… så det var her dere gjemte dere?

For en tid tilbake blogget jeg kanskje min mest kreative grilloppskrift, svinekjøtt på amerikansk vis. Der manglet det Dr. Pepper, men ikke nå lenger!

Jeg hadde nemlig gitt opp å finne denne «drikken» noe sted, etter som ikke en gang Fauskes eminente ølutsalg kunne fremskaffe dette. Men i dag kom vi plutselig over den, gitt!

Lesere av denne bloggen som bor på litt mer sentrale steder i verden skjønner kanskje ikke helt hva jeg snakker om her, men på mange mellomstore steder i Norge, så har vi ikke all verdens mest fancy kiosker, spesialforretninger og slikt. Vi har bare de butikkene som leverer de kjedeligste varene til de laveste prisene. Fauske er et godt eksempel på en slik by. Etter at jeg flyttet hit i 1994, har vi mistet både slakteri og fiskebutikk, og vi står nå igjen med Coop Mega, Rimi og Rema 1000.

Av disse tre handler jeg på Rimi og Coop Mega. Den siste fordi de har som forretningsmodell å ha litt utvalg, og Rimi fordi de som driver butikken her er veldig flinke til å ta vare på kundene sine.

Og om det er omtanken for kundene som er grunnen, eller om det faktisk står på lista av varer som skal finnes i Rimibutikkene, vet jeg ikke – men bortgjemt i et hjørne på Rimi fant jeg i alle fall Dr. Pepper! Så hvis du har lyst til å prøve de amerikanske grillspydene jeg blogger, skal du bare stikke innom din nærmeste Rimi og etterlyse skvipet leskedrikken!

27. juni 2006

Jeg så ei jente gående på vei til jobb i dag morges. Hun hadde på seg lue, skjerf og votter.

Noe Er Feil™.

Endring i Trackbackscriptet

Som enkelte kanskje har lagt merke til, har en del tilbaketråkk i denne bloggen sett litt merkelig ut – omtrent som dette:

Grunnen til dette, er at jeg mottar en rekke trackbacks kodet i UTF-8 mens bloggen min er kodet i iso-8859-1. Når UTF-8 vises som iso-8859-1 blir det seende ut slik som over, med feil på de norske tegnene.

Vanligvis er ikke sånt noe problem, fordi en maskin som sender en trackback til min server skal fortelle hvilket tegnsett den sender fra seg, slik at jeg kan vise det på riktig måte. Dette er det imidlertid mange CMSer som ikke tar så høytydelig, og da blir det et problem, slik som jeg viser over.

Tidligere har jeg gått ut fra at trackbackposten har vært kodet i iso-8859-1 dersom ikke noen tegnkoding har vært oppgitt. Nå prøver jeg heller å tro at postene er i UTF-8 dersom jeg ikke får beskjed om noe annet. Så får vi se om det hjelper!

Kommentarspam

Jeg beklager sterkt de siste dagenes kommentarspamangrep til de som følger kommentarene til denne bloggen.

Jeg gjør imidlertid mitt beste for å stoppe disse spammerne. Én ting jeg gjør, er at jeg oppdaterer «stopp-ord-filteret» mitt etter hvert angrep. Det betyr at det er en rekke legemidler og hasardspill som det ikke er lov til å nevne i kommentarer til bloggen min.

Jeg regner ikke med at dette skal by på noen problem, men hvis du absolutt skrive om slikt, så bruk skrivefeil eller lure omskrivinger som «v1agra» og lignende.

(RO)BEK-svart asfalt

Fylkesmannen har som en av sine oppgaver å holde et øye med økonomien. Kommuner som bruker mer enn de skal over tid, havner derfor i fylkesmannens Register om betinget godkjenning og kontroll, også kalt ROBEK-lista. Da skal Fylkesmannen holde en streng hånd over kommuneøkonomien, blant annet ved å godkjenne alle låneopptak kommunen vil gjøre.

Fauske kommune, hvor jeg sitter i kommunestyret, er på ROBEK-lista. Dette skyldes i hovedsak underskudd fra 2000 som ennå ikke er dekket inn. Vi har derfor begrensede midler å rutte med. Likevel kan ikke kommunen stoppe opp, det er skoler som må drives, helseinstitusjoner som skal bygges og så videre – og så i tillegg skal man jo prøve å betale ned det gamle underskuddet. Skulle man tro.

Men den gang ei. Her i Fauske fremmer man heller en tilleggssak på et ekstraordinært kommunestyre forslag om å asfaltere en rekke veier. For eksempel veien jeg bor i, som egentlig har en helt grei standard. Dette bruker man fem millioner kroner på. I utgangspunktet ville man bruke inntekter fra eiendomsskatt, men da det ikke var tilstrekkelig, plusset man på avkastning av fond. Fem millioner kroner, som kan brukes til det man mener er viktigst av alt. Flertallet i kommunestyret valgte å bruke det på asfalt. Jeg stemte i mot.

asfaltmaskin veivals

Men like fullt asfalteres det i veien min i dag! Det blir en fin vei, det er ikke det. Det er bare så mye annet man kunne ha valgt å gjøre.

