Hvordan koble seg til en Windowsserver med Acer Aspire One

Selv om vi trives godt med Linpus Linux på vår Acer Aspire One, hender det jo at vi må ha tak i noen filer på en Windowsboks. Linpus Linux kommer med verktøy for dette, men de er ikke nødvendigvis så lett å finne. Her er oppskriften på hvordan du kobler deg til.

Les andre artikler om Acer Aspire one.

Du skal bruke verktøyet mount.cifs, som er installert på maskinen. Dette lar deg «montere», eller koble, en delt Windows-ressurs til en katalog på maskinen din. Det eneste problemet jeg opplevde, var å finne igjen denne katalogen! Jeg fant ut at hjemmemappa mi egentlig var to forskjellige mapper. Jeg vet ikke om det er på grunn av at jeg har utvidet SSD-en min med et minnekort, men dersom du følger denne oppskriften punkt for punkt, skal det gå greit «okke som».

  1. Opprett en mappe som du kan bruke til å koble deg til. Dette kan du gjøre ved å klikke «more» i kategorien «files» og velge «My files». Høyreklikk i mappa og velg «Create folder». Skriv inn «windowsfiler» som filnavn.
  2. Start et terminalvindu i mappen du har åpen. Det gjør du ved å høyreklikke på nytt, og velge «Open terminal here» fra menyen.
  3. For å få lov til å montere en katalog, må du være superbruker. Det blir du ved å skrive su etterfulgt av ENTER. Du blir så bedt om passordet du laga da du starta opp maskina første gang.
  4. Så skal du koble opp mot serveren. Da er det fire ting du må vite:
    IP-adressen til serveren, her bruker jeg «192.168.1.2»
    Brukernavnet på Windowsserveren, jeg bruker «lasse» i dette eksemplet
    Passordet til denne Windowsbrukeren, jeg bruker «mittpass»
    Navnet på den delte Windowsressursen, her kaller jeg den «filer»
  5. Skriv da inn følgende kommando (alt på en linje):

    mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer windowsfiler -o user=lasse,passord=mittpass,uid=user,gid=user

    og trykk ENTER («user» er standard bruker- og gruppenavn i Linpus, her sikrer det at du får tilgang til filene selv om du ikke er superbruker. Og ja, det skal være «dobbelt opp» med «bakovervendte skråstreker» ( \ ) — fire foran serveradressen og to mellom hvert katalognavn i stien). Hvis du lar være å skrive inn passordet, vil maskinen spørre etter det

  6. Logg av som superbruker ved å trykke CTRL + D, og lukk terminalvinduet på samme måte. Hvis du nå dobbeltklikker på mappa «windowsfiler», skal du se alle filene du har lagra på windowsserveren din, og du kan opprette nye.

Dette er én måte å gjøre dette på, men det finnes selvfølgelig flere. Det går også an å automatisere dette gjennom scripts, noe jeg kanskje kommer tilbake til siden. Men her er poenget bare å komme i gang, finessene tar vi senere. Alle forbedringstips er velkomne i kommentarfeltet. Her kan du også poste evt. problemer du møter, og jeg skal gjøre så godt jeg kan for å hjelpe deg med dem, men jeg garanterer ingenting — det er begrenset både hva jeg kan og hva jeg har tid til.

Lykke til!