Tips til røykere

© FreeFoto.comI Vegars blogg ble det kommentert et gammelt innlegg om alternative røykeadvarsler, og i den forbindelse nevnte Vegard at det kan være vanskelig å slutte å røyke. Det kan det selvfølgelig være, men det er slett ikke umulig. I og med at selv jeg med såpass lite selvdisiplin som jeg utviser, greide det, kommenterte jeg tråden med min helt egenutviklede sjutrinnsplan for å slutte og røyke, og siden formålet er godt, poster jeg den gjerne her, også:

  1. Bestem deg. Ikke vent på at “noe” skal ta avgjørelsen for deg, det er du som bestemmer over ditt liv. Det var du som bestemte deg for å begynne, og det må være du som bestemmer deg for å slutte.
  2. Trapp ned, prøv å kutte ut de «faste røykene» — den etter maten, den første når du er ute og drikker og så videre. Erstatt gjerne denne med noe annet, kanskje en liten tur på treningsstudio, en rask sykkeltur eller noe sånt. Lag mentale notat over grunner til å slutte, og fordeler med å være røykfri.
  3. Finn en dato. Når denne kommer, kaster du alt av utstyr og bestemmer deg for at nå er du røykfri!
  4. Vær oppmerksom på alle nye situasjoner etter at du har sluttet. For eksempel første gang du er på besøk til røykende venner, første gang du er på byen, første ferietur, første konsert … Det er i slike situasjoner man pleier å sprekke.
  5. Når du kjenner stor trang, så gå ut i frisk luft, og trekk pusten så dypt du greier. Kjenn at lungene fylles av oksygen, og spør deg selv om du egentlig vil bytte ut denne med nikotin.
  6. Be om forståelse fra alle røykende venner, og søk støtte hos de ikkerøykende, spesielt andre eksrøykere. Hold deg unna de stedene hvor det røykes mest de første par månedene.
  7. Kjøp deg en pakke nikotintyggis før punkt 3. Les bruksanvisningen nøye, men ikke begynn å bruke av den. Spar den heller — slik at hvis du sprekker, kan du heller sprekke med en tyggis enn en sigarett.

Jeg kjenner mange som angrer på at de begynte å røyke, men jeg har ennå til gode å møte noen som angrer på at de sluttet. Lykke til!

Problemer i en overgangsfase

De gamle TV-apparatene våre har en skjerm som er nesten like høy som den er bred, eller nærmere bestemt har de bredde-høyde-forholdet 4 til 3. Så har vi fått mer moderne TV-apparat, med bredere skjerm og et bredde-høyde-forholdet på 16 til 9. Det kan illustreres omtrent slik:

Skjermbilde med forholdet 4:3
Fig 1: Skjermbilde med forholdet 4:3

Skjermbilde med forholdet 16:9
Fig 2: Skjermbilde med forholdet 16:9

Som vi enkelt ser på det øverste bildet, krever formatene at de bildene som skal vises er tilpasset de forskjellige formatene. Derfor har vi et problem i en overgangsperiode, hvor begge TV-formatene er utbredt på markedet. Disse problemene finnes det flere løsninger på, men ikke alle er like gode.

Den løsningen for eksempel NRK bruker på sine sendinger over eteren, er å sende det moderne, brede bildet med sort kant øverst og nederst, slik at det blir seende omtrent slik ut i en «gammeldags» TV:

Skjermbilde med forholdet 16:9 tilpasset 4:3-TV
Fig 3: Skjermbilde med forholdet 16:9 tilpasset 4:3-TV

Det er jo fullt ut akseptabelt i de fleste tilfeller. Men hva skjer når vi ser dette bildet på en 16:9-tv? Jo, da får vi ikke luft bare øverst og nederst, men også til høyre og venstre, omtrent som dette:

Skjermbildet fra fig 3 vist på en 16:9-TV_
Fig 4: Skjermbildet fra fig 3 vist på en 16:9-TV

Moderne TV-apparat har imidlertid noen funksjoner for å manipulere bildet. Jeg kan «zoome inn» for å få bildet fra fig 4 til å dekke hele skjermen. Men da møter jeg et problem: Skjerbildet har egentlig ikke høy nok oppløsning til å dekke hele tv-skjermen min, og jeg får da en kvalitetsforringelse, som ganske overdrevet kan illustreres slik:

Skjermbildet fra fig 4 zoomet inn til å dekke hele 16:9-skjermen
Fig 5: Skjermbildet fra fig 4 zoomet inn til å dekke hele 16:9-skjermen (overdrevet for å illustrere).

Etter hvert vil alle TV-apparat ha 16:9-skjermer, og problemet vil forsvinne av seg selv. I mellomtiden er løsningen slik jeg ser det å heller tilby et forvrengt bilde til de som sitter med gamle TV-apparat, for dermed å gi dem en god grunn til å bytte ut dette. Det er det som skjer hvis du mottar sendingene digitalt. Da vil TV-bildet se slik ut på en 4:3-tv:

Et 16:9-skjermbilde på en 4:3-tv
Fig 6: Et 16:9-skjermbilde på en 4:3-tv

De fleste TV-apparat laget etter litt utpå nittitallet har mulighet for å selv legge til sorte striper øverst og nederst på dette bildet slik at de endrer opp med bildet i fig 3, og 16:9-tvene vil i «vanlig» modus (widescreen) vise dette bildet som i fig 2, med langt høyere kvalitet enn tilfellet er i dag (fig 5). Jeg tar det for gitt at dette blir tilfellet når NRK går over til 16:9 for fullt fra 16. september.

Og med det samme vil jeg takke «kabel-tv-leverandøren min» for at jeg i alle fall mottar NRK2 i «widescreenmodus» nå. Dette går veien!