Vi gjør det vi mener er viktig

Kristin Halvorsen sa i vinter at hun var for en forbrukerboikott mot Israel så lenge den folkerettsstridige okkupasjonen vedvarer. Hun fikk refs fra Stoltenberg og Gahr Støre, og måtte beklage utspillet, uten at noen trodde at hun var så veldig lei seg.

Det ser nå ut som om Arbeiderpartitoppene var ivrigere etter å gjøre USA og «Condi» fornøyd, enn å utøve den politikken medlemmene egentlig ser ut til å vil ha. En ikke ubetydelig del av arbeiderpartiet, bystyregruppa i Oslo Arbeiderparti, stemte i dag for å oppfordre folk til å boikotte israelske varer. Partisekretær i Ap Martin Kolberg mener at en slik boikott vil være i strid med Ap-politkken. Men Ap-politikk er åpenbart mer enn Martin Kolberg:

Arbeiderpartiet er et demokratisk parti, og vi tar alle de standpunktene vi mener er riktige. Vi som er i Oslo Arbeiderpartis bystyregruppe ønsker nå å ha en forbrukerboikott mot Israel, forteller Ap-politikeren Kirsti Næss til Dagbladet.no i kveld.

Jeg støtter bystyregruppa i Oslo Arbeiderparti fullt ut, og hvis Jens Stoltenberg og Martin Kolberg ikke har plass til slike meningsytringer i sitt parti, vil jeg anbefale bystyregruppa å søke til et parti med større toleranse og takhøyde.

Har du fått med deg det siste?

Eller for å spørre på en annen måte; er du oppdatert? Joda, dette er nok et innlegg om viktigheten av å holde programmene på datamaskinen oppdatert. Men det er noe her jeg ikke har nevnt før, så det kan være verdt å lese dette innlegget likevel.

Situasjonen når det gjelder oppdatering av Windowsmaskiner er ikke lenger like begredelig som den var for et års tid eller to siden. Den innebyggede automatiske oppdateringen som kom med Windows 2000 og som ble aktivert som standardvalg fra Windows XP Service Pack 2, har sørget for at de fleste maskinene ute på nettet er såpass oppdatert at ikke et hvert skadeprogram får helt frie hender. Men oppdatering handler om mer enn operativsystemet, vi har en rekke andre programmer på maskinen vår som også må passes på.

En god del programmer passer på dette selv, men slettes ikke alle. I det siste har vi for eksempel sett en del skadeprogrammer som utnytter feil i Microsoft Office, en populær kontorstøttepakke, for å si det forsiktig. Kanskje du har den installert selv? Er den i så fall oppdatert?

Jeg tror oppdateringsstatusen på Officeinstallasjoner er sørgeligere enn hva vi liker å tro. Men det er det ingen grunn til, det er ikke vanskeligere å installere oppdatere Microsoft Office enn Windows. Det er to måter å gjøre dette på:

Bruk Microsoft Office Update

  1. Gå til Officeupdate på Microsoft Office Online. Du må dessverre bruke Internet Explorer for å kunne bruke Officeupdate, men det er relativt trygt på Microsofts egne sider, tror jeg.
  2. Velg «Se etter oppdateringer».
  3. Les nøye de instruksjonene du får, og installer alle anbefalte oppdateringer

Det er lurt å gjøre dette først selv om du velger å bruke neste alternativ, da det for enkelte versjoner av Office kreves noen oppdateringer før automatisk oppdatering kan aktiveres.

Aktiver Microsoft Update

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Den automatiske oppdateringen som jeg nevner innledningsvis, er Windows Update. Denne oppdaterer operativsystemet (Windows) og kun det. Men nå har altså Microsoft kommet med Microsoft update i tillegg. Denne oppdaterer også Windows, men i tillegg oppdateres også en rekke andre Microsoftprodukter dersom du har dem installert. Som for eksempel Microsoft Office. Måten du installerer Microsoft Update på, er ganske enkel:

  1. Sjekk startmenyen din. Hvis du har ikonet for Microsoft Update der – det er ikon nummer to fra toppen på illustrasjonsbildet til denne saken – er alt i orden. Hvis ikke, gå videre.
  2. Gå til Windows Update og se etter en link til «Oppgrader til Microsoft Update» (se bildet til høyre. Klikk for skjermskudd). Klikk på denne
  3. Følg så instruksjonene for å aktivere Microsoft update. Når den er valgt og «Automatiske oppdateringer er aktivert», brukes den istedet for Windows Update. Så er enda flere programmer sikrere mot «hostile takeovers».

Hurra for 19. juni

For fire år siden, den 19. juni 2002, fikk jeg en glimrende idé: «Begynn å blogge»! Og det gjorde jeg.

