MGP 2006 – semifinale

Her er den egentlige resultatlisten fra kveldens semifinale. Som alltid gir poeng i kategorien «GP-faktor» fratrekk fra den totale poengsummen.

Utseende

Babe/dude-faktor

Antrekk

GP-faktor

Fremførelse

Sum

Armenia

3

2

3

6

3

5

Østeuropeisk etnopop er virkelig «the new schläger». Dette er ikke elendig, det er bare så forutsigbart. Tar seg litt opp mot slutten, men faller totalt sett igjennom.

Bulgaria

4

3

2

6

4

7

Flink til å synge. Hadde fortjent en litt mindre pretensiøs sang.

Slovenia

4

2

2

5

3

6

Hvorfor er det ingen som kan lage skikkelig disco lenger? Det er ikke bare å putte en trommemaskin og en bassgang på en rævva låt og tro det skal bli suksess. Fine kjoler – eller manglende slike- på pyntedamene.

Andorra

2

2

6

5

5

10

Full score på antrekk går til kordamene. Hvitt undertøy kan aldri bli feil. Sangen var heller ikke ille, en litt stilig rytme på denne balladen.

Hviterussland

4

3

2

4

5

10

Ikke en gang hotpants kunne redde det antrekket. Men litt tøff sang, og ikke ille fremføring.

Albania

2

3

2

5

5

6

«Idol» møter «Melodi Grand Prix». Men det var etnisk og fint. Bare så veldig kjedelig ….

Belgia

4

4

3

6

4

9

Litt stilig dame, og fin fremføring. Men det ble litt vel mye vind og effekter.

Irland

2

2

3

4

6

9

En fantastisk vokalist, og sangen er sikkert egentlig nydelig, men den passer dessverre ikke inn i et MGP-arangement.

Kypros

3

3

2

3

6

11

Store vokalprestasjoner, og egentlig en veldig fin låt. Men jeg tror ikke den blir noen telefonstemmevinner. Håper jeg tar feil.

Monaco

5

5

2

6

2

8

Mange kvaliteter i Monacos bidrag. Dessverre ingen musikalske

Makedonia

4

6

3

4

4

13

Makedonisk Gwen Stefani synger egentlig litt kul etnopop. Tåler godt å se Elena Risteska en gang til eller to, også. Ninanajna kan lastes ned både i original og engelsk versjon fra EuroBosniaMp3.com – eller sees på Youtube.

Polen

2

2

2

6

4

4

Da Falco gjorde slikt på åttitallet, var det litt stilig. Kanskje fordi han var litt flink? Her ble alt bare over the top.

Russland

3

4

2

6

3

6

Russisk garage som vil litt for mye. I alle fall mye mer enn hva låtmaterialet tåler.

Tyrkia

1

1

2

6

3

3

Nei, huff da. Dette var flaut.

Ukraina

4

5

3

6

4

10

Egentlig ikke mye til sang, men med det ansiktet kan hun nok gjøre et kraftig innhogg i SMS-stemmene. Hun minnet litt om 80-tallsheltinnen Sandra, egentlig. Og sang temmelig bra, også.

Finland

1

1

6

4

5

9

Glamrocken er ennå ikke død. Men jeg regner med at disse gutta lukter sånn etter en opptreden. Egentlig litt kult, men også alt, alt, alt for mye av det gode.

Nederland

4

3

3

6

4

8

Skrekkelig søte, men både sangen og fremføringen ble litt for energisk.

Litauen

3

4

3

3

5

12

Årets mest humoristiske innslag. «We are the winners» hadde nesten fortjent akkurat det, bare for å komme opp med denne låten. «Vote, vote, vote for the winners».

Portugal

2

4

3

6

3

6

«En blek Spice Girls-kopi», sa Jostein. Helt blodfattig, sier jeg. Og det sier litt.

Sverige

4

2

1

6

4

5

Carola er en homofob sektkristen. Men det er ikke derfor hun bør ut av konkurransen i kveld. Det er fordi låten var et eneste stort gjesp, det.

Estland

3

3

2

6

3

4

Det var så mye dårlig å sette fingeren på her, at jeg ikke vet helt hvor jeg skal begynne.

Bosnia og Herzegovina

2

2

3

3

4

8

Poengsummen viser egentlig bare at denne sangen ikke har så mange MGP-kvaliteter, og det er egentlig en god ting. En ganske fin ballade, og flott fremført.

Island

3

5

3

3

6

14

Ironi i Grand prix er en vanskelig øvelse. Silvia Nótt gjør det imidlertid glimrende. Kveldens favoritt!

Så, Island er semifinalens vinner i denne bloggen! Og de ti låtene som jeg vil høre igjen på lørdag, er:

  1. Island
  2. Makedonia
  3. Litauen
  4. Kypros
  5. Andorra
  6. Hviterussland
  7. Ukraina
  8. Belgia
  9. Irland
  10. Finland

Fauske reiser seg

Fauske reiser seg Jeg må tilstå at jeg egentlig har blitt temmelig lei av hele russefeiringa, jeg. Spesielt når det har vokst til et pengesluk av dimensjoner blandet med mobbing og mer eller mindre tilfeldige voldsepisoder. Men innimellom kan også russen imponere.

Russen på Fauske arrangerte for eksempel idrettsdag for førsteklassingene, istedet for å døpe dem i råtten mat, og istedet for å ha vannkrig med de minste ungene fra russetoget, delte de ut smågodt. (Noen større barn ble rimelig dynka, da – men de hadde nok blitt skuffet om den tradisjonen hadde uteblitt). Det var et uttrykt mål for russefeiringen at ikke bare russen, men også samfunnet rundt dem skulle ha det ok i disse maidagene, og slik tror jeg de fleste synes det ble. Taler for dagen, artisten Grethe Vollan, skrøt også av ungdommen i talen sin.

Men selvfølgelig måtte de følge opp noen tradisjoner, også. En Fauske-tradisjon er at russen dekorerer butikker og steder i byen. På inngangsdøra til Vinmonopolet var det for eksempel hengt opp en plakat med «takk for ei fin russetid». Og da vi kjørte nedover mot rundkjøringa og marmorbautaen på Fauske i dag, så vi noe merkelig. Det tok litt tid før vi egentlig skjønte at dette også var russens verk.

«Fauske reiser seg», står det på rundballene.