Myndighetene utsetter DAB for distriktene

Venter i mange år med full utbygging
Jeg har tidligere uttalt meg kritisk om Norges digitale radiosatsing – dels fordi ikke engang FM-dekningen er god nok ennå, og dels fordi begrepet “hele Norge” stadig omdefineres.

I dag presenterte VG et godt eksempel på hva jeg mener. Her er formuleringen: «Bor du utenfor de blå feltene på DAB-kartet? Da må du smøre deg med tålmodighet i mange år før du kan bruke DAB-radioen din

DAB er ikke for folket. Vi holder på å bygge et distribusjonsnett her i landet som ikke motvirker, men tvert i mot forsterker den inndelingen av A og B-brukere statskanalen begynte på da de innførte et NRK2 som mange ikke kan motta. En statskanal har bare sin verdi dersom den er en allmenkringkaster. Dersom man må bo i sentrale strøk for å se på NRK2 og lytte til alle de nye, fancy kanalene som er DAB only, har vi ikke lenger bruk for NRK, for da har vi ikke noen allmenkringkaster.

DAB har i dag ikke særlig bedre dekning enn TVNorge. Egentlig har vel TVNorge bedre dekning. Det er uansett ikke mye å skryte av for NRK. Hvis NRK har lyst til å beholde aksepten for stillingen som allmenkringkaster, tror jeg de bør stoppe opp og konsolidere. Viktige spørsmål er:

  • Er seer/lyttertall viktigere enn innhold?
  • Er oppslutning viktig relatert til demografi?
  • Er det viktigere å banke TV2 og Kanal 24 enn å opptre som en forsvarlig samfunnsaktør?
  • Vi mottar lisens fordi vi … ?

Misforstå meg rett: Jeg er helt for NRK. Jeg vil gjerne ha en statskanal, og jeg mener NRK er helt i verdenseliten i det aller meste de gjør. Det jeg er skeptisk til, er et NRK som kun konsentreres seg om befolkningstetthet. Vi trenger ingen statsstøttet, kommersiell allmennkringkaster – der har vi TV2. NRK har plikt til å levere et likt tilbud til hele landet. Selv til oss som bor nordom moralsirkelen. Det er det som er hele poenget med allmennkringkastning, og det er derfor vi betaler TV-lisens. Så før noen prøver å fjerne noe av det tilbudet som finnes i eteren i dag, vil jeg først se NRK2 og høre Alltid Nyheter i alle lisensbetalende hjem!

Ukens tingest

Samsung Writemaster SE-W164C Samsung Writemaster SE-W164C ekstern double layer DVD-brenner.

Jeg begynner å ha noen datamaskiner etter hvert. Noen nye, noen gamle, noen stasjonære og noen bærbare. På kontoret har jeg en skikkelig gammel en, AMD Duron på 750 MHz og med 768 MB SDRAM. Den virker helt fint, det er bare et savn ved den: Den mangler DVD-brenner. Slikt går det an å kjøpe, men akkurat denne maskinen er ikke noe å bygge videre på.

Og så har jeg en gammel og en ny bærbar PC som begge mangler DVD-brenner. Når vi i tillegg tenker på at det hender jeg har backupbehov ute hos kunder, så jeg et helt klart behov for en bærbar DVD-brenner, og jeg bestemte meg for å prøve Samsungs SE-W164.

Og det var et hyggelig møte. Solid pakket med alt nødvendig tilbahør – strømforsyning, USB-kabel, CD og støtte for vertikal plassering dersom du har lite plass igjen på bordet. Oppkobling gikk greit, og til min glede oppdaget jeg at den var svært stillegående.

Både i Windows 2000 og Windows XP dukket den greit opp som en CD-spiller. Derfra installerte jeg uten problemer den medfølgende CD-brenneprogramvaren, Nero 6 OEM, et helt kurant brenneprogram etter mine preferanser. Jeg har ikke kontrollert om Windows XPs egen brennefunksjon kan brenne til den uten noen ekstra drivere, da jeg aldri bruker Windows XPs brennefunksjon.