Nå, 1004 innlegg og 3.194 kommentarer senere holder jeg altså på ennå. Like etter tusen-innleggs-innlegget kan jeg skrive fireårsinnlegget. Ikke verst, om jeg skal våge å si det selv! Og det betyr altså at jeg i snitt skriver et innlegg oftere enn annenhver dag, og at jeg gjennomsnittlig pådrar meg en tre-fire kommentarer til hvert innlegg. Mye rart er skrevet, det har ikke akkurat stort forfatterskap alt sammen – men det har vært veldig artig!

Og jeg har ingen planer om å gi meg ennå!

Det jeg har tenkt å gjøre videre i denne bloggen, er:

  • Skrive flere bra innlegg
  • Gjøre noe med de statiske sidene, som ikke er oppdatert på årevis
  • Prøve å finne en løsning på Bloggesfærelisten min, slik at den sorteres etter hvor ofte folk oppdaterer
  • … og så er det vel snart på tide med en designoppdatering igjen? (Ballongoppdateringen er bare for å feire bursdagen …)

Uansett – kudos til meg. Hvis du har en øl i nærheten, har du med dette en unnskyldning for en skål! Versågod!

La afghanerne få bli

Når vi tar i mot flyktninger fra land i krig, må vi la dem få bli til det er fred i landet de flykta fra. Bjarne Håkon Hanssen og Jonas Gahr Støre mener det er fred i Afghanistan nå. Jeg er ikke enig.

Mads Gilbert sa det så treffende i appellen han holdt på lørdag:

I løpet av de neste månedene, sendes det 6000 nye soldater fra NATO-land til å engasjere seg, som det heter, i kamphandlinger i Sør-Afghanistan. I neste uke reiser nye norske soldatkontingenter skammelig nok til Afghanistan, og jeg kan love dere at de blir ikke sendt med fly og en liten bærepose med eiendelene sine. De blir sendt tungt bevæpnet, tungt beskyttet, og med de beste våpnene som finnes. Hvorfor det? Jo, fordi Afghanistan ikke er trygt.

Skulle du et øyeblikk av deg sjøl få den impulsen at du vil dra til Afghanistan, og det er jo en god tanke, så er det som vår representant fra De grønne nettopp sa, Jonas Gahr Støres eget råd er – og jeg siterer fra hjemmesiden til UD: «UD fraråder reise og opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig.» Er det strengt nødvendig å sende disse afghanerne hjem? Nei, det er ikke strengt nødvendig.

Jeg fant denne appellen gjengitt på Tiramteatret

Og i dag vedtok SVs landsstyre heldigvis en uttalelse som sier at det må gis ny vurdering for de sultestreikende afghanske flyktningene, og at utsendelsene må stilles i bero inntil videre. Det er et skritt i riktig retning.

Kokkekunst

Hvis man leser matlagingsspalter i løssalgsavisene, får man inntrykk av at «kokkekunst» er kunsten å lage enkel mat på en veldig vanskelig måte. Slik er det ikke. Kokkekunst handler om å gjøre gjestene fornøyd gjennom å opptre smart og korrekt. En av de som har skjønt det, er Gordon Ramsay.

Jeg har tidligere blitt kjent med Gordon Ramsay gjennom en realityserie på TV3, hvor han skulle lage mesterkokker ut av en mer eller mindre tilfeldig sammenrasket gjeng. Gjennom en rekke TV-programmer fikk vi se ham hamre inn i hodene på deltakerne at «kokkekunst» er disiplin, rutine, kunnskap – og stolthet.

  • En god kokk er disiplinert. Gjestene skal ha maten, og det betyr at alt som trengs må være på sin plass. Alle forberedelsene må være gjort og man må vite hva som til en hver tid er oppgaven. «Kokkekunst» er egentlig hardt arbeid.
  • Gode rutiner driver gode kjøkken. Det finnes ingen kokk som er for god til å vaske etter seg. Det er ikke så mange måter å steke en biff på. Gode rutiner for planmessig arbeid er den eneste måten det går an å lykkes med et kjøkken.
  • En god kokk er en lærling. Det er alltid mer å lære, og en god kokk går alltid ut i fra at alle hun møter har noe å tilføre.
  • Kokkekunst er håntverk, javel. Men det er like fullt kunst. Når alt gjøres riktig på kjøkkenet, blir det kunst ut av det. Med kjøkkenpersonale som er klar over sin egen rolle i organisasjonen, er det lett å koke kunst – men det er fremdeles noe man skal være stolt av. Alle fra kjøkkensjefen til oppvaskeren er like viktige for å levere produktet – en fornøyd, betalende kunde.

Nå om dagen kan vi se Gordon Ramsay i fri dressur i serien «Ramsay ryddar opp» på NRK1. Den sendes i reprise torsdager fem minutter etter midnatt. Beskrivelsen er «Den britiske stjernekokken Gordon Ramsay forvandlar restaurantar frå kaos til suksess.». God beskrivelse. Det viktigste er likevel ikke hva han gjør – men hvordan.

Anbefalt TV-titting til neste torsdag!