PC også på steder som ikke har trådløst Internett, og jeg fant ut at hun sikkert kunne bruke sin nye Sony Ericsson c702 til det.

Siden hun har sånn der Windows, regna jo jeg med at dette var en smal sak, siden Windows visstnok skal være så god på støtte av all slags maskinvare. En nettside fortalte at det bare var å koble telefonen til maskinen med kabel, og velge «telefonmodus», og så skulle jeg være i gang. Jeg prøvde dette, og det fungerte nesten. Og for en som er har jobbet med datamaskiner i en ung manns alder, er nesten egentlig ikke ille i det hele tatt.

For når jeg prøvde, skjedde det ingen ting, men som IT-utdannet, skjønte jeg såpass at det sikkert bare måtte noen drivere til. Og slike fant jeg kjapt på Sony Ericssons nettsider. Etter en bitte liten 17 megabytes nedlastning og en restart, var driverne på plass. Da fant datamaskinen telefonen da jeg plugget den i, og etter å ha lett litt på Telenors sider, fant jeg også ut hvordan jeg kunne opprette en tilkobling i Windows — jeg trengte bare å finne en liten bruksanvisning på Telenors sider, og vips, så fungerte det! Det er ikke til å stikke under en stol at jeg, som Linux-bruker, var litt imponert over hvor mange muligheter Windows-brukerne har akkurat da.

Nå sitter jeg på et hotellrom og kjeder meg bittelitt. Jeg har tenkt litt på hvor lett det er med mobilinternett i Windows, og en innskytelse får meg til å se hva som skjer dersom jeg kobler mobiltelefonen min, en Sony Ericsson k810i til min PC, som kjører Ubuntu Linux 8.10.

Når jeg kobler til telefonen, skjer jo akkurat det samme som når den kobles til en Windows-maskin, jeg får spørsmål om jeg vil koble den til i masselagrings- eller telefonmodus. Jeg velger det siste, uten alt for mange forhåpninger.

Men når jeg klikker på nettverksikonet, dukker sannelig mobiltelefonen opp, ikke bare som et modem, men også som en tilkobling, jeg kan bare merke av i en rute for å koble meg opp på 3G nett med mobilabonnementet mitt! Jeg kan også bruke den som et virtuelt modem, slik som jeg måtte i Windows, men det er tross alt litt enklere å velge «Telenor» fra kategorien «Mobilt bredbånd», og så bare være på nett.

Men, ok — jeg synes fremdeles ikke Windows-metoden var alt for vanskelig, altså. Det er bare det at dersom svigermor skulle på nett via mobiltelefon, og jeg skulle hjulpet henne å koble seg på for første gang, vet jeg helt klart hvilket OS jeg hadde ønsket at hun brukte! Men Windows kommer sikkert etter, når de får litt tid på seg. Kanskje kommer problemfri oppkobling i «Windows 7»?

Men inntil videre, fortsetter jeg med Ubuntu!

Søndagstur 1. februar

Knøttet og meg var ute på en liten søndagstur i dag, i strålende vær. Og jeg hadde med meg mitt nye kamera, et Panasonic DMC-T25 som jeg kjøpte for å ha et kamera som var lite nok til å ha i lomma når jeg ikke har speilrefleksen for hånden.

Det nesten magiske lyset vi har i Nord-Norge på denne tiden er perfekt å leke seg med, og noen av resultatene ble ganske bra:

… og enda er det mange magiske morgener og ettermiddager før midnattssola er tilbake!