Farvel til XP

I dag er dagen da Microsoft tar livet av Windows XP! Fra og med i dag, skal det ikke lenger produseres PCer med Windows XP på. Det har riktignok kommet noen innrømmelser etter hvert, etter som Microsoft plutselig oppdaget at det er mer enn nye versjoner av Windows Media Player som gjelder: Minimaskiner som ASUS Eee og Acer Aspire One har vist at portabillitet og hastighet kan være viktigere enn nye, fancy funksjoner, og siden slike maskiner ikke kan kjøre XP men stort sett leveres med Linux, har Microsoft tillatt at slike maskiner kan leveres med XP. Men på nye maskiner og ved disksalg er det bare Windows Vista som gjelder fra nå av.

På mange måter er det litt vemodig. XP har vært det operativsystemet som stort sett var preinstallert da alle kjøpte seg PC, og det er et av de bedre konsumentproduktene Microsoft har levert. Jeg tror knapt det finnes et datakyndig menneske som ikke har lagt fingrene på en XP-installasjon en eller annen gang. Men på den andre siden har XPs suksess vært «kronen på verket» når det kommer til Microsofts manglende fokus på sikkerhet. Det faktum at det oppfattes som dumdristig og ikke idiotisk å kjøre XP uten sikkerhetsprogramvare fra tredjepartsleverandører understreker dét.

Nå forventer antageligvis Microsoft og de fleste andre at Windows Vista skal ta over posisjonen XP har hatt. Jeg er litt tvilende til dette. Jeg mener, jeg skjønner jo at Vista utvilsomt vil bli konsumentmarkedets neste mest brukte operativsystem med stor margin, og neste versjon av Windows blir sikkert det samme. Men jeg tror XPs posisjon som praktisk talt enerådende OS er noe vi aldri vil se igjen. Bedre konkurrerende produkter, større fokus på åpenhet og — som nevnt — andre behov enn de som tradisjonelle PCer er ment å møte, vil sørge for det.

For Microsofts størrelse begynner stadig tydeligere å fremstå som en hemsko for dem. Det tar tid å snu en slik koloss, mens markedet og produktutviklingen går stadig raskere. Og Microsoft er avhengig av enorme salgsvolum, mens markedet etterspør stadig mer spesialiserte løsninger.

Mange av analytikerne ser ikke dette. Når du går ut for å kjøpe en ny datamaskin, tror jeg ikke du vil at den skal være utrustet med et åtte år gammelt operativsystem sier IDC-analytiker Al Gillen til PC-world, og ser ut til å mene at «motstanden mot Vista» vil gi seg, og vi brukere vil tilpasse oss. Men når jeg går ut for å kjøpe en ny datamaskin, forventer jeg heller ikke at det skal fylles med snart to år gammel programvare!

Jeg hadde XP som hoved-OS lenge, men nå bruker jeg et operativsystem som kommer med ny versjon et par ganger i året, det kommer med forskjellige utgaver til en lang rekke maskinvareklasser fra minibærbare til servere. Det vil også komme med tre versjoner til før Microsoft slipper sitt neste skrivebords-OS «Windows 7» i 2010, og da forutsetter vi at Windows 7 ikke blir forsinket, noe som i så tilfelle vil være en første gang for Microsoft.

Windows XP er dødt. Microsoft Windows som operativsystem vil derimot bli med oss lenge, ennå. Men aldri har konkurrentene hatt bedre utgangspunkt, giganten i Redmond er helt tydelig halsende etter utviklingen på konsumentmarkedet, og fremtiden er rett og slett kjempespennende. For et OS-marked som etter hvert kan få reell konkurranse vil gi oss bedre verktøy, nye løsninger og bedre standardisering.

Så, hvil i fred, XP. Og good riddance.