Og brenning går rimelig smertefritt – til og med på AMD 750’en, som til alt overmål bare har USB1 (spilleren er naturlig nok Hi-Speed USB). Den er langt snillere med prosessoren enn hva jeg har opplevd med interne IDE-brennere, og det tok ikke mange minuttene å brenne backup av ca. 1 GB med kjekt-å-ha-data. Den skal kunne brenne DVD RW i 8x, og hvis du nøyer deg med DVD R, kommer du opp i 16x, og CD’er skal kunne leses og skrives i 48x (32x for å skrive RW). Men da tenker jeg USB-porten på min gode, gamle kontor-PC skal få slite med å følge med.

Til under sju hundre kroner, synes jeg dette var et godt kjøp!

Slik ser det ut når det stormer

Hvis teknikken står meg bi, er det en film av stormen i Fauskevika under her (krever flash):

Det er litt bråkete lyd på den, så demp gjerne høyttalerne litt før du klikker. Avspilleren er hentet hos http://www.jeroenwijering.com/, mens videoen er omkodet med Riva FLV encoder.

Døgnåpne barnehager

I det siste har det pågått en debatt om vi bør ha nattåpne barnehager, slik at det blir lettere for den som har kvelds- og nattarbeid. Mange viser til Sverige og Danmark, og hvor godt det fungerer der – uten å ha noe egentlig sammenligningsgrunnlag. Jeg har selv landet på at jeg er meget skeptisk til en slik utvikling.

Rent praktisk er dette en vesentlig utfordring. Problemstillingen her er jo at foreldrene ofte jobber på natta mens barna skal sove. Jeg regner med at nattbarnehagebarn også skal legge seg i rett tid og at de ikke skal rives opp av senga, men hentes til vanlig start på dagen om morgenen. Når skal da foreldrene få hvile skikkelig ut?

Mine barn er i barnehagen fra åtte til fire, mens de gjerne sover fra åtte til sju. Det vil si at de sover tre timer lengre enn de er i barnehagen. En nattåpen barnehage vil dermed bety en økning i barnehagedagen på tre timer. Er dette en økning alle skal kunne velge, slik at jeg som arbeider dag skal kunne komme å hente barna mine klokka sju om kvelden, klare for senga etter at de har sett barne-TV sammen med alle vennene i barnehagen?

Barnehagen er mer enn en oppbevaringsplass. De jeg har sett som argumenterer for nattåpne barnehager sier seg enige i det, men i neste setning prioriterer de likevel oppbevaringen framfor det pedagogiske tilbudet. Barn som er i barnehage på dagen, får et godt pedagogisk tilbud. Barn som er der om natten vil miste dette. Man kan selvfølgelig mene at dette er mindre viktig, men jeg gjør ikke det.

Selvfølgelig er det arbeidssituasjoner som er vanskelig å kombinere med det å ha småbarn. Det man som ansvarlig forelder må spørre seg om da, er om det er barna eller jobbsituasjonen som er problemet, og som man må finne en løsning på. Og selvfølgelig kan det komme til det at det ikke finnes noen vei utenom. Da kunne det selvfølgelig vært kjekt med offentlig støttet barnepass om natten. Men dette har ingen ting med barnehage å gjøre, og jeg er litt skeptisk til at det skal skje utenfor hjemmet. Jeg er glad i senga mi, jeg, og jeg tror det er godt å ha noen faste holdepunkt i livet, også for et barn. Sånn som et sted å sove.

Floskelen «fornøyde foreldre gir fornøyde barn» er brukt i denne sammenhengen. Hva om en karrierejagende, ung mann bruker det samme argumentet for å jobbe til seint på kvelden hver dag fremfor å komme hjem til barna sine? Det kreves nok mer av en forelder enn at man er fornøyd!